Margareth woont in de top van een oude kerk in hartje Zwolle: ‘Het lijkt me moeilijk om hier ooit weg te gaan’

kerk wonen Zwolle
Margareth in haar huis in Zwolle. Foto: indebuurt Zwolle.

“Het is hier fantastisch wonen”, vindt Margareth (31). Ze woont samen met haar vriend Thomas (35) in de top van een voormalige kerk in hartje Zwolle. “Het is karakteristiek, sfeervol en alles wat je neerzet is leuk”, lacht ze. Benieuwd hoe het stulpje eruitziet? Wij nemen een kijkje.

“Als mensen hier voor het eerst komen, moet ik ze eerst laten wennen. Dan zeg ik: ‘Kijk maar even rond'”, lacht Margareth, in het dagelijks parttime kapster bij Salon Soap in Zwolle. “Mensen zeggen vaak: ‘Hier wil je toch nooit meer weg’. Maar als je hier zelf een tijdje woont, ervaar je dat je maar aan een kant een raam en daardoor minder daglicht hebt. Maar het blijft hier prachtig.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Sint Jozefkerk

Margareth en Thomas wonen in de Sint Jozefkerk in de Nieuwstraat in Zwolle, en die kerk heeft nogal een geschiedenis. Het gebedshuis werd in de negentiende eeuw gebouwd. Een paar decennia jaar later werd deze katholieke kerk te klein en daarom werd er op de huidige plek van Hudson’s Bay de Sint-Michaëlkerk gebouwd. Deze kerk werd in 1965 gesloopt. Ook de Sint Jozefkerk is geen functionele kerk meer, maar omgetoverd tot een complex met 27 appartementen. In de top van de kerk wonen Margareth en Thomas. Daar vind je hun keuken, woonkamer en vide. Een verdieping eronder zijn twee (slaap)kamers.

Het stel woont er nu zeven jaar. “Eerst hebben we twee jaar aan de andere kant van de kerk, aan de straatkant, gewoond. Toen we bij de buren een feestje hadden, zagen we dat je ook hier kan wonen.” Van de buitenkant is die zijde niet voor iedereen zichtbaar. Via een woningzoeker heeft het stel toen hun huidige appartement gekregen. Volgens Margareth waren er destijds maar twee mensen die gereageerd hadden op hun woning. “Dat zou nu niet meer gebeuren, denk ik.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Bar eruit, nieuwe vloer erin

Tijdens de lockdown had Margareth de tijd om het huis verder onder handen te nemen. “Toen we hier gingen wonen, hebben we de bar er na een jaar uitgehaald. Ook hebben we boven een nieuwe vloer gelegd. Verder hebben we veel gelaten zoals het was, omdat het toch een huurhuis is. Daarom hebben we vooral geïnvesteerd in meubels.” De keuken ging wel een beetje op de schop. “Die is geschilderd en we hebben nieuwe greepjes geplaatst. Verder hebben we een vaatwasser geïnstalleerd.”

Omdat veel appartementen in de voormalige kerk ook een vide hebben, gebruiken sommige bewoners deze ruimte als slaapkamer. Bij Margareth en Thomas is het de woonkamer.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Oud en nieuw

Margareth en Thomas houden van oude spulletjes in huis. “Ik zeg altijd dat het hier eclectisch is. Ik houd van verschillende stijlen en ben niet op zoek naar een bepaald meubelstuk. Het is een mix van oud en nieuw, en plantjes. Alle stijlen een beetje gemixt.” Inspiratie doet Margareth op via Instagram. Ze heeft via dat kanaal een paar adresjes gevonden om vintagespullen te scoren. “En ik kan wel uren zoet zijn met Marktplaats. Dat is een van mijn grootste hobby’s. Ik houd ervan om budgetspullen op te sporen.”

Margareth verandert vaak het interieur. “Tot ergernis van Thomas”, lacht ze. “Maar ik gebruik altijd de spullen die ik in huis heb. Ik doe weleens de eettafel naar de vide en de bank naar beneden. Boven heb je geen raam en kun je ook niet lekker eten.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Plantenhuis

Ze noemde het al even (en je zag het vast al): overal in het huis staan planten. “Ik probeer zo min mogelijk tierelantijntjes te plaatsen. Áls die er al zijn, zijn het vaak planten in potten”, zegt Margareth. Haar plantenzoektocht werd in de coronatijd een grote hobby. “Tijdens de lockdown zocht ik naar bijzondere stekjes. Toen ik weer mocht knippen in de kapperszaak, kreeg ik ook weleens van klanten stekjes. Die kweekte ik en liet ik groeien.” Ze heeft wel een idee waar haar plantenliefde vandaan komt. “Misschien omdat we geen tuin hebben, dat ik juist een binnentuin wil creëren”, lacht ze.

