Dag huis! Zwollenaren Daan en Merel maken van een camper hun woning

Daan en Merel
Daan en Merel. Foto: eigen foto.

De meeste mensen wonen in een knus huis, maar Daan en Merel kiezen ervoor om hun kale camper om te bouwen tot hun eigen stulpje. Compleet ingericht met een luxe keuken, toilet en bed én de camper heeft zelfs zonnepanelen. “Voordat wij hier aan begonnen, hadden we ook nog nooit iets zelf gebouwd”, zegt Merel.

Tot en met de zomer hebben Daan en Merel nog een baan, maar dan zeggen ze hun werk én woning op en gaan ze met hun camper op pad. “Hoe lang dat gaat duren? Geen idee. Misschien zijn we het na twee maanden zat en wie weet vinden we het zo leuk dat we twee jaar weg zijn”, zegt Merel.

Baan opgezegd, reizen maar

De plannen waren eigenlijk anders. Het tweetal zou op reis gaan met hun oude camper. Daan had zijn baan al opgezegd en de in Zwolle geboren Merel was net klaar met haar studie. Maar toen kwam corona. De plannen werden omgegooid en na de laatste zomervakantie ruilden ze hun oude bus in voor een splinternieuw exemplaar.

Daarmee kwam vervroegd een droom in vervulling. Daan en Merel volgden op Instagram altijd al mensen die busjes opknapten. Dat wilden ze later ook wel, dachten ze. Vooral omdat ze dan genoeg ruimte zouden hebben om de materialen voor (kite)surfen en skaten mee op reis te kunnen nemen. “Dan heb je best veel dingen bij je. Eigenlijk is een busje een ideale manier om al je hobby’s mee te kunnen nemen op reis”, legt Daan uit.

Van niets naar iets

De nieuwe bus kochten ze kaal. “Iedereen zei ook: het is net een PostNL-busje. Zelfs de ramen zaten er nog niet in”, zegt Merel. Ruim drie maanden geleden gingen ze aan de slag met de camper. Ze gingen aan de slag zonder een vooropgesteld plan. “We hebben een rolletje schilderstape gepakt en vakjes op de grond uitgetekend, zodat je een idee hebt hoe het qua ruimte eruit ziet”, legt Merel uit. De voortgang van hun project showen ze op hun Instagramkanaal Dutchexplore.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Het project zou eigenlijk een jaar duren, maar waarschijnlijk is het busje al voor komende zomer af. “We vinden het zó leuk om te klussen, dat het veel sneller gaat dan dat we verwacht hadden”, zegt Merel.

‘Geen ingewikkelde constructies’

De kale bus is drie maanden later omgebouwd tot een bijna volledige woning. Behalve ramen, zitbakken en een bed is er ook een zelfgemaakte keuken. De keuken bestaat uit een zwarte wasbak met kraan en een bamboe-keukenblad. “We hebben een redelijk simpele inbouw, dus geen ingewikkelde constructies”, zegt Daan. O ja: op het dak zijn drie zonnepanelen geplaatst, goed voor 375 watt stroom.

Er wordt nog gewerkt aan een toilet en douche. “Onder ons bed hebben we een soort luikje, waar we een campertoilet in willen doen. Wat betreft het douchen, denken we erover na om het raam bij de keuken open te zetten, zodat je met de kraanslang uit het raam buiten kan douchen”, legt Merel uit. Ook is er een koelkast, watertank en waterpomp geregeld en een gasaansluiting aangelegd. Een impressie van hun klusproject zie je in onderstaande video.

Tekst gaat verder onder de video.

Klussen

Het klussen gebeurt vooral in het weekend, wanneer het tweetal vrij is. Ook het denkwerk neemt veel tijd in beslag. “Je moet steeds nadenken over wat je moet bestellen en van de bouwmarkt moet halen. Als het eenmaal weekend is en we vrij zijn van werk, wil je niet zes keer naar de bouwmarkt heen en weer rijden omdat je alles vergeten bent”, zegt Daan. “En je moet dingen uitzoeken. Hoe iets loopt met elektra, bijvoorbeeld”, zegt Merel.

Het resultaat mag er zijn, want de camper is al bijna af. Alleen nog even finetunen. “Kleine details, zoals kussentjes en gordijntjes”, zegt Merel. “En misschien toch nog een stopcontact hier of daar”, zegt Daan. In februari of maart is de camper dan écht af. Dan moet er nog het een en ander geregeld worden, zoals een APK. “Dat mag natuurlijk niet verlopen als je in het buitenland bent”, zegt Daan. “We laten het ook een beetje op ons af komen. Op het moment dat we straks vertrekken, willen we ons goed gaan verdiepen in de juiste verzekering voor de camper en voor de inboedel”, vult Merel aan.

