Binnenkijken bij Janneke aan de Zwolse stadsgracht: ‘Achter deze kast zaten vroeger Joden verstopt’

Janneke stadsgracht Zwolle
Janneke woont aan de Zwolse stadsgracht. Foto: indebuurt Zwolle

Er zijn in Zwolle weinig plekken te bedenken die mooier zijn dan het uitzicht over de Zwolse stadsgracht en de Peperbus, vindt Janneke. De geboren en getogen Zwolse (62) is maar wat blij met deze woning. Na de scheiding met haar man verhuisde ze van Zwolle-Zuid naar ‘het leven’, zoals ze het zelf noemt, oftewel tussen de mensen. Sinds zeven jaar woont ze samen met haar hond Jip in een huurappartement aan de Thorbeckegracht. Het huis én haar inrichting ademen geschiedenis. Achter elk object zit wel een bijzonder verhaal.

Janneke stond als derde persoon ingeloot voor de huurwoning aan de Zwolse stadsgracht. Geen schijn van kans dat zij de woning zou krijgen, dacht ze. “Maar de eerste twee personen zijn nooit op komen dagen.” Janneke kreeg dus de woning. “En toen zag ik dat er ook nog een tuin bijzat. Dat stond niet in de beschrijving.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Op het Zwolse duimpje

Janneke is een geboren en getogen Zwolse en kent de Hanzestad op haar duimpje. Ze is blij met haar woning aan de stadsgracht en wil er nooit meer weg. “Deze plek voelt zo vertrouwd. Hier liep ik vroeger ook over de bruggen aan de gracht of ging ik naar de V&D.”

De bovenwoning, gelegen aan de Thorbeckegracht, is een sociale huurwoning van Van deltaWonen. “Zij hebben dit pand opgekocht en er appartementen van gemaakt.” Behalve twee woonlagen heeft ze nog een balkon aan de achterzijde en een lagergelegen tuin. Huurprijs voor deze plek? Zo’n 500 euro. Tot ongenoegen van Janneke vinden sommige Zwollenaren het raar dat zij dit huis op een toplocatie huurt. “Zij betalen voor een pand aan de gracht minstens acht ton”, stelt Janneke. “Maar ik vind het juist goed en mooi dat hier zoveel verschillende mensen wonen.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Jip en Janneke

Janneke is niet compleet zonder Jip, de hond. Het duo is onafscheidelijk. Janneke gaat nooit zonder Jip op vakantie. “Daarom gaan we elk jaar naar Terschelling, dan kan ze mee.” Aan de muur hangt een mooi schilderij dat ze op het eiland kocht. “De jongen op het schilderij doet me denken aan mijn broertje dat overleden is. Ik vind het zo mooi.” Eerst dacht Janneke dat ze het schilderij niet kon veroorloven, tot ze naar het saldo op haar bankrekening keek. “Ik zag dat ik wat geld terug had gekregen van de verwarmingskosten. Toen heb ik het schilderij gekocht. Alsof het zo moest zijn”, lacht ze.

Tekst gaat verder onder de foto.

Schilderij Terschelling
Het schilderij dat lijkt op Jannekes broertje. Foto: indebuurt Zwolle

Jip heeft haar eigen krukje in de kroeg

Jip en Janneke hebben hun eigen vaste plek in huis. Jip zit steevast op de rechterstoel en Janneke links. “Dit plekje is echt m’n favoriet.” Ze genieten samen van het uitzicht van de Zwolse stadsgracht. “Je hebt geen televisie meer nodig, zoveel valt er te zien.” Mensen zwaaien regelmatig naar de Zwolse. “Of ze zien me zitten en appen of ik wat kom drinken bij café ’t Beugeltje.” Natuurlijk gaat Jip dan ook mee. Volgens Janneke heeft de negenjarige hond zelfs een eigen krukje in de kroeg. “Als Jip wat overkomt, spring ik de gracht in. We zijn altijd samen. Ze slaapt zelfs bij me.”

Janneke is niet alleen een mensenmens, maar ze vindt zichzelf ook een gevoelsmens. “Ik besta voor 98 procent uit gevoel. We leven in een harde wereld en ik trek me alles aan.” Bijvoorbeeld een vrouw met dreadlocks die door Zwolle rondzwerft. “Ik breng haar altijd wat lekkers, zoals een broodje. Haar situatie raakt me.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Kast waar Joden achter verstopt zaten

De spullen die in het huis staan, hebben veel emotionele waarde. Nieuwe dingen zijn niet haar smaak; het huis moet doorleefd zijn. Een “poppenhuisje” noemt Janneke haar stulpje ook wel, vanwege de poppen in de vensterbank. Maar behalve poppen is er nog veel meer te zien. In de woonkamer staat bijvoorbeeld een grote bruine kuifkast met een heel bijzondere geschiedenis. “In de Tweede Wereldoorlog hebben daar Joden achter verstopt gezeten. Dat heb ik gehoord van mijn moeder, die al die spulletjes bewaarde.” Janneke vermoedt dat het Zwolse Joden waren.

Tekst gaat verder onder de foto.

Kast Joden Zwolle
De kast waar Joden vroeger achter verstopt zaten. Foto: indebuurt Zwolle.

