Schuttevaerders zingen over mandarijnen en voorjaarsschoonmaak: ‘Want het gaat altijd over liefde’
Ze studeerden samen, schreven voor een weblog, gingen met een halfnaakte foto viraal en brachten voor de grap het nummer…
Als je de Stadkamer in Zwolle binnenkomt, dan zie je tussen de tijdschriftrekken een grote zwarte kubus. Je kiest één van de twee deuren die je naar binnen in een donkere ruimte brengt. Welke deur je kiest heeft al gevolgen voor de rest van de beleving. De grote vraag: waar is Luciën de Luçion, de hoofdrolspeler van het verhaal? “Bezoekers lijken de tijd daarbinnen wel te vergeten”, zegt de maker.
De geheimzinnige kubus met het verhaal erachter is het droomproject van Gradi Nitert (34). Ze is beeldend kunstenaar, of zoals de Zwolse het zelf graag noemt ‘maker’. Ze studeerde in 2011 af aan Artez Hogeschool in Zwolle en is sindsdien actief als onder andere docent en illustrator. Het project ‘Waar is Luciën de Luçion’ moet de bezoeker onderdompelen in het verhaal, ‘waarin je zelf je ervaring en uitkomst bepaalt.’
De tekst gaat onder de video verder.
Naast spullen zoals een cassetterecorder of ouderwetse televisies, ben je binnen in de donkere ruimte omringd door eigendommen van Luciën de Luçion. Er liggen verspreid ook papieren met zijn aantekeningen, waardoor het lijkt alsof je in een puzzel terecht bent gekomen. “Je moet het niet zien als een escaperoom of iets engs. Je gaat wel op zoek naar antwoorden, maar er is geen goed of fout”, legt Gradi uit.
“De vraag is dus waar Luciën de Luçion is. Je neemt in dit kunstwerk een duik in zijn leven om het antwoord op die vraag te achterhalen”, legt Gradi uit. Het doel voor de bezoekers is volgens Gradi dat ze de echte wereld loslaten en zich volledig laten omsluiten door een nieuwe wereld. “Je stapt als het ware een boek binnen, waarin je de tijd kwijtraakt en op ontdekkingstocht gaat.”
De tekst gaat onder de foto verder.
De ouderwetse spullen uit onder andere de jaren twintig, maar ook uit de jaren tachtig, scheppen onduidelijkheid over de tijd waarin je je bevindt, maar dat is volgens Gradi de bedoeling. De spullen voor dit project haalde ze bij de kringloop of via Marktplaats. “Dat was altijd heel spannend, want het zijn dus hele oude spullen dus ik wist nooit of ze het goed zouden werken”, vertelt Gradi.
De geheimzinnigheid en surrealiteit van het project komt voort uit Gradi’s voorliefde voor dromen en vervreemding. “Met dit project wilde ik de bezoeker echt laten onderdompelen in kunst die daarmee te maken heeft.” Ze vertelt dat bezoekers na de ervaring ook met hele verschillende antwoorden naar buiten komen. “Het is mooi mensen zo te kunnen prikkelen”, zegt Gradi.
De tekst gaat onder de foto verder.
Over wat er verder gebeurt binnen in de geheimzinnige kubus wil Gradi liever niets verklappen. Zij is in ieder geval bij de ervaring aanwezig en gaat nadien ook met je in gesprek onder het genot van een drankje. “Het liefst zou ik dit project midden op een groot plein doen zodat mensen denken ‘Wat is dit?’,” droomt ze hardop.
Voor nu is Gradi heel blij met de Stadkamer als locatie. Voor het project haalde ze geld op via Artpitch038, dat is een fonds van de gemeente Zwolle voor ondernemers in de creatieve sector. Dit fonds is bedoeld om op een laagdrempelige manier subsidie te verlenen aan nieuwe en vernieuwende kunst- en cultuurinitiatieven. De uitvoering van het fonds wordt door Stadkamer verzorgd.
‘Waar is Luciën de Luçion?’ is niet het enige project wat van Gradi in Zwolle te bewonderen is. Als oud-medewerker van Espressobar Maling werd ze door eigenaar Sander gevraagd om een schilderij te maken voor in de zaak. Dit kunstwerk is te herkennen aan dezelfde stijl als waarin Luciën de Luçion is gemaakt. Voor haar volgende project blijft ze nog even bij de Stadkamer. Ze gaat de cementstoelen – en tafels buiten het gebouw beschilderen.
Voor nu kun je ‘Waar is Luciën de Luçion?’ nog tot en met 28 mei voor 11,11 euro bezichtigen in de Stadkamer, maar bij veel animo komen er twee zaterdagen in juni bij.
In onze gids
Populaire rubrieken