Binnenkijken bij de woning van Melanie in Zwolle: ‘In het tuinhuis staat een bubbelbad’
Melanie van Driel (33) woont met haar kat en twee honden in een huurhuis in de Zwolse wijk Aa-landen. Na…
Aan de Prinses Julianastraat in de wijk Veerallee in Zwolle staat een prachtig herenhuis dat gebouwd is in 1910. Samen met haar man en haar vader Gerrit Roke (61) knapte Charlotte Wienen (33) het huis helemaal op. Binnen een jaar transformeerde het van spookhuis naar droomhuis. “Het bad staat in de slaapkamer.” Wij nemen een kijkje!
Charlotte en haar gezin woonden in Utrecht toen ze op zoek gingen naar een nieuwe woning. “Mijn man Frank en ik hadden een fijn koophuis, maar toen we een tweeling kregen, werd dat te klein. We verdubbelden ineens in aantal”, vertelt Charlotte.
Tekst gaat verder onder de foto’s.
De zoektocht in Utrecht ging niet van een leien dakje. De huizenmarkt was toen al oververhit. “We merkten dat we met ons budget geen huis konden krijgen naar onze wensen. Uiteindelijk overwogen we om terug te gaan naar onze roots, naar Zwolle. Het leek ons fijn om weer dichtbij onze families te wonen.”
In 2019 kwam het huis, dat op loopafstand van het centrum van Zwolle ligt, op hun pad. “Dit was het eerste huis waar we heel blij van werden, maar het was een totale bouwval. In de Funda-omschrijving stond: alleen als je twee rechterhanden hebt”, vertelt Charlotte. “Er was al vijftig jaar niks aan gedaan”, vult Gerrit aan.
In de eerste instantie waren Charlotte en haar gezin niet op zoek naar zo’n groot verbouwproject. “We hebben de stoute schoenen aangetrokken. En zonder de hulp van mijn vader, die als beroep uitvoerder en projectleider was in de bouw, was het niet gelukt. Tijdens onze verbouwing stuurde hij alle bouwplannen aan. Als je deze verbouwing met een aannemer zou doen, kost het je over de 200.000 euro”, vertelt Charlotte. “Ik heb een jaar lang, drie dagen in de week aan het huis gewerkt”, zegt Gerrit.
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Niet alleen het huis, ook de ruime achtertuin van 21 meter diep was niet onderhouden. “Daar hebben we maar liefst twintig aanhangers groenafval uitgehaald”, vertelt Gerrit. “Het leek wel een jungle, alles was overwoekerd”, vult Charlotte aan.
Charlotte heeft een fotoboek gemaakt van het verbouwingsproces. Voorop de cover staat ‘van spookhuis naar droomhuis’. “Er hing een aparte sfeer in het huis, het was spooky.”
Wanneer je nu de volledig ingerichte woning binnenstapt, besef je niet hoeveel renovatiewerk eraan vooraf is gegaan. Welke verbouwingen er precies zijn gedaan? Charlotte weet niet waar ze moet beginnen. “We hebben bijna alles gestript en opnieuw opgebouwd. Zelfs het plafond is eruit gehaald.” Gerrit: “Het plafond was van stucwerk op riet. Dat is kenmerkend voor oude huizen. Toen we alles eruit haalden, bleef er een grote bende over. Uiteindelijk heb ik alles met een grote bladblazer naar buiten geblazen. Door de stofwolk dachten de buren dat we brand hadden.”
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Charlotte heeft ervoor gekozen om alle karakteristieke elementen van het huis uit te lichten, maar wel strak af te werken. “Het nieuwe plafond is in de originele stijl, inclusief gipsornamenten. Ook de ruitjes in de eetkamer zagen er zo uit, alleen nu zijn ze van dubbelglas. De binnendeuren zijn de oude, authentieke deuren, maar die hebben we helemaal hersteld”, vertelt Charlotte.
