Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

11 x deze BN’ers zijn geboren in Zwolle

Door Hilke Vos 15 september 2019

Zwolle is misschien geen enorme stad, maar we hebben wél aardig wat grote namen voortgebracht. Artiesten, presentatoren, kunstenaars: al deze bekende Nederlanders zijn gewoon in Zwolle geboren.

Page 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

Herman Brood

hermandbroodzwolle
Foto: ANP

Als je aan Zwolle denkt, dan denk je waarschijnlijk ook aan deze man. Want het is toch wel de grootste trots van Zwolle: Herman Brood, geboren in onze Hanzestad op 5 november 1946. Een keer in de schoenen staan van de artiest/kunstschilder? Loop dan eens deze route door het centrum:

Op deze plekken in Zwolle liep je Herman Brood tegen het lijf

Martijn Koning

Foto: ANP

Eén van de grappigste Zwollenaren: Martijn Koning (1978). Veelzijdig ook, want hij is stand-upcomedian, cabaretier, columnist en tekstschrijver. Vorig jaar was hij o.a. te zien in ‘Het zijn net mensen’, ‘Praat Nederlands met me’ en ‘Fout en Nieuw’. Eind dit jaar gaat de Zwollenaar de Oudejaarsconference 2019 verzorgen op RTL 4 en treedt hiermee in de voetsporen van cabaretier Guido Weijers en Marc-Marie Huijbregts.

Lachen, gieren, brullen! Deze Zwolse cabaretier doet de Oudejaarsconference 2019

Het einde van 2019 duurt nog even, maar Zwollenaar Martijn Koning (40) gaat de Oudejaarsconference 2...

Rico & Sticks

Rico & Sticks, ook wel bekend als Opgezwolle, zetten in 2001 Zwolle als hiphop-mekka op de kaart. Junte Uiterwijk (Sticks) is in 1982 ook geboren in onze Hanzestad, maar Ricardo McDougal (Rico) komt eigenlijk uit Harderwijk, al woont hij nu al járen in Zwollywood.

stickss

Nieuwe muziek van Sticks kun je alleen in de Fundatie beluisteren

Rapper Junte Uiterwijk uit Zwolle - beter bekend als Sticks - werkt aan nieuwe muziek die niet op Sp...

Tooske Ragas

tooske-zwolle
Links Tooske, rechts vlogger Bibi. Foto | ANP

Tooske, wie kent haar niet? De blondine is op 3 juni 1974 geboren in Zwolle en volgde járen later het gymnasium op het Carolus Clusius College. Waar het grote publiek haar van kent? Door de presentatie van Idols natuurlijk, en haar vj-tijd bij TMF. Oh, en ze deed een tijdje terug nog mee met het tweede seizoen van zangwedstrijd It Takes Two, waar ze tweede werd. In 2005 trouwde ze met musicalacteur Bastiaan Ragas en inmiddels woont ze in een fijn stulpje in Bloemendaal.

Anniko van Santen

anniko
Foto | ANP

Ook Anniko van Santen is een echte Zwolse, geboren op 18 april 1971. We kennen haar natuurlijk allemaal als presentatrice van Opsporing Verzocht, maar ze heeft daarnaast nog honderd andere dingen gedaan. Denk aan Telekids (ja, echt!), Anniko’s Wilde Wereldreizen en Flora Magazine (de voorloper van Eigen Huis & Tuin). Helaas woont ze niet meer bij ons in de buurt, maar in een villa in Hilversum (ook niet verkeerd).

Wietze de Jager

wietzedejager
Dj Wietze de Jager | Foto: ANP

Zwollenaar Wietze de Jager was twee jaar geleden uitgebreid in het nieuws, omdat hij ruzie kreeg met voormalig collega Mattie Valk en stopte bij Q-Music. De radio-dj kocht toen ook een huis in zijn geboortestad Zwolle, maar ging daar uiteindelijk niet wonen. Nu blijkt dat hij tóch deze kant op komt:

wietzedejager

Say what? Dj Wietze de Jager komt tóch in Zwolle wonen

Zwolle is straks weer een BN'er rijker, want niemand minder dan Wietze de Jager, nu dj bij Radio 538...

Margreet Spijker

Weer een Zwollenaar om trots op te zijn, want Margeet Spijker zagen we jaren op de buis als nieuwslezer van het RTL Nieuws. In 2014 moest ze stoppen (zie fragment hierboven) en sindsdien is ze te zien bij verschillende programma’s van publieke omroep WNL, zoals WNL op Zondag. Waar ze nu woont is bij ons niet bekend, dus als jij meer weet, let us know!

William Spaaij

Mary Poppins, ken je die musical? Speelde William Spaaij in, een musicalacteur/danser die in 1983 in Zwolle geboren is. Hij heeft de vooropleiding lichte zang gedaan bij het conservatorium in Zwolle en is daarna naar de Fontys Dansacademie in Tilburg gegaan. Hij speelde – naast zijn rol in Mary Poppins – o.a. in Hairspray en Shrek. Leuk feitje: hij is onwijs vaak genomineerd voor de John Kraaijkamp Musical Awards.

Ron Jans

ronjanszwolle
Foto: ANP

Bekende sporters dan. Ron Jans bijvoorbeeld, geboren in Zwolle op 29 september 1958. In het seizoen 1976-77 maakte hij zijn debuut bij PEC Zwolle, dat toen in de Eerste Divisie speelde. Met Ron reikte PEC de tweede plaats en een jaar later werden ze zelfs kampioen en promoveerde ze naar de Eredivisie. Ook is hij trainer van (o.a.) de Zwolse club geweest. In 2017 werd hij technisch manager van FC Groningen, inmiddels coacht hij FC Cincinnati. Ron is eveneens bondscoach van het Noord-Nederlands elftal.

De schaatsbroertjes Mulder

ronaldenmichelmulder
Foto: broertjesmulder.nl

De Zwolse tweeling Michel en Ronald Mulder zijn Nederlandse langebaanschaatsers en inline-skaters. Michel werd in 2014 Sotsji Olympisch Kampioen op de 500 meter en zijn broer Ronald haalde brons. Vorig jaar – tijdens de Winterspelen – is Ronald is er niet in geslaagd om een medaille te winnen op de 500 meter, al veroverde hij wél goud bij de EK afstanden in Kolomna.

SSKATE-EURO-500M-MEN

Helaas, geen medaille voor Zwolse Ronald Mulder

Jammer! De Zwolse schaatser Ronald Mulder is er niet in geslaagd om een medaille te winnen op de 500...

Iemand overgeslagen?

Zijn we toch nog een BN’er vergeten mee te nemen in dit lijstje, laat het ons weten. Politici en (een groot aantal) sporters hebben we bewust niet genoemd, want daar gaan we later in een separaat artikel aandacht aan wijden.

Net zoals wij dol op dit soort lijstjes? Lees dan ook eens deze fijne artikelen: 

10 x Zwollenaren die (bijna) iedereen kent

Je hoeft niet altijd door te breken in de showbizzwereld om beroemd te worden. Wij hebben in onze Ha...
reinier_paping_rijksfotoarchief

Wist je dit? Deze 7 bekende sporters komen uit Zwolle

Dat wij Zwollenaren stuk voor stuk talentjes zijn, wisten we natuurlijk al lang. :D Maar sommige Zwo...
Page 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

adv.