Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Daniëlle fotografeert Zwollenaren door het raam: ‘Op deze manier hebben mensen een aandenken’

Door Marijtje Berghuis 25 maart 2020

De Zwolse Daniëlle is na een carrièreswitch net voor zichzelf begonnen als fotograaf als haar werk stil komt te liggen door het coronavirus. ”Had ik een slechter moment kunnen kiezen? Waarschijnlijk niet. Maar wie verwacht dit?” Nu fotografeert ze Zwollenaren door het raam.

Na het behalen van haar propedeuse in Journalistiek stroomde Daniëlle op de valreep in op de kunstacademie (ArtEZ). ”Journalistiek was me te droog, ik miste het ‘maken’ enorm. Op de middelbare school was ik ook dol op tekenen en handvaardigheid.” Tijdens haar studie aan de kunstacademie koopt ze haar eerste cameraatje en doet ze mee met verschillende fotowedstrijden. Met succes: met haar foto’s wint ze meerdere prijzen. Al gauw ontdekt ze haar passie voor het fotograferen van mensen. ”Alle wedstrijden die ik won, won ik met ‘mensenfotografie’. Het gaf natuurlijk een enorme boost, maar vooral ook zelfvertrouwen. Ik wist zeker dat ik mijn camera niet meer zou loslaten.”

Toch kiest ze na de kunstacademie voor de veilige optie en gaat ze aan de slag bij een grote bank. In haar vrije tijd blijft ze fotograferen. ”Ik kocht studiolampen, softboxen en bouwde hele sets in mijn keukentje in Assendorp. Na al die experimenten is gebleken dat niets mij zo intens boeit als het fotograferen van mensen.” Door reorganisaties op haar werk en de komst van haar zoon en dochter besluit Daniëlle in februari om voor zichzelf te beginnen. ”Ik had de behoefte om mijn eigen weg te gaan.”

Omdenken

Nadat de eerste berichten over het coronavirus binnenkomen probeert de Zwolse manieren te verzinnen om door te kunnen gaan met fotograferen. ”Ik kreeg een mooi idee, waarbij ik de binnenwereld van Zwollenaren kan samenbrengen met de stille, maar zonnige buitenwereld”, vertelt Daniëlle. Op haar fiets bezoekt ze Zwollenaren om ze van buitenaf door het raam te portretteren.

Het contact houdt ze via de telefoon om het risico van verspreiding te beperken. Op deze manier ontstaan er ook hilarische situaties. ”Mijn model dat binnen zat en ik hadden beiden onze telefoons op speaker, voor instructies. Ze zat een beetje dramatisch voor zich uit te praten toen iemand voorbij liep. ‘Was ik maar buiten, zoals die mevrouw’, verzuchtte het model. Ze vergat dat deze passant haar kon horen. Dat breekt enorm het ijs.”

Binnen mengt met buiten

Het idee om mensen door het raam heen vast te leggen ontstond na een nacht piekeren. ”Mensen moeten nu thuisblijven, terwijl buiten de lente lokt. In de portretten zie je de buitenwereld zich mengen met de binnenwereld. Het geeft een samenhorigheidsgevoel. Ik vind dat echt prachtig”, zegt Daniëlle. ”Ook omdat iedereen op zijn eigen manier deze tijd doorkomt: sommigen doen dat in hun eentje met een boek, anderen met een gezin van vijf in een woonkamer die is omgebouwd tot speeltuin.”

Daniëlle maakt portretten van Zwollenaren door het raam: 'Op deze manier hebben mensen prachtige portretten van deze rare tijd'
Foto | GewoonDaniëlle Fotografie

Post voor oma

De foto’s van Daniëlle’s eerste ‘Corona-sessie’ werden enthousiast ontvangen. ”Het model was erg verrast door het resultaat van zo’n gekke maar gezellige shoot. ‘Super!’, was haar letterlijke reactie”, zegt de Zwolse. “Ze stuurt wekelijks post naar haar oma. Ik ga voor haar prints maken van deze foto’s, die kan ze dan bijvoegen.”

Zwollenaren vastleggen

Daniëlle vindt de manier waarop mensen met het virus omgaan erg interessant. ”Sommige mensen vervelen zich op dit moment helemaal dood, andere mensen zien deze periode als een tijd om eens aan een LOI-cursus te beginnen. Die verscheidenheid boeit me enorm. Ik hoop daardoor een mooie reeks te kunnen maken van Zwollenaren die zich door mij willen laten portretteren.” Haar werk is te vinden op Instagram en Facebook. ”Mijn website is bijna online, die ben ik nog aan het finetunen. Maar zoals je snapt: met twee kinderen en een werkende partner in quarantaine heb ik weinig tijd over voor mijn eigen werk!”

Lees ook:

5 x Zwolse kiekjes waar we – vooral nu – vrolijk van worden

Voor iedereen die momenteel aan huis gekluisterd zit: we hebben vijf mooie plaatjes op Instagram gev...

Zwolse Sam is door corona gestrand in Peru: ‘Het is net of ik in een slechte film ben beland’

Honderden toeristen uit Nederland komen door de coronacrisis Peru niet meer uit. Een land waar een t...
isala ziekenhuis zwolle

Vacature! Isala Zwolle zoekt extra handjes in coronatijd

Vanwege het coronavirus kan Isala Zwolle wel wat extra hulp gebruiken. Daarom plaatste het ziekenhui...

adv.