Binnenkijken bij Zwolse woonredacteur Marlies: ‘We gaan het land door voor bijzondere Marktplaatskoopjes’

Marlies Huisman
Foto: Marlies Huisman.

Normaal kijkt ze zélf bij mensen binnen, maar nu is het een keer andersom. Marlies Huisman werkt als woonredacteur voor verschillende tijdschriften en ziet veel huizen vanbinnen. “Ik zie zóveel interieurs voorbijkomen. Ik vind heel veel leuk”, zegt de Zwolse. Samen met haar man Jasper en twee dochters woont ze in een jarendertigwoning in Assendorp. Door haar werk verandert hun eigen interieur vaak, maar dat geldt niet voor hun liefde voor Marktplaatskoopjes. Jasper gaat stad en land af voor die éne interieurparel.

Kan Marlies als woonredacteur zelf nog objectief naar haar eigen huis kijken? “Ik vind het heel lastig”, geeft ze toe. “Dan heb ik zo’n mooie binnenkijker gemaakt en dan hebben mensen het zó mooi voor elkaar. Maar goed, voor de foto ziet alles er natuurlijk prachtig uit. In het echt kan het ook anders zijn. Dan kijk ik weer naar de troep in ons eigen huis”, lacht Marlies. Ze relativeert: “Hier in Assendorp is het ook mooi en ik ben ook blij met het huis.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

‘Mijn man wilde per se in Assendorp wonen’

Dat fijne huis staat in Assendorp. Het gezin woont er sinds 2016, mede omdat geboren en getogen Zwollenaar Jasper verknocht is aan Zwolle. “Omdat hij Zwolle zo goed kent, wilde hij per se in Assendorp wonen. Daar had hij al eerder gewoond, en hij vindt het zo’n fijne plek.” Ook Marlies, geboren in Deventer, is blij met Assendorp. “We wonen in een superleuke straat met veel jonge gezinnen en veel kindjes.” Ander voordeel: de jarendertigwoning ligt vlakbij het NS-station en de binnenstad. Ideaal, vindt Marlies: “We hebben zelf geen auto, dus als we ergens naartoe moeten is dat handig.”

Toen het gezin hier kwam wonen, hebben ze het hele huis aangepakt. Er zijn bijvoorbeeld nieuwe vloeren gelegd en nieuwe plafonds geplaatst. “Vorig jaar hebben we ook de keuken verbouwd. Het huis was een beetje gedateerd, dus we hebben het helemaal opgefrist.” Over fris gesproken: Marlies zou haar woonstijl nu ook zo omschrijven. “Het huis is licht en fris. Ik hou een beetje van de bohemian woonstijl, dus met veel rotan en dat soort details.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Roze muur

Ook de dochters van Marlies en Jasper hebben ook invloed op het interieur. “Er sluipt steeds meer roze in huis, omdat we twee meisjes hebben”, lacht Marlies. “We hebben net een muur in de woonkamer roze geschilderd. Mijn man vindt het allemaal prima. Dan zegt hij: O, wat een mooie kleur.”

Tekst gaat verder onder de foto (roze slaapkamer).

‘De tuin was een wildernis’

Verder is de tuin aangepakt. “Het was een wildernis. Er lagen bijvoorbeeld oude stenen in. We hebben nu meer groen aangelegd en stukken opnieuw betegeld. Ook hebben we een mooie overkapping gemaakt waar je lekker kan zitten.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Marlies Huisman
De tuin. Foto: Marlies Huisman

Hangbank

Over het favoriete plekje van Marlies hoeft ze niet lang na te denken. “Als ik op Instagram een foto plaats van onze bank, krijg ik daar zoveel reacties op. Waar komt-ie vandaan, vragen ze dan. We hebben zelf ook geen idee wat voor bank we zouden kopen als er een nieuwe moet komen. Die bank hoort bij ons, het is echt ons plekje. Onze dochter van vier kan er heerlijk op springen. Het is echt een fijne hangbank.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Marktplaatskoopjes

Naast een licht en fris huis, houdt het gezin ook van oude details. De man van Marlies speurt regelmatig naar Marktplaatskoopjes. Wanneer Marlies iets in haar hoofd heeft, pluist haar man de hele rubriek Huis en Inrichting af. “Dan kijkt hij altijd of hij iets bijzonders tegenkomt.” En met succes, want in het huis staan wat fraaie koopjes. Bijvoorbeeld een industriële vakkenkast. “Die komt uit een oude winkel. Het is echt een enorme blikvanger in huis.”

