Binnenkijken bij Aukje en Gerrit in Zwolle-Zuid: ‘De groene muur is best gedurfd’

Aukje, Gerrit en Hartog. Foto: indebuurt Zwolle.

In de woning van Aukje (35), Gerrit (34) en zoon Hartog Barbé in Zwolle-Zuid, spot je overal waar je kijkt bijzondere ornamenten. Dierenbeelden en vintagemeubels stelen de show. Overal in Europa struint het stel kringlopen en markten af, op zoek naar de mooiste parels. “De keramieken hond paste maar net in de auto.” Wij nemen een kijkje!

Aukje en Gerrit kochten het huis aan de Radenlaan in Zwolle-Zuid in december 2019. “Er was een kindje op komst, dus we wilden graag iets ruimer wonen”, vertelt het stel. In eerste instantie ging de voorkeur niet uit naar Zwolle-Zuid. “Ik had toen nog weinig gevoel bij deze wijk”, vertelt Aukje. “Maar het aanbod op de huizenmarkt was ontzettend schaars, dus moesten we onze blik verruimen.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Dankbaar

Toch was het stel meteen verkocht toen ze de woning voor het eerst zagen. “We voelden ons als een kind in een snoepwinkel”, vertelt Gerrit. “We woonden voorheen altijd in relatief kleine appartementen. We zijn heel dankbaar dat we nu een eengezinshuis hebben. Beiden groeiden we op vanuit de overtuiging dat een eigen huis niet vanzelfsprekend is.”

Grote verbouwingen hoefden niet te gebeuren in het huis uit 1984. “Het was al heel netjes, we hebben het enkel naar onze smaak gemaakt. De parketvloer is geschuurd en geolied en de muren op de bovenverdieping zijn gestuct”, vertellen Aukje en Gerrit.

Groene muur

Opvallend is de smaragdgroene kleur op de muur in de woonkamer. “We zijn niet van de veilige keuzes”, lacht Gerrit. “De kleur is heel bepalend voor de stijl. Het vergt een beetje lef, maar we zijn nog steeds heel blij met het resultaat.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Keramieken dieren 

Overal in de woning staan bijzondere objecten die Aukje en Gerrit bij elkaar verzamelden. Van keramieken dierenbeelden en servies van uraniumglas tot bijzondere vintagemeubels. “Van kinds af aan zijn we al gek op kringlopen. We verzamelen van alles.”

Een opvallend beeld is het hert in de vensterbank. “Dat hij al heel oud is, zie je er niet aan af. Hij is nog helemaal gaaf. Bovendien heeft het hert voor ons een belangrijke betekenis. Onze zoon heet Hartog, wat ‘hert’ betekent.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Koos de keramieken hond. Foto: indebuurt Zwolle.

Koos de hond

Verreweg het grootste beeld in de woonkamer is de grijze hond. “Dat is Koos”, vertelt Aukje. “Koos vonden we in Duitsland. Hij paste maar net in ons kleine autootje.” Over de waarde van de beelden, is het stel heel transparant. “Koos is denk ik 500 euro waard en het hert 300 euro. Het luipaard komt uit Italië, wat hem in verhouding meer waard maakt. In Italië worden namelijk de mooiste beelden gemaakt.”

Snuisterijen

Inmiddels hebben Aukje en Gerrit van hun hobby hun werk gemaakt. Op markten en via de Instagrampagina Snuisterijen van Hartog verkoopt het stel bijzondere tweedehandsvondsten. Mensen komen van heinde en verre naar Zwolle-Zuid om de bijzondere snuisterijen op te halen. Tijdens het interview komt een blij stel voor een kleurrijk servies uit Zwitserland. “We kopen producten in op markten, veilingen, in kringlopen en bij particulieren, verspreid over heel Europa.” De creativiteit en de liefde voor mooie objecten komt niet uit de lucht vallen. Aukje studeerde aan de kunstacademie en Gerrit studeerde kunstgeschiedenis. 

Tekst gaat verder onder de foto’s.

