De zelfgemaakte broden van de Zwolse Rudy zijn een hit op Instagram: ‘Je kan thuis alles maken’

Baking Bread NL
Rudy Dekker van Baking Bread NL. Foto: Rudy Dekker.

Hij is een inspiratiebron voor tienduizenden thuisbakkers over de hele wereld: de Zwolse Rudy Dekker. Zijn Instagrampagina – goed voor ruim 60.000 volgers – staat vol met honderden zuurdesembroden. De Zwollenaar staat een per week in zijn keuken in Stadshagen om met zijn bakpassie aan de slag te gaan. “Zelfgebakken brood smaakt veel lekkerder”, vindt hij.

Rudy’s passie voor broden ontstond toen hij als 12-jarige ging logeren bij zijn oma. “Daar gingen we vaak wat bakken. Op een gegeven moment zeiden m’n ouders dat ik eens bij de bakker in de buurt moest kijken. Ik vroeg of ik daar een dagje daar mocht meelopen, als een soort snuffelstage. Daar is alles begonnen.”

‘Mijn passie ligt niet bij de Hollandse bakkerij’

Rudy werkte uiteindelijk zelf jarenlang in de bakkerij. Eerst nog als bijbaantje. Dat deed hij bijvoorbeeld even op Aruba, naast zijn opleiding Consumptieve Techniek. Terug in Nederland deed hij een bakkersopleiding en werkte hij bij een grote restaurantketen. Maar de echte Hollandse bakkerij, dat ligt Rudy niet zo. “Mijn passie ligt daar niet. Ik houd ervan om met pure producten te werken, dus niet met broodmixen en verbetermiddelen. Daar was weinig werk in te vinden.”

Daarom combineert Rudy zijn passie met een horecabaan bij bioscoop Pathé in Zwolle, want er moet toch brood op de plank komen. Zijn passie verloor hij niet uit het oog: hij maakte een Instagramaccount aan om broodcreaties te plaatsen. “Na een jaar had ik 1000 volgers, een mijlpaal voor mij.” Maar toen kwam vorig jaar corona en gingen de bioscopen dicht. Rudy kwam thuis te zitten en kreeg ook een burn-out. “Om de tijd te doden ging ik bakken. Dat is voor mij een ontspannende manier om mijn gedachten op nul te zetten.” Zijn broodcreaties vielen in de smaak: al gauw kreeg hij maandelijks duizenden volgers erbij.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Brood met desem, geen gist

Rudy’s bakkershart klopt altijd door. Op zijn Instagrampagina ‘Baking Bread NL‘ staan inmiddels honderden foto’s van broodcreaties, vaak met verschillende smaakcombinaties. De inspiratie haalt hij ook zelf van bakkersaccounts op Instagram, verklapt Rudy. “Er wordt wereldwijd zo enorm veel gebakken. Dan zie ik bepaalde smaakcombinaties waar ik met mijn kennis en kunde een broodje van zou kunnen maken. Dan probeer ik het uit. Soms gaat het goed, soms gaat het mis. Dat is de kunst.”

De kunst zit hem in ieder geval in desem, want Rudy gebruikt voor geen enkel brood gist. Daardoor is de smaak anders dan bijvoorbeeld een brood uit de supermarkt, stelt hij. “Ik vind persoonlijk dat het meer smaak geeft. Ook is de binnenkant van het brood wat steviger en is de korst veel knapperiger. Het is geen hap, slik en weg.” Het gebruik van desem is een tijdrovend proces. “Het duurt 24 uur voordat het deegproces van desem klaar is en je kunt bakken. Als ik vandaag deeg maak, kan ik het morgen pas aan de slag. De meeste gistbroden in de supermarkten zijn vaak klaar binnen vijf uur.”

Bierborstelbrood

Rudy heeft zo zijn favoriete soorten brood. Hij houdt van veel vezels, zoals volkorenbroden. “De verschillende soorten granen bepalen de smaak. Ik vind bijvoorbeeld bierbostelbrood heel lekker. Dat is een brood dat je maakt met een restproduct na het bierbrouwen, waarbij de mout overblijft. Dat verwerk ik in een deeg en dat geeft het brood een bijzondere smaak.” Ook kun je Rudy wakker maken voor een lekkere focaccia of een goede baguette.