Tekst gaat verder onder de Instagrampost.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door DutchExplore (@dutchexplore)

Dag vast huis

En dan, tegen de zomer, zegt het tweetal hun huis in Zwolle op. “Het scheelt dat we nog vrij jong zijn en niet in de fase zitten dat we een woning hebben gekocht”, vertelt Merel over haar toekomst. “Eigenlijk zie ik het als een hele lange vakantie.” Want reizen gaat het tweetal straks doen. “Het idee is om twee, drie maanden in Spanje te gaan werken. En verder is er geen plan. We willen richting het zuiden en Europa ontdekken. We zouden ook heel graag naar Marokko willen.”

Tips voor Help Mijn Man Is Klusser-klussers

Denk je: ik wil dit ook, maar ik heb twee linkerhanden? Merel stelt je gerust: “Het is maar net hoe Pietje Precies je natuurlijk zelf bent”, zegt ze. “Voordat wij hier aan begonnen, hadden we ook nog nooit een meubel gebouwd. Het is vooral veel uitzoekwerk en YouTube-filmpjes kijken. Dan kom je er toch wel achter dat je eigenlijk veel meer kan dan dat je zelf denkt”, vertelt Merel.

Tekst gaat verder onder de foto.

Daan en Merel
Daan en Merel bij het strand van Zandvoort. Foto: Dutchexplore / Instagram.

Binnengluren?

Iedere week kijkt indebuurt binnen bij Zwollenaren die bijzonder wonen. Heb jij ook een toffe studentenkamer? Is jouw interieur een throwback naar de jaren stilletjes? Heb je meer kamerplanten dan het tuincentrum? Woon je samen met 25 katten? Bestaat je interieur uit LEGO? En mogen we eens bij jou kijken? Stuur ons een berichtje, dan komen wij gauw een mooie fotorepo maken.

Lees ook:

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie instellingen

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Geja toverde een oude Rabobank om tot Scandinavisch huis: ‘We kochten het voordat het op de markt kwam’”

Geja toverde een oude Rabobank om tot Scandinavisch huis: ‘We kochten het voordat het op de markt kwam’

Oude Bank
Ga naar “Laurien woont in een Zwolse studio van 19 vierkante meter: ‘Ik moest kiezen tussen een eettafel of bank’”

Laurien woont in een Zwolse studio van 19 vierkante meter: ‘Ik moest kiezen tussen een eettafel of bank’

Ga naar “Binnenkijken bij Maartje en Joris in Zwolle-Zuid: ‘De wc krijgt een discothema’”

Binnenkijken bij Maartje en Joris in Zwolle-Zuid: ‘De wc krijgt een discothema’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00”

Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Alle Robijn, Ariel en Lenor van € 43,16 voor € 21,58”

Alle Robijn, Ariel en Lenor van € 43,16 voor € 21,58

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “COCKTAIL TROS TOMATEN 1+1 gratis”

COCKTAIL TROS TOMATEN 1+1 gratis

 • Geldig t/m 4 oktober 2022
Ga naar “Alle Perla huisblends van € 18,76 voor € 9,38”

Alle Perla huisblends van € 18,76 voor € 9,38

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Alle HG of Blue Wonder van € 5,45 voor € 2,72”

Alle HG of Blue Wonder van € 5,45 voor € 2,72

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Inpakmedewerker dagdienst | € 1760 tot € 2100”

Inpakmedewerker dagdienst | € 1760 tot € 2100

 • WerkTalent
 • Fulltime
Ga naar “Huismeester/ conciërge”

Huismeester/ conciërge

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • UBN Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Magazijnmedewerker zaterdagkracht”

Magazijnmedewerker zaterdagkracht

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Consulent Bijzondere Bijstand Energietoeslag”

Consulent Bijzondere Bijstand Energietoeslag

 • Wyzer
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Expositie Zilveren Camera en Verhalen van Harculo”

Expositie Zilveren Camera en Verhalen van Harculo

 • De Stad Verbeeldt
 • Van 3 sep t/m 2 okt

Topper

Ga naar “Collect-a-Con Zwolle”

Collect-a-Con Zwolle

 • 3 december 2022
pokemon
Ga naar “Muziek aan het Plein”

Muziek aan het Plein

 • Van 14 aug t/m 9 okt
Ga naar “Kerstmarkt Westenholte”

Kerstmarkt Westenholte

 • 14 december 2022
Zwolse-kerstmarkten-zwolle
Ga naar “Halloween in Zwolle”

Halloween in Zwolle

 • Van 27 okt t/m 30 okt
halloween-zwollehalloween-zwolle