Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De meest bijzondere voortuin van Zwolle: ‘De waterval is mijn grote trots’

Door Hilke Vos 20 mei 2019

Indrukwekkende watervalpartijen die een optische illusie creëren. Dé grote hobby van Zwollenaar Johan van Dijk, die van zijn achter- en voortuin een fraai waterparadijs heeft gemaakt. “Veel mensen blijven toch even staan om mijn tuin te bewonderen.” 

Johan kwam zeven jaar geleden aan de Frobergerstraat wonen, in een huis dat een jaar leeg had gestaan. “De tuin was inmiddels verwaarloosd, dus de boel moest op de schop.” Met een diploma van de tuinbouwschool op zak was dat geen probleem en al vrij snel werd de achtertuin keurig opgeknapt. “Ik heb van tuinieren uiteindelijk niet mijn werk gemaakt, maar het is nog steeds een hobby. En dan vooral waterpartijtjes aanleggen.”

Pronkstuk

En dat is te zien: achter in de tuin vind je een fraaie vijverpartij die uit twee vijvers bestaat en een waterval van tweeënhalf meter hoog en bijna tien meter lang. “Ik vond het zo gaaf om te doen dat ik besloot ook de voortuin van een waterval te voorzien.”

voortuin1
Foto | indebuurt Zwolle

Zijn pronkstuk, meent hij, waar hij drie weken aan heeft gewerkt. “Uniek is dat ik water als afscheiding gebruik. Het is eigenlijk optisch bedrog: het beekje lijkt steeds dieper te gaan, terwijl de rest vlak is. Water moet rondstromen en dus wilde ik dat het water van de straatkant naar de vijver voor het raam zou lopen. Een hele uitdaging aangezien water niet omhoog loopt. Toch kreeg ik het voor elkaar en het resultaat is dat er nu veel mensen even blijven staan en de tuin bewonderen.”

Advies

Inmiddels krijgt Johan steeds vaker de vraag om een waterval aan te leggen of advies te geven. “De goede basis voor een waterval in je tuin: alles moet eerst helemaal waterdicht zijn, dan komt de rest. Maak in je vijver vooral ook gebruik van koolstofsteentjes en een filterblok voor schoon water zonder algen.”

De achtertuin. Foto | indebuurt Zwolle
De achtertuin. Foto | indebuurt Zwolle

Toekomstplannen

Zowel de voor- als de achtertuin is inmiddels piekfijn in orde, dus what’s next? “Een overkapping zou fijn zijn. Verder blijf ik lekker rommelen in de tuin. Ik ben gek op wilde planten, een tuin moet niet te strak zijn, niet onderhoudsvrij, zoals je tegenwoordig vaak ziet.” Johan glimlacht. “En er moet minstens een waterval in, want die straalt zoveel rust uit. En het zorgt voor goedkeurende blikken van buurtgenoten!”

Binnenkijken bij Arinda aan het Talentenplein in Zwolle: ‘Het uitzicht ga ik echt missen!’

Wie kent het niet: het Talentenplein aan de rand van het centrum van Zwolle. In het populaire studen...

Binnenkijken op de Zwolse woonboot van Bodei en Christian: ‘De locatie is fantastisch!’

Wonen op het water met uitzicht waar je u tegen zegt en dat allemaal in hartje Zwolle. Het kan echt,...

adv.