Janneke wijst ook naar een trein die ze van haar oom en tante heeft gekregen. “Die trein is ook gemaakt door Joden. De wielen zijn van damsteentjes gemaakt, zodat ze tijdens het onderduiken wat te doen hadden. Dat is heel bijzonder.” De spullen zijn na de Tweede Wereldoorlog onderschept. “Die trein heeft altijd bij de zoon van mijn tante en oom gestaan. Hij is overleden en toen mijn tante en oom verhuisden, heb ik de trein gekregen.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Balkon en tuin

Jannekes woning heeft nog meer interessante plekjes. “Ik leef heel veel buiten.” Daarom zit ze graag in haar achtertuin, op het balkon. Naast een balkon heeft Janneke ook een lager gelegen tuin met een picknickbank en een een kippenhok. Elke dag heeft ze verse eieren.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Huis met een verhaal

Janneke laat nog een schilderij zien dat ze heeft gemaakt en lang geleden heeft geschonken aan een kinderafdeling in een ziekenhuis. “Voor mijn broertje, dat zes jaar in coma heeft gelegen.” Op het kunstwerk staat ‘Knuffels voor jou en al die anderen die nooit vergeten zijn’. En er is nog zoveel meer. “Achter elke meubel of elk schilderij zit wel een verhaal.” Voor Janneke is haar interieur bijna ‘gewoon’ geworden, merkt ze wanneer ze gasten ontvangt. “Dan vinden ze mijn inrichting zo bijzonder, maar ik kijk er een beetje overheen. Misschien dat wanneer ik de foto’s van mijn eigen huis op indebuurt Zwolle terug zie en er goed naar kijk, ik me weer realiseer hoe mooi en bijzonder alles is.”

Laten zien hoe jij woont?

Iedere week kijkt indebuurt binnen bij Zwollenaren die bijzonder wonen. Woon je op een bijzondere plek? Heb je misschien een grote verbouwing gedaan? Of ben je om een heel andere reden trots op je huis? Neem contact met ons op en wie weet shinen jij en je huis binnenkort op indebuurt.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken! Thijmen woont in een Zwolse kamer van 14 vierkante meter: ‘Ik leef aardig minimalistisch’”

Binnenkijken! Thijmen woont in een Zwolse kamer van 14 vierkante meter: ‘Ik leef aardig minimalistisch’

Ga naar “Van knalroze trap tot blauwe bank: 6 x deze Zwollenaren zijn niet bang voor kleur in hun interieur”

Van knalroze trap tot blauwe bank: 6 x deze Zwollenaren zijn niet bang voor kleur in hun interieur

Ga naar “Binnenkijken bij Alex in Holtenbroek: ‘Mensen verwachten niet dat ik hier alleen woon’”

Binnenkijken bij Alex in Holtenbroek: ‘Mensen verwachten niet dat ik hier alleen woon’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “L’Oréal, Max Factor, Maybelline en Rimmel make-up van € 4,99 voor € 2”

L’Oréal, Max Factor, Maybelline en Rimmel make-up van € 4,99 voor € 2

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “VT wonen serviesset van € 225 voor € 99”

VT wonen serviesset van € 225 voor € 99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “Nivea deodorant, bad, douche, haarstyling en dames gezichtsreiniging van € 20,78 voor € 8,38”

Nivea deodorant, bad, douche, haarstyling en dames gezichtsreiniging van € 20,78 voor € 8,38

 • Etos
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “BOSCH stofzuiger BGB2LB1 van € 99,99 voor € 69,99”

BOSCH stofzuiger BGB2LB1 van € 99,99 voor € 69,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 27 november 2022

Van onze partners

Ga nu naar Xenos.nl en bekijk de acties!

Black Friday week! Profiteer van alle aanbiedingen

Ga nu naar Xenos.nl en bekijk de acties!
Ga nu naar Xenos.nl en bekijk de acties!

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker Douane”

Administratief medewerker Douane

 • Driessen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Consulent mens en werk”

Consulent mens en werk

 • Driessen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Coördinator Onderhoud! In deze veelzijdige functie ben je verantwoordelijk voor de regie en coördinatie van het planmatig onderhoud.”

Coördinator Onderhoud! In deze veelzijdige functie ben je verantwoordelijk voor de regie en coördinatie van het planmatig onderhoud.

 • Effectus-HR namens Woningstichting Openbaar Belang
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Planner”

Planner

 • Tempo-Team
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Reis in een dag de wereld rond!”

Reis in een dag de wereld rond!

 • Tioga Tours
 • 27 november 2022

Topper

Ga naar “Kerstmarkt in Zwolle”

Kerstmarkt in Zwolle

 • T/m 23 dec
kerstmarkt Zwollekerstmarkt Zwolle
Ga naar “Collect-a-Con Zwolle”

Collect-a-Con Zwolle

 • 3 december 2022
pokemon
Ga naar “Kerstmarkt Westenholte”

Kerstmarkt Westenholte

 • 14 december 2022
Zwolse-kerstmarkten-zwolle
Ga naar “Sinterklaasintocht in Zwolle”

Sinterklaasintocht in Zwolle

 • T/m 26 nov