Deze acht dingen mag je echt niet zeggen over Zwolle (of Zwollenaren)

Door Hilke Vos 13 september 2017

“Zwolle is net een groot dorp.” Als een ‘buitenstaander’ dit tegen ons zegt, levert dat meestal een behoorlijke jeukreactie op. Want we zijn maar wát trots op ons mooie stadsie, dus sommige dingen mag je – toerist of niet – gewoon écht niet zeggen over Zwolle.

<< < Pagina 1 / 8 >
⟵ swipe swipe ⟶

‘Zwolle is een typische ambtenarenstad’

burgemeester-henk-jan-meijer
Burgemeester Henk Jan Meijer. Foto | ANP

Dat we een ambtenarenstad zijn horen we vaak, maar het klinkt op de één of andere manier niet altijd even positief. Ja oké, Zwolle heeft een provinciehuis, een statenzaal, een gouvernementshuis, ziekenhuizen, rechtbanken, véél scholen en niet heel veel grote industrie. Maar dan nog, ons stadsie bestaat echt niet alleen uit ambtenaren hoor.

‘Herman Brood is toch een Amsterdammer?’

hermandbroodzwolle
Foto: ANP

Néé! Voor de duizendste keer: Herman Brood komt uit Zwolle. Toch denken buitenstaanders/toeristen vaak dat Brood uit Amsterdam komt, want dat bekt lekkerder: ‘Herman uit Amsterdam.’ Mag je denken, maar we hebben niet voor niets een Herman Brood Experience in de binnenstad.

‘Zwolle is net een groot dorp’

vanaf-de-diezenpoortenbrug
Foto | Fred Woestmaat

Niet een hele erge uitspraak, want Zwolle is inderdaad knus en klein vergeleken met veel andere grote steden. Maar toch, we zijn en blijven een provinciehoofdstad met alles erop en eraan. Er is maar één dorp in de wereld dat Zwolle heet, namelijk in de staat Louisiana in de Verenigde Staten. Oh, en er is een buurtschap in de gemeente Oost Gelre dat Zwolle heet.

‘Zwollenaren zijn eigenwijs’

via GIPHY

Niet leuk als een buitenstaander dat zegt. Mogen alleen Zwollenaren roepen, en dan vooral op zien Zwols: A-j em (de Zwollenaer) van de Iesselbrugge ofgooit, drif e naor Attem (de stroming is van Hattem naar Zwolle).

‘Deventer is leuker dan Zwolle’

deventer
Foto | Stadsarchief Deventer

Kan dus echt niet. Zelfs al vinden we bij indebuurt diep in ons hart Deventer best gezellig: ze hebben er gave festivals (Deventer op Stelten) en je kunt er best prima winkelen. Maar toch, Deventer heeft GAE. En wij hebben PEC. Klaar.

‘Lelijke toren, die Peperbus’

peperbusjandrost
Foto | Jan Drost

Ai, niet zeggen over de grootste trots van Zwolle. Ga eerst maar eens deze prachtige toren van 75 meter hoog beklimmen en flink genieten van het uitzicht, praten we daarna weer verder.

‘Hey, Zwollenaar!’ (Tegen iemand die uit het vroegere Zwollekerspel kwam)

zwollerkerspel
Foto | Historisch Centrum Overijssel

Zwollerkerspel is een voormalige gemeente (opgeheven in 1967) die gelegen was rondom onze Hanzestad. ‘Zwollenaar’ zeggen tegen iemand die daar gewoond heeft wordt niet erg gewaardeerd, want Zwollerkerspel is/was géén Zwolle.

‘Zwolle is eigenlijk best wel hip!’ (Op verbaasde toon…)

via GIPHY

Uuuuuh, ja DUH!? We vullen potdikkie iedere dag weer deze site met alléén maar leuke, hippe dingen in Zwolle. En geloof ons: er is veel, héél veel om over te schrijven. Dus kom ons niet een beetje verbaasd vertellen ‘dat Zwolle eigenlijk best wel hip is’, want dat wisten wij allang.

<< < Pagina 1 / 8 >
⟵ swipe swipe ⟶
Foutje gezien?

Lees mee en reageer!

Reactie