Wat er met de vloer zou gebeuren was voor Charlotte een dilemma. “Wilden we de originele houten vloer behouden of gingen we voor een stukje comfort met vloerverwarming?” Uiteindelijk is de keuze gevallen op een visgraat pvc-vloer met vloerverwarming. “De houten vloer hebben we niet weggegooid, daar hebben we een veranda van gebouwd.”
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Een open keuken was een must, dus werd de gesloten keuken opengebroken. Geen makkelijke klus, vertelt Gerrit. “Er moest een zware stalen balk op een instabiel muurtje rusten, dus de fundering moest verzwaard worden. Nu zie je er niks van, maar toen was het niet zo vanzelfsprekend.”
De open keuken kreeg een diepe, donkerblauwe kleur, die je niet zo vaak ziet. De messing kranen maken het geheel af. “Meestal zie je zwarte keukens, maar donkerblauw vond ik iets zachter en frisser”, vertelt Charlotte.
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Aan het huis is te zien dat Charlotte een gevoel voor interieurstyling heeft. Hoe ze de stijl zou omschrijven? “Luchtig, Scandinavisch qua kleuren, met art deco-invloeden. De lamp boven de eettafel is een voorbeeld van zo’n art deco-item. Maar voordat ik begin met inrichten, kijk ik naar het karakter van het huis. Deze oude huizen hebben bijvoorbeeld veel symmetrie. Die heb ik benadrukt, door de eettafel precies in het midden van de symmetrie te plaatsen.” Of Charlotte vaak van stijl verandert? “Nee eigenlijk niet. Als het goed is, is het goed.”
Charlotte is het meest trots op de slaapkamer. De ruime kamer geeft een hotelgevoel. Openslaande deuren met een balkon dat uitzicht geeft op de achtertuin, een warm kleurenpalet en als kers op de taart: een bad. “Dat was een out-of-the-box-idee. We wilden graag een bad, maar op de tekeningen van de badkamer leek dat niet goed te passen. Toen dacht ik: waarom plaatsen we hem niet in de slaapkamer? Eigenlijk heel erg decadent”, lacht Charlotte.
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Liefde voor interieur heeft Charlotte al van jongs af aan. Maar pas toen Charlotte het vervallen, oude huis omtoverde tot een interieurparel, wilde ze van haar hobby haar baan maken. Met haar onderneming geeft ze interieuradvies en schakelt ze Gerrit regelmatig in voor het uitvoeren van die adviezen. “Na dit project hebben mijn vader en ik besloten meer mensen te helpen met hun verbouwing en interieur. Ik ontwerp en mijn vader realiseert het. De perfecte combinatie.” “Ik vind het bijzonder hoe goed wij kunnen samenwerken. We leggen allebei een behoorlijk hoge lat. Toch gaat het hartstikke goed”, vertelt Gerrit.
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Voorlopig blijft Charlotte met haar gezin in het huis wonen. In de woning en in de buurt hebben ze het goed naar hun zin. “Toen we aan het klussen waren, kregen we een chocoladetaart van de buren. Dat was een warm welkom”, vertelt Charlotte. “Ik ben opgegroeid op het platteland en ik dacht dat mensen in de stad vaak wat afstandelijker waren. Deze buurt heeft het tegendeel bewezen”, bevestigt Gerrit.
Voorlopig zijn de verbouwingen aan het huis klaar. “Mogelijk willen we nog een tuinkamer als aanbouw, maar niet op de korte termijn. En de tuin willen we nog aanpakken, die is nu slechts praktisch ingericht. Daar zijn we nog niet aan toegekomen, want de energie en het budget waren op na de verbouwing”, vertelt Charlotte. “Als ik nu door het huis loop, dan denk ik: wow, wat is het prachtig”, vertelt Gerrit.
Lijkt het jou leuk om ons jouw huis te laten zien? Natuurlijk komen wij dan langs! Stuur ons even een berichtje en vertel kort iets over je woonsituatie. Wie weet staan wij dan binnenkort bij jou op de stoep!
In onze gids
Populaire rubrieken