Het voordeel van thuisbakken? Je wordt een stuk creatiever omdat je minder materialen hebt, stelt Rudy. “De meeste thuisbakkers hebben een andere oven dan in een bakkerij, vaak zonder apart regelbare boven- en onderwarmte. Uiteindelijk kun je thuis ook alles doen met een kom, theedoek en oven. Dan doe je veel met de hand in plaats van met de machine. Vaak moet je niet te moeilijk denken.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Nog steeds een hobby

Voor Rudy is zijn passie nog steeds zijn hobby, hij verdient er nauwelijks een boterham mee. “Ik heb een kleine kring met mensen voor wie ik brood bak, vaak een keer per week. Ik hoop dat ik het kan laten uitgroeien tot iets groters.” Het wordt in ieder geval geen bakkerij, verzekert Rudy. “Ik wil mensen iets leren over het bakken. Misschien wordt het een online platform met workshops.”

Op Instagram staat zijn volgersaantal op 63.200. De mensen komen uit de hele wereld. “We hebben het geregeld over het brood bakken. Er zijn ook mensen die mij vragen stellen en waarmee ik brainstorm. Soms zijn dat ook grote jongens in de bakwereld.” Af en toe plaatst Rudy ook filmpjes, zodat volgers zijn recepten na kunnen maken. “Sommige recepten, zoals focaccia en een stokbrood, worden veel gebruikt. Ik ben nu een inspirator voor anderen terwijl ik zelf eerder inspirators had.”

De Zwollenaar blijft nuchter onder zijn succes. “Ik voel me ergens vereerd, maar ik besef het niet echt. Ik ben gewoon mezelf en heb nooit iets gedaan waar ik niet achtersta. Het enige dat ik doe is mijn passie volgen: doen wat ik leuk vind.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Zwollenaar van de Week

Ga naar “Willem maakte de kist en urn voor zijn overleden vrouw: ‘Gea is weer thuis’”

Willem maakte de kist en urn voor zijn overleden vrouw: ‘Gea is weer thuis’

Willem Willemsem
Ga naar “Martijn en Jabe reviewen Zwolse horecazaken in hun podcast: ‘Als iets tegenvalt, zeggen we het’”

Martijn en Jabe reviewen Zwolse horecazaken in hun podcast: ‘Als iets tegenvalt, zeggen we het’

Martijn Koetsier Jabe Faber
Ga naar “Marcus kleurt een 17e-eeuwse kaart van Zwolle gedetailleerd in: ‘Ik ben misschien nog de enige die dit doet’”

Marcus kleurt een 17e-eeuwse kaart van Zwolle gedetailleerd in: ‘Ik ben misschien nog de enige die dit doet’

oude kaart Zwolle

In onze gids

Ga naar “Wayback Burgers Zwolle”

Wayback Burgers Zwolle

 • Diezerkade 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
wayback burgers zwolle
Ga naar “Het Refter”

Het Refter

 • Bethlehemkerkplein 35a
 • Cafés
 • 11:00 - 01:00
hetrefter

Nu geopend

Ga naar “’t Pestengasthuys”

’t Pestengasthuys

 • Weversgildeplein 1
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Herfstkorting op laserontharing van oksels, bikinilijn en onderbenen”

Herfstkorting op laserontharing van oksels, bikinilijn en onderbenen

 • Laserkliniek Zwolle
 • Geldig t/m 21 december 2021

Topper

Ga naar “Deze wijnen van Mondovino zijn getest door een wijnschrijver”

Deze wijnen van Mondovino zijn getest door een wijnschrijver

 • Mondovino
 • Geldig t/m 31 oktober 2021

Topper

Ga naar “Nieuw bij Wax & Beauty: memberships”

Nieuw bij Wax & Beauty: memberships

 • Wax & Beauty
 • Geldig t/m 31 oktober 2021

Topper

Ga naar “Op geselecteerde LEGO sets hoge korting”

Op geselecteerde LEGO sets hoge korting

 • Intertoys
 • Geldig t/m 31 oktober 2021
Ga naar “Jumbo aardappelen € 1,00”

Jumbo aardappelen € 1,00

 • Jumbo
 • Geldig t/m 9 november 2021

Vacatures

Ga naar “Medewerker bediening”

Medewerker bediening

 • Veluwse Bron
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker facilitair/schoonmaak”

Medewerker facilitair/schoonmaak

 • Veluwse Bron
 • Parttime

Topper

Ga naar “(Aankomend) Verkoopmedewerker”

(Aankomend) Verkoopmedewerker

 • Warmteservice Zwolle
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Pedagogisch medewerker bso bij Doomijn Kinderopvang Sportlaan”

Pedagogisch medewerker bso bij Doomijn Kinderopvang Sportlaan

 • Doomijn Kinderopvang Sportlaan
 • Parttime

Topper

Ga naar “Financieel adviseur”

Financieel adviseur

 • Van Bruggen Adviesgroep Zwolle
 • Fulltime

Topper