De bruiloft 

De keuze om te handelen in tweedehandsvondsten ontstond tijdens de bruiloft van het stel. “De bruiloft kreeg een jaren tien en twintig-thema. Daaromheen hebben we allerlei spullen verzameld. Nadien zaten we met twintig dozen vol keramiek, glaswerk, koper en metaalwerk”, vertelt Gerrit. “We konden het niet over ons hart verkrijgen om het weg te gooien. Dus daar ontstond het idee om de spullen te verkopen”, vult Aukje aan.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Eclectisch interieur

Als het stel hun interieur zou moeten omschrijven in één woord, zou het ‘eclectisch’ zijn. Oftewel: een mix van stijlen. “Met een sterke focus op vintage. Alleen de bank en ons bed hebben we nieuw gekocht. De rest is allemaal vintage, antiek of midcentury.” 

Op de verlanglijst

Of Gerrit en Aukje vaak de inrichting veranderen? “Zeker weten. Op zolder staan dozen vol met spullen. Hiermee zouden we iedere dag een ander interieur kunnen bouwen.” Toch heeft het stel nog een wens voor de woonkamer. “Een hoog, teakhouten dressoir uit de jaren zestig van de ontwerper Louis van Teeffelen staat op mijn verlanglijst”, vertelt Aukje.

Hoewel Zwolle-Zuid aanvankelijk niet bovenaan hun wensenlijstje stond, kwam het stel daar helemaal op terug. “We worden echt omarmt door de fijne buurt. We wonen hier heerlijk.”

Hoe woon jij?

Lijkt het jou leuk om ons jouw huis te laten zien? Natuurlijk komen wij dan langs! Stuur ons even een berichtje en vertel kort iets over je woonsituatie. Wie weet staan wij dan binnenkort bij jou op de stoep!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Geja toverde een oude Rabobank om tot Scandinavisch huis: ‘We kochten het voordat het op de markt kwam’”

Geja toverde een oude Rabobank om tot Scandinavisch huis: ‘We kochten het voordat het op de markt kwam’

Oude Bank
Ga naar “Laurien woont in een Zwolse studio van 19 vierkante meter: ‘Ik moest kiezen tussen een eettafel of bank’”

Laurien woont in een Zwolse studio van 19 vierkante meter: ‘Ik moest kiezen tussen een eettafel of bank’

Ga naar “Binnenkijken bij Maartje en Joris in Zwolle-Zuid: ‘De wc krijgt een discothema’”

Binnenkijken bij Maartje en Joris in Zwolle-Zuid: ‘De wc krijgt een discothema’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak M t/m XL € 12,99”

Huispak M t/m XL € 12,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98”

Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Björn Borg sneakers 36 t/m 42 € 37,99”

Björn Borg sneakers 36 t/m 42 € 37,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Kruidvat shampoo en conditioner van € 11,34 voor € 5”

Kruidvat shampoo en conditioner van € 11,34 voor € 5

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Alle Fanta literflessen van € 1,79 voor € 0,99”

Alle Fanta literflessen van € 1,79 voor € 0,99

 • Geldig t/m 25 september 2022

Vacatures

Ga naar “Inpakmedewerker dagdienst | € 1760 tot € 2100”

Inpakmedewerker dagdienst | € 1760 tot € 2100

 • WerkTalent
 • Fulltime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • UBN Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Huismeester/ conciërge”

Huismeester/ conciërge

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker Planning & Control”

Medewerker Planning & Control

 • Tempo-Team
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Operator”

Operator

 • Processionals
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Expositie Zilveren Camera en Verhalen van Harculo”

Expositie Zilveren Camera en Verhalen van Harculo

 • De Stad Verbeeldt
 • Van 3 sep t/m 2 okt

Topper

Ga naar “Wipstrik Festival”

Wipstrik Festival

 • 24 september 2022
Wipstrik FestivalWipstrik Festival
Ga naar “Collect-a-Con Zwolle”

Collect-a-Con Zwolle

 • 3 december 2022
pokemon
Ga naar “Muziek aan het Plein”

Muziek aan het Plein

 • Van 14 aug t/m 9 okt
Ga naar “Oktoberfest in Zwolle”

Oktoberfest in Zwolle

 • 25 september 2022
oktoberfest-zwolleoktoberfest-zwolle