Carola Bruinink is met haar Handwerkcafé het draadje voor de verbinding

Door Hilke Vos 11 april 2017

Breien en haken hip? Absoluut, meent Carola Bruinink, initiatiefnemer van Handwerkcafé Zwolle. “Vroeger was het nut en noodzaak, maar tegenwoordig doen we het voor de leuk.” Wij van indebuurt dronken een kop koffie met Carola in het Stedelijk Museum, de locatie van het Handwerkcafé.

Even een uitleg: het Handwerkcafé is een maandelijkse bijeenkomst voor haak-, brei- en borduurliefhebbers. Vorige maand werd het 10-jarig jubileum gevierd, compleet met extra inloopcafés en workshops. “Er was tien jaar geleden veel vraag naar handwerken”, brandt Carola los. “Veel mensen waren bang dat dit ambacht zou uitsterven. Je leert het immers niet meer op school en doordat er veel tweeverdieners zijn is er minder tijd.” En zo bedacht Carola het Handwerkcafé, vond er in het Stedelijk Museum Zwolle een thuis voor en staat sindsdien onafgebroken aan het roer. Het concept is zelfs zo’n succes dat er inmiddels op meer plekken in het land handwerkcafés worden georganiseerd.

” Met het breien van vrije vormen kun je álles maken, niet alleen de geitenwollensokken”

Blij worden van handwerken

Het Handwerkcafé is een platform voor het uitwisselen van ideeën over technieken en materialen. “Het werkt heel stimulerend. Ook moet je er blij van worden, vind ik. Het eindresultaat is niet het belangrijkste; je hoeft niet bang te zijn dat je werkje lelijk wordt. Je hoeft ook niet een bepaald niveau te hebben. Of je het nou wilt leren of je kunt het al best goed, het Handwerkcafé is er voor iedereen.”

Hoe zit het eigenlijk met de breiskills van Carola? “Ik ben er best goed in. Breien, naaien en vilten vind ik het leukst”, zegt Carola. “Op de lagere school leerde ik het en was meteen geïnspireerd. Na mijn schoolperiode ging ik aan het werk en was er minder tijd voor. Later pakte ik mijn hobby weer op en ontstond het Handwerkcafé.”

Hoe ziet een handwerkmiddag eruit?

“Met z’n allen handwerken naar eigen idee. Soms bieden we een extraatje aan: een rondleiding langs de vaste textielcollectie van het museum of een rondleiding langs een tijdelijke tentoonstelling waarin textiel verwerkt is. Bij mooi weer gaan de terrasdeuren open en kan er gehandwerkt worden in de bijzonder sfeervolle stadstuin van het museum.”

handwerkcafe-zwolle
Creatief bezig zijn in het Handwerkcafé.

Maar das nog niet alles, want er worden ook maatschappelijke werkjes verricht. “We hebben wel eens een quilt gemaakt voor een hospice en mutsen gebreid voor prematuren.” En… tromgeroffel… meedoen met het haken van de grootste deken ter wereld. De deken die in Leeuwarden getoond gaat worden in 2018 wanneer Leeuwarden culturele hoofdstad is. “We gaan Grannies haken. We gebruiken hiervoor ‘Zwolle’, de kleur van Colour Crafter van Scheepjes. Blauw uiteraard”, lacht Carola.

Harde kern

Net als bij voetbal heeft ook het Handwerkcafé een harde kern, bestaande uit zo’n vijftien man. “De rest varieert. Ik zie vrouwen die af en toe eens komen en elke keer zijn er ook wel weer een paar nieuwe gezichten.” Carola vindt het wel jammer dat er meer ouderen dan jongeren zijn. “Ik probeer nieuwe dingen uit om jongeren te trekken, zoals een cursus vrije vormen breien. Dat is heel hip, je kunt álles maken, niet alleen de geitenwollensokken. Oh, en ik organiseer kinderworkshops.”

Voor nu genoeg in de planning dus, maar hoe zit dat de komende tien jaar? “Ik hoop dat het Handwerkcafé opgepakt wordt door een nieuwe generatie. En ik hoop dat ík het draadje ben voor die verbinding.”

Hoewatwanneer: iedere vierde woensdag van de maand is Handwerkcafé Zwolle geopend 13.30 – 17.00 uur. Toegang: Museumjaarkaart of € 1,50, incl. 1x koffie/thee.

 

Stedelijk Museum Zwolle musea

Melkmarkt 41

Bekijk meer:musea

 

Foutje gezien?

Lees mee en reageer!

Reactie