Marlize verhuisde van Zuid-Afrika naar Zwolle en woont in dit huis: ‘Ook met 40 vierkante meter is het gezellig’

Marlize Veenhof. Foto: indebuurt Zwolle.

Marlize Veenhof (31) woont sinds 2021 samen met haar man Kevin (34) in een huurappartement aan de Burgemeester Drijbersingel in Zwolle. De grote ramen zorgen voor een prachtig uitzicht over de stadsgracht. Wij nemen een kijkje in de woning en vroegen ons af hoe Zwolle eruitziet door de bril van een gloednieuwe inwoner uit Zuid-Afrika. 

Van Zuid-Afrika naar Zwolle

Marlize en Kevin zijn in Zuid-Afrika geboren en komen uit de stad Alberton, ten zuiden van Johannesburg. In 2021 verhuisden ze naar Zwolle. Hoe kwamen ze aan de andere kant van de wereld, op Nederlandse bodem terecht? Daarin speelde corona een grote rol. Door de lockdown in Zuid-Afrika verloor Kevin zijn baan en Marlize, die influencer en make-up-expert was, verloor veel klanten in de beautyindustrie. “We raakten ons huis kwijt, maar gelukkig konden we bij familie inwonen. Het werkloosheidpercentage in Zuid-Afrika is relatief hoog, dus een nieuwe baan vind je daar niet snel.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Zeven maanden zonder elkaar

Het getrouwde stel wilde naar het buitenland verhuizen. Nederland stond bovenaan het lijstje, omdat de vader van Kevin hier was geboren en Kevin al een Nederlands paspoort had. “Hij deed een sollicitatie in Zwolle en kreeg de baan aangeboden”, vertelt Marlize.

Kevin mocht naar Nederland verhuizen, maar Marlize kreeg niet zomaar een verblijfsvergunning. Haar aanvraag werd in de eerste instantie geweigerd. “Uiteindelijk moest ik nog zeven maanden, zonder Kevin, in Zuid-Afrika blijven. Dat was ontzettend stressvol. We zijn al dertien jaar samen en vijf jaar getrouwd. Nog nooit waren we zo lang uit elkaar.” In september 2021, na ontzettend veel rompslomp, procedures en aanvragen, mocht Marlize dan toch naar Nederland. 

Tekst gaat verder onder de foto’s.

40 vierkante meter en toch voelt het ruim

Het Zwolse appartement kwam op hun pad via de recruiter van Kevins baan als servicemonteur. Omdat er veel vraag naar technisch opgeleide werknemers is, wordt deze regeling vaker getroffen. “Toen Kevin hier kwam wonen, stonden er een paar basismeubels. Later heb ik het aangekleed met accessoires en nieuwe meubels.”

Bij het inrichten van het appartement wilde Marlize veel licht behouden. Hierdoor voelt de woning van 40 vierkante meter toch ruim aan, stelt ze. “Ik hoop mensen te inspireren om hun interieurdromen niet op te geven wanneer je gelimiteerd bent aan een klein oppervlakte. Ook dan kan je een gezellig thuis creëren.” Marlizes tip is om met praktische oplossingen te komen. “Ons tv-meubel fungeert als kledingkast. Niemand die het ziet!”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Betonnen plafond

Opvallend aan het appartement is het betonnen plafond. “We hebben de lichtsnoeren toegevoegd, om dat industriële gevoel meer te benadrukken.” Verder houdt Marlize van een Parijse interieurstijl. “Met name de antieke spullen passen hierbij. Ik vind het leuk om die te combineren met moderne items.”

Veel spullen heeft Marlize meegenomen uit Zuid-Afrika. “We hebben met de verhuizing een box gehuurd op een schip, van ongeveer een meter breed en twee meter hoog. Die hebben we volgeladen met onze spullen. Na drie maanden kwam de box aan in Zwolle.”

