Anne Marijke en Jasper wonen in een oud bankgebouw in Zwolle: ‘De kluis staat nog in de kelder’

Anne Marijke en Jasper. Foto: indebuurt Zwolle.

Een schuifluik, kogelwerend glas in de woonkamer én een kluis in de kelder… Anne Marijke van Laar (26) en Jasper Krab (31) wonen in een wel heel bijzonder appartement in Zwolle. En de meubels? Die maakten Anne Marijke en Jasper helemaal zelf! Wij nemen een kijkje. 

Van Utrecht naar Zwolle

In de wijk Pierik in Zwolle, op de hoek van de Hyacinthstraat staat het huurappartement van Anne Marijke en Jasper. In 2020 kwam het stel erin wonen. Daarvoor woonden ze in Utrecht, waar ze een appartement deelden met de broer van Jasper. “Maar na een tijdje wilden we graag iets voor ons samen”, vertellen ze.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Dus ging het stel op zoek naar een nieuwe woning, maar niet in Utrecht. “De huurprijzen in Utrecht waren torenhoog, terwijl dat in Zwolle nog meeviel. We zijn net op tijd geweest, want tegenwoordig is het in Zwolle ook heel duur.” Toch ging de zoektocht niet van een leien dakje. “Bij sommige bezichtigingen waren er wel twintig geïnteresseerden. Gelukkig werden we bij dit huis geselecteerd door de eigenaar.”

‘Vroeger was dit een bankgebouw’

In de jaren vijftig was het appartement een bankgebouw. En die geschiedenis heeft zijn sporen nagelaten. Buiten zit nog een schuifluik, waarin vroeger het geld werd gestopt. En in de muren van de woonkamer zit kogelwerend glas. “Bij de bouw van het appartement kregen ze het glas niet weg, dus hebben ze er gipsplaatjes omheen gebouwd.” 

Het grootste bewijs van de bankgeschiedenis van de woning, is de kluis in de kelder. “Die is zo groot en zwaar, dat hij moest blijven staan. Het huis is er omheen gebouwd. Als we op vakantie gaan, doen we onze waardevolle spullen erin. Best handig!”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Meubels zelf gemaakt

Alle meubels, behalve de meubels in de keuken en de bank, hebben Anne Marijke en Jasper zelf gemaakt. “We zijn gek op klussen. Als je iets zelf maakt, kun je de ruimte namelijk perfect benutten. Een goed voorbeeld is het tv-meubel. Door de schuine muur pasten de meeste meubels uit de winkel niet. Dus hebben we er zelf een gemaakt!”

Jasper is van jongs af aan al creatief bezig. “Vroeger tekende en kluste ik veel. En eigenlijk is dat nooit gestopt”, vertelt hij. Anne Marijke houdt ook van klussen, maar zij focust zich iets meer op de styling: “Ik geef alles een likje verf en bedenk hoe het in het volledige plaatje past.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Spellenkast

Het stel is erg trots op de zelfgemaakte spellenkast in de woonkamer. Het ontwerp is erg populair en vaak te zien in industriële interieurs. “In de winkel is een soortgelijke kast ontzettend prijzig”, zegt Jasper. De lampen boven de salontafel passen bij de industriële stijl en de plantjes maken het een gezellig geheel. “Niet alle planten hebben het overleefd, er is namelijk weinig daglicht in de woning. We hebben maar één raam, aan de voorkant van de woonkamer. Dat is een nadeel”, vertelt Anne Marijke.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Dungeons & Dragons in de kelder

De kelder vindt het stel het fijnste aan het huis. “Hier kunnen we onze troep opslaan, maar hij fungeert ook als hobbykamer. We spelen er vaak het rollenspel Dungeons & Dragons met vrienden. In dit spel, gespeeld rond de tafel, bedenk je zelf welk avontuur je karakters beleven. De tafel hebben we zelf gebouwd. Er zit zelfs een beeldscherm in verwerkt, zodat we er mappen op kunnen projecteren.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Sterrenhemel 

Op het plafond van de slaapkamer schittert een sterrenhemel. “Die heb ik gemaakt van stukjes glasvezel. Als het donker is, lijkt het net alsof je naar de sterren kijkt”, vertelt Jasper.

