Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Annemarèl woont midden in hartje Zwolle: ‘Mijn huis zit goed verstopt!’

Door Hilke Vos 22 juni 2020

Deur door, trapje op, trapje af, nog een deur. De Zwolse Annemarèl woont aan de Sassenstraat in hartje centrum, in een fraai, ietwat verstopt appartement ‘vol verhalen’. “Je moet het even weten”, vertelt ze tegen iedereen die voor het eerst bij haar langskomt.

Rumoerigheid, ze houdt er van, vooral omdat ze alleen woont. Anderhalf jaar geleden betrok Annemarèl haar knusse appartement in het centrum, met een ingang aan de Sassenstraat, maar met uitzicht op de Kromme Jak. “Eén van de oudste straten van Zwolle, zo mooi”, verzucht ze.

Ruimte voor spontaniteit

Oorspronkelijk komt Annemarèl uit Meppel, maar na een studie in Zwolle besloot ze in de Hanzestad te blijven. “Had ik nooit verwacht”, lacht ze. “Vanuit Meppel gaan veel jongeren naar Groningen. Véél hipper, dacht altijd iedereen. Maar ik ben van deze stad gaan houden.” Haar woonplek in de binnenstad vindt ze geweldig. “Ik kan zo het terras op, of even winkelen. Er is genoeg ruimte voor spontaniteit.” Alleen als ze een nachtdienst heeft gehad – ze doet momenteel een opleiding tot ambulanceverpleegkundige – heeft ze soms ‘spijt’. “Het is niet heel erg, maar je hoort soms wel wat. Niet altijd fijn als ik overdag probeer te slapen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Het kastje van oma. Foto | indebuurt Zwolle

Verhalen

Haar appartement is er één vol verhalen, geeft Annemarèl aan. “Over bijna alles in mijn huis kan ik wel wat vertellen. Dat vind ik ook leuk, spullen op een bijzondere manier op de kop tikken en niet zomaar alles nieuw kopen.” Het antieke tv-kastje spotte ze bijvoorbeeld bij haar oma op zolder. “Mijn moeder vond er niks aan, snapte niet wat ik er mee deed. Tot ze het kastje hier zag staan. Nu is ze fan.”

Goedkoop design

Verder zie je Scandinavische invloeden, in combinatie met een tikkeltje design. “Mijn eettafel bijvoorbeeld is een limited edition van IKEA.” Ze lacht. “Ook weer een grappig verhaal: ik vond de tafel op Marktplaats voor tachtig euro, in plaats van vijfhonderd euro in de winkel. Mijn oom moest er wel een stuk afzagen, want de tafel was oorspronkelijk twee meter lang. Ik ben er nog steeds onwijs blij mee.” De omringende stoelen shopte ze via een restaurant dat failliet ging. “Voor de zwarte designstoel heb ik overigens wel de volle pand betaald hoor, net als voor de bank. Maar over het algemeen heb ik voor weinig geld écht veel moois gekocht.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De limited edition-tafel van IKEA. Foto | indebuurt Zwolle

Brocante markt

Qua shopadresjes heeft de Zwolse genoeg tips. “Ik bezoek vaak kringloopzaken en speur graag op Marktplaats, al vind ik Leen Bakker en Kwantum ook leuk hoor. Maar het liefst ga ik naar de brocante markt in Lille, de grootste rommelmarkt van Europa. Geen idee of die dit jaar doorgaat trouwens.” Iets lokaals af en toe is ook welkom, vindt Annemarèl. “Mijn lamp kocht ik bijvoorbeeld bij JoJo & Millows.”

Trots is Annemarèl op haar verzameling Delfts blauw, keurig gerangschikt onder een glazen stolp. “Het servies heb ik gevonden in kringloopzaken, of ik liep er op een andere manier tegenaan. Sowieso verzamelde ik altijd al serviesgoed, van Pip Studio en Oilily. Glaswerk, porselein, ik ben er gek op.”

Goed zoeken

Toch vindt ze het leukste aan haar huis dat het zo verstopt is. “Mensen die voor het eerst langskomen bellen vaak even, omdat ze de voordeur niet kunnen vinden”, lacht Annemarèl. “En als je daar doorheen bent, moet je eerst nog wat trappen op en af om in mijn huis te komen. Achter al die monumentale panden in de binnenstad schuilt zo veel meer, dat verwachten mensen niet. En als klap op de vuurpijl kijk ik – als ik uit mijn dakraam hang – gewoon uit op de Sassenpoort. Laat mij hier voorlopig nog maar lekker wonen!”

Nog een beetje verder gluren? Swipen maar!

Foto | indebuurt Zwolle
Foto | indebuurt Zwolle
Annemarèl in haar 'verstopte' huis. Foto | indebuurt Zwolle
Foto | indebuurt Zwolle
Foto | indebuurt Zwolle
Foto | indebuurt Zwolle
De limited edition-tafel van IKEA. Foto | indebuurt Zwolle
Foto | indebuurt Zwolle
Foto | indebuurt Zwolle
Foto | indebuurt Zwolle
Foto | indebuurt Zwolle

Binnengluren?

Iedere week kijkt indebuurt binnen bij Zwollenaren die bijzonder wonen. Heb jij ook een toffe studentenkamer? Is jouw interieur een throwback naar de jaren stilletjes? Heb je meer kamerplanten dan het tuincentrum? Woon je samen met 25 katten? Bestaat je interieur uit LEGO? En mogen we eens bij jou kijken? Stuur ons een berichtje, dan komen wij gauw een mooie fotorepo maken.

Elkana woont in haar droomhuis in Assendorp: ‘Voor de inrichting was een compromis soms nodig’

Een kleurrijk, trendy decor met veel karakteristieke elementen. Elkana kocht vorig jaar, samen met v...

Sophie woont in voormalig studentenhuis in Zwolle: ‘Ik ben met mijn neus in de boter gevallen!’

Wonen in een oud studentenhuis? Dat het kan, bewijst de Zwolse Sophie, die het pand in Assendorp sam...
villa zwolle

Nét op Funda: binnenkijken bij één van de duurste huizen in Zwolle

Wij spiekten binnen bij één van de duurste huizen die nu te koop staan in Zwolle: een villa van bijn...

Binnenkijken in de gele woning van Maaike: ‘Achter die kapotte gitaar zit een leuk verhaal’

Iedere week gluren we binnen bij onze stadsgenoten. Door de coronacrisis kunnen we helaas niet meer ...

adv.