Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij B&B ’t Hazenleger in Zwolle: ‘Amerikanen noemen het een écht hobbithuis!’

Door Melanie Borgman 11 november 2019

Overnachten in een sprookjesachtige blokhut of slapen in een heuse sauna? In het Bed & Breakfast van Teake en Marijke is het mogelijk, want in de achtertuin van het Zwolse stel vind je namelijk twee hele bijzondere accomodaties. ”Gasten zijn keer op keer verrast door de ruimte die achter de voordeuren van de hutten schuilt.”

In de Zwolse wijk Schelle ligt het knusse Bed en Breakfast van Teake en Marijke verborgen. In de ruime achtertuin, omringd door kleurrijke begroeiing, staan de twee pareltjes van blokhutten. Ruim twaalf jaar geleden toverde het stel hun Finse sauna om tot een knus verblijf, genaamd ’t Hazenleger en niet veel later ontstond ook de tweede accommodatie: de Honingkamer.

‘Als een haas in een holletje’

Het Hazenleger, één van de twee blokhutten, zit voor een deel verstopt in de grond en is via drie traptreden te bereiken. Het dak is bedekt met een laag aarde waarop van alles groeit en bloeit. ”De naam van de blokhut is te danken aan een van de allereerste gasten die hier verbleef. Diegene voelde zich namelijk als een haas in een holletje, ook wel een hazenleger dus.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De achtertuin van Teake en Marijke met het Hazenleger (links) en de Honingkamer (rechts) | Foto: indebuurt Zwolle

Met een zelfgebouwde slaapruimte, een zitgedeelte in oer-Hollandse stijl, een mini badkamer en een aanrecht is blokhut ’t Hazenleger van alle gemakken voorzien. De energie die in de huisjes wordt gebruikt voor verlichting, verwarming en warm water wordt opgewekt door de zon. ”Op onze woning en de werkplaats hebben we 46 zonnepanelen geïnstalleerd, waardoor we jaarlijks een paar duizend kilowatt groene stroom leveren.” De blokhut heeft zelfs een persoonlijk tintje. De fietsjes aan de wand hangen er namelijk niet voor niets. ”Marijke en ik hebben jarenlang door Europa gefietst. Daarnaast zijn we aangesloten bij Vrienden op de Fiets, waardoor we veel reizigers mogen ontvangen.”

Een hobbithuis

Maar niet alleen fietsers en wandelaars weten het Bed & Breakfast te vinden. ”Studenten van Windesheim, vakantiegangers, docenten en bezoekers van de IJsselhallen komen hier gezellig overnachten. Keer op keer is men verrast door de hoeveelheid ruimte die achter de voordeurtjes van de hutten schuilt. Ook hebben we regelmatig bezoek van gasten uit het buitenland. Amerikanen noemen ’t Hazenleger ook wel een écht hobbithuis. Ontzettend leuk!” De goedgevulde ontbijtmand maakt het plaatje compleet. ”In de ochtend staat er een mandje voor de deur met lekkere broodjes en beleg die de gasten ongestoord kunnen oppeuzelen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Foto: indebuurt Zwolle

Ook de Honingkamer is een bijzonder optrekje. Je kunt hier namelijk overnachten in de ruimte van de sauna. Say what! “We hebben onze sauna – die is omgetoverd tot ‘t Hazenleger – gewoon hier naartoe verplaatst. Multifunctioneel en het werkt perfect!”

Zwolse Goud

De Honingkamer dankt haar naam aan de bijenkassen die voorheen bij de hut te vinden waren. ”In het voorjaar worden in de kassen honingkamers geplaatst waar de bijen de honing kunnen verzamelen. De kassen zitten hier al lang niet meer, maar het is natuurlijk wel een toepasselijke naam voor de hut. Ik heb nog een aantal kassen waar ik verse honing, handcrème en bijenwasdoeken van maak. Die producten verkoop ik als het ‘Zwolse Goud’ die ook terug te vinden zijn in de huisjes.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Hoe tof! Overnachten in de sauna | Foto: indebuurt Zwolle

Voorheen waren de blokhutten van 1 april tot 1 november beschikbaar, maar daar is verandering in gekomen. ”De huisjes zijn nu voorzien van een heerlijke verwarming, wat natuurlijk ideaal is voor de herfst- en winterperiode. Ook zijn de douches en de toiletten compleet vernieuwd. Gasten kunnen dus nu ook tijdens de koude dagen in de blokhutten overnachten. Het is iedere keer weer een feest om mensen te zien genieten en zo lang het nog kan, blijven we het met veel plezier doen.”

Hoewatwaar: Bed & Breakfast ’t Hazenleger bevindt zich aan de Zwarteweg 93 in Zwolle. Zelf een keer overnachten in de sprookjesachtige hut of de gezellige Honingkamer? Vanaf 35 euro per nacht verblijf je in één van de sfeervolle blokhutten. Voor meer informatie ga je naar deze website.

Gluur verder in de knusse blokhutten van Teake en Marijke:

Blokhut 't Hazenleger | Foto: indebuurt Zwolle
Eigenaar Teake | Foto: indebuurt Zwolle
Het slaapgedeelte in de blokhut | Foto: indebuurt Zwolle
Leuk, die pictogrammen | Foto: indebuurt Zwolle
De blokhut zit voor een deel in de grond. Dat is hier goed te zien! | Foto: indebuurt Zwolle
Foto: indebuurt Zwolle
Een persoonlijk tintje aan de wand | Foto: indebuurt Zwolle
Het zitgedeelte in de blokhut | Foto: indebuurt Zwolle
Honing te koop! | Foto: indebuurt Zwolle
De goedgevulde ontbijtmand | Foto: indebuurt Zwolle
De Honingkamer | Foto: indebuurt Zwolle
Met natuurlijk bijtjes aan de muur | Foto: indebuurt Zwolle
Knus! | Foto: indebuurt Zwolle
Alles op voorraad | Foto: indebuurt Zwolle
Hoe tof! Overnachten in een sauna | Foto: indebuurt Zwolle
Het zitgedeelte in de Honingkamer | Foto: indebuurt Zwolle
Foto: indebuurt Zwolle
Dat maakt een Zwols Bed & Breakfast natuurlijk helemaal af | Foto: indebuurt Zwolle
De achtertuin van Teake en Marijke met het Hazenleger (links) en de Honingkamer (rechts) | Foto: indebuurt Zwolle
Foto: indebuurt Zwolle

Binnengluren?

Iedere week kijkt indebuurt binnen bij Zwollenaren die bijzonder wonen. Heb jij ook een toffe studentenkamer? Is jouw interieur een throwback naar de jaren stilletjes? Heb je meer kamerplanten dan het tuincentrum? Woon je samen met 25 katten? Bestaat je interieur uit LEGO? En mogen we eens bij jou kijken? Stuur ons een berichtje, dan komen wij gauw een mooie fotorepo maken.

Deze Zwollenaren gingen je voor:

Binnenkijken bij Bed & Breakfast In de Gloria in hartje Zwolle: ‘Kom erbij en wees welkom’

Relaxen, genieten en zorgeloos ontspannen. Dat is Bed & Breakfast 'In de Gloria' in de Zwolse wijk A...

[VIDEO] Binnenkijken in de Feyenoord-bar van Zwollenaar Lydia: ‘Ik mis alleen de spelers nog!’

Het is een échte blikvanger: de achtertuin van de 52-jarige Lydia uit Zwolle. Tot in detail is haar ...

adv.