Hoe pakt het stel de creatieve do-it-yourself-projecten aan? “Meestal maken we eerst een foto van de muur. In Photoshop tekenen we er dan een kast in. Zo zien we of het past. Vervolgens gaan we naar de bouwmarkt om materialen te kopen. Vaak kiezen we voor steigerhout: dat is lekker goedkoop en we houden van de rustieke uitstraling. Met een beits maak je het vervolgens donkerder. Soms vinden we bij de IKEA ook mooie spullen. De kant-en-klare deurtjes in het tv-meubel komen daar bijvoorbeeld vandaan.”

‘Een stuk leuker wonen’

Anne Marijke en Jasper zijn erg blij met hun plekje in Zwolle. Ze waren snel gewend. “Zwolle voelde als thuiskomen. Anne Marijke is hier opgegroeid en onze vrienden woonden hier. We waren dus al bekend in de omgeving”, vertelt Jasper. 

Vooral de gezellige sfeer en het open karakter van Zwolle, spreekt het stel aan. “We woonden hiervoor in Utrecht in de wijk Kanaleneiland. Daar was iedereen heel erg op zichzelf, terwijl we hier regelmatig een praatje maken met de buurman. Het is wat gemoedelijker, wat het een stuk leuker wonen maakt.”

Hoe woon jij?

Lijkt het jou leuk om ons jouw huis te laten zien? Natuurlijk komen wij dan langs! Stuur ons even een berichtje en vertel kort iets over je woonsituatie. Wie weet staan wij dan binnenkort bij jou op de stoep!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Amber aan het Talentenplein in Zwolle: ‘De robotstofzuiger spoot ik roze’”

Binnenkijken bij Amber aan het Talentenplein in Zwolle: ‘De robotstofzuiger spoot ik roze’

Ga naar “Binnenkijken! Thijmen woont in een Zwolse kamer van 14 vierkante meter: ‘Ik leef aardig minimalistisch’”

Binnenkijken! Thijmen woont in een Zwolse kamer van 14 vierkante meter: ‘Ik leef aardig minimalistisch’

Ga naar “Van knalroze trap tot blauwe bank: 6 x deze Zwollenaren zijn niet bang voor kleur in hun interieur”

Van knalroze trap tot blauwe bank: 6 x deze Zwollenaren zijn niet bang voor kleur in hun interieur

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99”

Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10”

Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker Douane”

Administratief medewerker Douane

 • Driessen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Consulent mens en werk”

Consulent mens en werk

 • Driessen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Coördinator Onderhoud! In deze veelzijdige functie ben je verantwoordelijk voor de regie en coördinatie van het planmatig onderhoud.”

Coördinator Onderhoud! In deze veelzijdige functie ben je verantwoordelijk voor de regie en coördinatie van het planmatig onderhoud.

 • Effectus-HR namens Woningstichting Openbaar Belang
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Planner”

Planner

 • Tempo-Team
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Zwolle”

Kerstmarkt in Zwolle

 • T/m 23 dec
kerstmarkt Zwollekerstmarkt Zwolle
Ga naar “Collect-a-Con Zwolle”

Collect-a-Con Zwolle

 • 3 december 2022
pokemon
Ga naar “Kerstmarkt Westenholte”

Kerstmarkt Westenholte

 • 14 december 2022
Zwolse-kerstmarkten-zwolle
Ga naar “Midwinter Spooktocht”

Midwinter Spooktocht

 • Van 17 dec t/m 18 dec
Midwinter spooktochtMidwinter spooktocht
Ga naar “Swolsche lichtjestocht”

Swolsche lichtjestocht

 • 11 december 2022
fietslichtjestocht