Luxe geurkaarsen

Op het schip vanuit Zuid-Afrika gingen het vloerkleed, verschillende antieke items, een dierbaar servies en Marlizes kaarsencollectie mee. “Ik ben gek op luxe geurkaarsen.” Het mooiste item in huis vindt Marlize de illustratie van het stel en hun hond. “Die heeft veel emotionele waarde, onze hond is net voordat we verhuisden overleden.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De illustratie van emotionele waarde. Foto: indebuurt Zwolle.

Op haar Instagramaccount inspireert Marlize haar volgers met haar interieur en haar leven. “Een groot deel van mijn volgers woont in Zuid-Afrika. Zij vinden het leuk om mijn leven hier in Nederland te volgen. Maar als ik iets plaats over een IKEA-kast, kunnen mijn volgers daar niks mee.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Gek op Zwolle

Zwolle heeft het hart van Marlize gestolen. “De stad is zo rijk aan cultuur en historie, dat vind ik fantastisch. Het is heel authentiek Nederlands in mijn ogen. Sommige mensen spreken zelfs niet erg goed Engels. Dat spoort mij aan om uit mijn comfortzone te stappen en zoveel mogelijk Nederlands te praten.”

Stadshagen op het verlanglijstje

Marlize en haar man blijven voorlopig in het appartement wonen. “We zijn hier heel blij. We hebben een prachtig uitzicht en we wonen heel dichtbij het centrum.” Het enige nadeel vindt Marlize de grootte van de woning. “Als familie en vrienden langskomen, zouden we heel graag willen dat ze bij ons kunnen logeren. Dat lukt nu niet.”

Mocht het stel gaan verhuizen, dan staat de wijk Stadshagen wel op het verlanglijstje. “De nieuwbouwhuizen zijn prachtig. Maar voor nu is dit perfect.”

Mogen we ook een keer bij jou binnenkijken? Geef je op!

Ook interessant:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Buitenkijken bij een Zwols balkon in Ibiza-stijl: ‘Net alsof je op vakantie bent’”

Buitenkijken bij een Zwols balkon in Ibiza-stijl: ‘Net alsof je op vakantie bent’

Ga naar “Binnenkijken! Laura woont naast de Peperbus in hartje Zwolle: ‘Ik moest strijden voor dit appartement’”

Binnenkijken! Laura woont naast de Peperbus in hartje Zwolle: ‘Ik moest strijden voor dit appartement’

Ga naar “Binnenkijken in het Zwolse huis vol planten van Iris: ‘Bij 85 stopte ik met tellen’”

Binnenkijken in het Zwolse huis vol planten van Iris: ‘Bij 85 stopte ik met tellen’

In onze gids

Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Boodschappen
 • Gesloten
Ga naar “Loetje”

Loetje

 • Wipstrikkerallee 213
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Solar tafelkaarsjes € 4,99”

Solar tafelkaarsjes € 4,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Blokker heteluchtfriteus XXL BL-18301 van € 79,99 voor € 65”

Blokker heteluchtfriteus XXL BL-18301 van € 79,99 voor € 65

 • Blokker
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Jurk** M t/m XL € 9,99”

Jurk** M t/m XL € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “alle Blokker hoeslakens 2e HALVE PRIJS”

alle Blokker hoeslakens 2e HALVE PRIJS

 • Blokker
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • UBN Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Associate Business Banking, regio Noord-Oost”

Associate Business Banking, regio Noord-Oost

 • Stichting Kringloop Zwolle
 • Fulltime/Parttime
StichtingKringloopZwolle
Ga naar “Demand Planner”

Demand Planner

 • IKEA Zwolle
 • Fulltime/Parttime
IKEA Zwolle
Ga naar “Vakantiebaan bij VanDijk”

Vakantiebaan bij VanDijk

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Verkoper”

Verkoper

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Lezing Frank Krake: ‘De grootste bankoverval aller tijden’”

Lezing Frank Krake: ‘De grootste bankoverval aller tijden’

 • Waanders In de Broeren
 • 2 juni 2022

Topper

Ga naar “Mindful walk & cycling Zwolle”

Mindful walk & cycling Zwolle

 • 12 juni 2022
Mindful walk cyclingMindful walk cycling