Komen er nog meer planten in huis? “Ik zeg steeds dat het nu klaar is, maar dan zie ik toch weer ergens een mooi exemplaar. Dan zegt mijn vriend: ‘Je zou toch stoppen?’ Zo blijf ik een beetje bezig.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Kerkdeuren open en genieten

Het stel vindt het met zomers weer heerlijk om de kerkdeuren op te doen. “Dan is het echt een heerlijk plekje om te zitten.” Soms hangt het duo voor het raam weleens een hangmat op, zoals op Margareths Instagram is te zien. “Ook ’s avonds, als de lampjes aan zijn, is het prachtig. En als ik van vakantie terugkom, vooral als je in een tent hebt geleefd, vind ik mijn huis zo groot. Je went ook weer snel aan de grootte. In de winter vind ik het op de vide heel knus.”

Tekst gaat verder onder de foto.

kerk wonen Zwolle
De openslaande deuren van de voormalige kerk. Foto: indebuurt Zwolle.

Binnenstebuiten

Het stulpje van Margareth en Thomas werd ook door de programmamakers van Binnenstebuiten opgemerkt. In het voorjaar was hun woning te zien in het tv-programma. “Dat was heel leuk, maar ook ongemakkelijk”, lacht Margareth. “Ik had de woning heel netjes gestyled, maar als ik het terugzie vind ik het nu leuker. Het was ook zenuwslopend hoe het op tv zou komen, want we hadden het van te voren nog niet gezien. Maar het is uiteindelijk heel leuk geworden, en een leuk aandenken voor later.”

Margareth en Thomas zouden later wel een huis met een tuin willen. “Maar dan moeten we hier weg, en alles is hier hoog en ruim. Dat vind je vaak niet in een gewoon huis. Het lijkt me moeilijk om hier ooit weg te gaan.” En vind tegenwoordig maar iets als starter op de woningmarkt. “Thomas en ik kunnen niks kopen. Daarom hebben we het hier nu extra leuk gemaakt, zodat het voelt alsof het ons eigen huisje is.”

Mogen we ook een keer bij jou binnenkijken? Geef je op!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Dian en Mithanuel in Holtenbroek: ‘We hebben allebei een andere stijl’”

Binnenkijken bij Dian en Mithanuel in Holtenbroek: ‘We hebben allebei een andere stijl’

Binnenkijken bij Dian Wassenaar
Ga naar “Wonen boven de McDonald’s of Diezerstraat: 6 x deze Zwollenaren wonen in hartje Zwolle”

Wonen boven de McDonald’s of Diezerstraat: 6 x deze Zwollenaren wonen in hartje Zwolle

Ga naar “Van overnachten in een sauna tot op een eigen boot: binnenkijken bij Zwolse B&B’s”

Van overnachten in een sauna tot op een eigen boot: binnenkijken bij Zwolse B&B’s

Joyce Wegman

In onze gids

Ga naar “Coperto Restobar”

Coperto Restobar

 • Stationsweg 9
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 22:00

Nu geopend

Ga naar “Wayback Burgers Zwolle”

Wayback Burgers Zwolle

 • Diezerkade 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
wayback burgers zwolle
Ga naar “Het Refter”

Het Refter

 • Bethlehemkerkplein 35a
 • Cafés
 • 11:00 - 03:00
hetrefter

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Briljante Duitse wijnen voor nog geen tientje!”

Briljante Duitse wijnen voor nog geen tientje!

 • Mondovino
 • Geldig t/m 30 september 2021
Ga naar “EIS Adventskalender € 89,95”

EIS Adventskalender € 89,95

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 10 oktober 2021
Ga naar “Hondenspeelgoed € 2,49”

Hondenspeelgoed € 2,49

 • Action
 • Geldig t/m 28 september 2021
Ga naar “Clipper thee € 1,76”

Clipper thee € 1,76

 • Action
 • Geldig t/m 28 september 2021
Ga naar “Velvet huispak € 8,95”

Velvet huispak € 8,95

 • Action
 • Geldig t/m 28 september 2021

Vacatures

Ga naar “Bouwplaatsmedewerker bij Nikkels”

Bouwplaatsmedewerker bij Nikkels

 • Nikkels Bouwbedrijf
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker voor het parochiesecretariaat”

Medewerker voor het parochiesecretariaat

 • Thomas a Kempis parochie
 • Parttime
Ga naar “Vacature UWV Uitkeringsdeskundige Zwolle”

Vacature UWV Uitkeringsdeskundige Zwolle

 • Manpower
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Baliemedewerker RNI, Gemeente Zwolle”

Baliemedewerker RNI, Gemeente Zwolle

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Coordinator Zwolle”

Coordinator Zwolle

 • Covebo Uitzendgroep
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Informatie Dag voor Italiaans (en andere talen)”

Informatie Dag voor Italiaans (en andere talen)

 • 25 september 2021
Originallanguage
Ga naar “Slavernijverleden tot leven in voorstelling ANNA”

Slavernijverleden tot leven in voorstelling ANNA

 • 3 oktober 2021
Anna Zwolle