Verder was er voor de kleine badkamer een wastafelmeubel nodig. “Dat moest een precieze maat zijn. Jasper vond toen een schoenenkastje van steigerhout, maar het paste perfect op die plek. Met een kommetje erop staat het perfect. Inmiddels is het weer vervangen. Nu staat hij onder de vensterbank van het keukenraam.” Marlies houdt ervan: “Het is zo’n ding dat bij ons blijft.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Het hele land door

Naast de bank hangt een hanemandlamp. Die komt weer uit Amsterdam. “Ik heb ‘m toen, hoogzwanger, met de trein opgehaald. Het is zo’n item waar je nu veel voor betaalt, maar het was echt een koopje. De meneer waar ik hem van kocht had hem zelf meegenomen uit Bali, heel bijzonder.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

De eettafel komt niet uit Amsterdam of Utrecht, maar ‘gewoon’ uit hun eigen buurt. “Jasper heeft de eettafel bij iemand lopend in Assendorp opgehaald. Eerst kwam hij met de poten aanzetten en toen met het blad.” Marlies lacht erom; ze geniet van de verhalen achter het product. “Je bewaart sommige producten omdat er een leuk verhaal achter zit.”

To-do: de zolder

Op de to-do-list voor het huis staat vooral nog de zolder. De afgelopen jaren is het kluswerk daar blijven liggen. Momenteel fungeert de zolder als een thuiswerkplek. “Maar eigenlijk willen we de vloer verven en alles netjes afwerken, zoals een ombouw om de wasmachine. Zodat het er net wat strakker uitziet.”

Tekst gaat verder onder de foto.

En Jaspers speuractie naar nieuwe Marktplaatskoopjes? Dat staat momenteel op een lager pitje. “We zijn een beetje verzadigd in dit huis. Ook omdat we kijken naar een ander huis, willen we hier niet meer te veel aan doen.”

Toekomst in Zwolle?

Gaat het gezin Assendorp weer verlaten? “We zijn aan het kijken of we ergens anders gaan wonen, omdat we een beetje uit ons huis groeien. Dan wil je écht een bijzonder huis, omdat ik zelf zoveel bijzondere huizen zie. Maar het is lastig om iets te vinden dat ook nog een beetje betaalbaar is in deze tijd.”

Het liefst blijft het gezin in de Hanzestad wonen. “We kijken ook rondom Zwolle, in Wijthmen en Laag Zuthem bijvoorbeeld.  We weten niet of we dan voor een nieuw huis gaan of weer voor een oud huis. Dat verandert per week. En met het huidige aanbod heb je niet voor het kiezen.”

Mogen we ook een keer bij jou binnenkijken? Geef je op!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Geja toverde een oude Rabobank om tot Scandinavisch huis: ‘We kochten het voordat het op de markt kwam’”

Geja toverde een oude Rabobank om tot Scandinavisch huis: ‘We kochten het voordat het op de markt kwam’

Oude Bank
Ga naar “Laurien woont in een Zwolse studio van 19 vierkante meter: ‘Ik moest kiezen tussen een eettafel of bank’”

Laurien woont in een Zwolse studio van 19 vierkante meter: ‘Ik moest kiezen tussen een eettafel of bank’

Ga naar “Binnenkijken bij Maartje en Joris in Zwolle-Zuid: ‘De wc krijgt een discothema’”

Binnenkijken bij Maartje en Joris in Zwolle-Zuid: ‘De wc krijgt een discothema’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00”

Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Alle Robijn, Ariel en Lenor van € 43,16 voor € 21,58”

Alle Robijn, Ariel en Lenor van € 43,16 voor € 21,58

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “COCKTAIL TROS TOMATEN 1+1 gratis”

COCKTAIL TROS TOMATEN 1+1 gratis

 • Geldig t/m 4 oktober 2022
Ga naar “Alle Perla huisblends van € 18,76 voor € 9,38”

Alle Perla huisblends van € 18,76 voor € 9,38

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Alle HG of Blue Wonder van € 5,45 voor € 2,72”

Alle HG of Blue Wonder van € 5,45 voor € 2,72

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Inpakmedewerker dagdienst | € 1760 tot € 2100”

Inpakmedewerker dagdienst | € 1760 tot € 2100

 • WerkTalent
 • Fulltime
Ga naar “Huismeester/ conciërge”

Huismeester/ conciërge

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • UBN Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Magazijnmedewerker zaterdagkracht”

Magazijnmedewerker zaterdagkracht

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Consulent Bijzondere Bijstand Energietoeslag”

Consulent Bijzondere Bijstand Energietoeslag

 • Wyzer
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Expositie Zilveren Camera en Verhalen van Harculo”

Expositie Zilveren Camera en Verhalen van Harculo

 • De Stad Verbeeldt
 • Van 3 sep t/m 2 okt

Topper

Ga naar “Collect-a-Con Zwolle”

Collect-a-Con Zwolle

 • 3 december 2022
pokemon
Ga naar “Muziek aan het Plein”

Muziek aan het Plein

 • Van 14 aug t/m 9 okt
Ga naar “Kerstmarkt Westenholte”

Kerstmarkt Westenholte

 • 14 december 2022
Zwolse-kerstmarkten-zwolle
Ga naar “Halloween in Zwolle”

Halloween in Zwolle

 • Van 27 okt t/m 30 okt
halloween-zwollehalloween-zwolle