Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dennie schildert ‘live’ in de Grote Kerk: ‘Dit kunstproject verbindt mensen met elkaar’

Door Hilke Vos 17 oktober 2019

Een enorm, ambitieus kunstproject van 3,5 bij 2,5 meter. De Zwolse kunstenaar Dennie Boxem werkt iedere woensdag ‘live’ aan een groot pronkstuk in de Grote Kerk in hartje Zwolle. En niet alleen: hij roept stadsgenoten op een handje mee te helpen om het schilderij letterlijk en figuurlijk te vervolmaken.

Onderdeel van Dennie’s werk: Team-Artworks maken, kunstwerken waaraan tien tot honderden personen een bijdrage kunnen leveren. Zo startte hij tijdens De Bruisweken in Zwolle met het kunstproject Sint Michaël en de Draak, met de strijd tussen Sint Michaël en de draak als onderwerp. “Op een groot canvas, waar ruim honderd studenten aan meewerkten”, legt de kunstenaar uit. “Om het teamwerk te stimuleren. De namen van de studenten die hebben meegeholpen staan op de achterkant.”

Verbinden

Na drie dagen ploeteren met studenten was het kunstwerk toch nog niet af, daarom besloot Dennie zijn doek te voltooien in de Grote Kerk. “Ik heb contact gezocht met de Stichting Academiehuis en zij waren meteen enthousiast. Het doel van mijn werk is mensen met elkaar verbinden, en als sociaal en cultureel centrum staan zij hier volledig achter.”

dennie boxem kunstenaar
Foto | indebuurt Zwolle

Goed en kwaad

Inmiddels vind je de Zwollenaar elke woensdag in de pas vernieuwde kerk, om te werken aan zijn pronkstuk. Inmiddels hebben al zo’n 170 mensen iets bijgedragen aan het schilderij, van een paradijsvogel tot een bloem. “In de eeuwenoude strijd tussen goed en kwaad zitten de twee hoofdrolspelers, Sint Michaël en de draak, onder de ‘tatoeages'”, vertelt Dennie. “Daaromheen mag je van alles schilderen. Zo leuk om te zien dat mensen die elkaar niet kennen, toch met elkaar iets bijdragen aan een kunstwerk. Je laat hier echt iets van jezelf achter.”

Kippenvel

Michaël heeft vele beeltenissen die met het ‘goede’ te maken hebben, waaronder het touwtje uit de voordeur, geschilderd door Jan Terlouw, die onlangs werd uitgenodigd voor een lezing in de kerk. De schrijver en politicus kwam op tv in de spotlights met zijn pleidooi voor meer ‘touwtjes uit de brievenbus’. “Hij bedoelde daarmee dat we maatschappelijke én klimatologische problemen echt alleen kunnen aanpakken als we elkaar weer gaan vertrouwen. Ik vond het zo gaaf dat hij een touwtje schilderde, krijg nog kippenvel als ik aan dat moment denk.”

jan terlouw
Jan Terlouw schildert een touwtje uit de voordeur | Foto Arnold Bouman – STORM in recruitment

What’s next?

Inmiddels raakt het doek aardig vol, al is Dennie nog niet klaar. “Ik sta deze hele maand hier nog, daarna moeten we even kijken.” De Zwolse kunstenaar lacht. “Zo’n mooi atelier vind ik hierna nooit meer!”

Glazen aartsengel sint michael

Zwolse Mysteries: wie is de aartsengel Michaël en waarom is hij zo belangrijk voor Zwolle?

Als echte Zwollenaar ken je natuurlijk de Grote- of Sint-Michaëlskerk en wandel je vast wel eens lan...
voorkant grote kerk

Yes! De (vernieuwde) Grote Kerk in Zwolle is weer open

Kijkje nemen in de Grote of Sint-Michaëlskerk in hartje Zwolle? Kan eindelijk weer, want vandaag her...

adv.