Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwolle heeft 9 van de 10 meest populaire straatnamen: dit zijn ze

Door Marielle Huisjes 9 september 2020

In de top 10 van de meest voorkomende straatnamen in Nederland kan Zwolle er negen afvinken. Dat is landelijk gezien een enorm goede score. Benieuwd of jij in zo’n ‘populaire straat’ woont? Lees dan verder!

De Kerkstraat is de meest voorkomende straatnaam in Nederland. Er zijn er meer dan vijfhonderd van. En ja, ook Zwolle heeft uiteraard een Kerkstraat. Bij het kerkbrugje aan de rand van binnenstad natuurlijk. Maar dat is niet de enige populaire straatnaam in onze stad. Negen van de tien meest voorkomende straatnamen zijn op de plattegrond van Zwolle te vinden. Weet jij welke negen van onderstaande tien wij in Zwolle hebben? En welke straat dus juist niet?

Top 10 populaire straatnamen

Dit zijn de meest voorkomende straatnamen in Nederland:

 1. Kerkstraat
 2. Schoolstraat
 3. Molenstraat
 4. Dorpsstraat
 5. Molenweg
 6. Julianastraat
 7. Parallelweg
 8. Nieuwstraat
 9. Wilhelminastraat
 10. Sportlaan

Opvallend

We kunnen ze bijna allemaal afvinken. Helaas ontbreekt toch echt de Molenstraat, maar de Molenweg hebben we dan weer wel. Opvallend is dat in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag helemaal niet veel van die populaire straatnamen te vinden zijn. In Amsterdam zijn het er maar vier en in Rotterdam en Den Haag zeven.

Verwijzing naar Zwolle

De verwijzing van Zwolle wordt ook gebruikt voor straatnamen door het hele land. De meeste liggen wel in Gelderland en Overijssel. Een beetje rondom Zwolle, zeg maar. Voorbeelden zijn:

 1. Het Zwolsewegje in Nunspeet. Dankzij de verkleinvorm laat deze alle ‘gewone’ Zwolsewegen voor zich in het alfabet. En geloof het of niet, maar als je vanuit deze weg een rechte lijn ongeveer 30 kilometer doortrekt, dan kom je precies in Zwolle uit!
 2. De Zwolsmanweg in de jachthaven van Sneek. Grote kans dat deze straat is genoemd naar meneer of mevrouw Zwolsman. Zwolsman is namelijk gewoon een achternaam. En het is een toponiem, want de naam betekent eigenlijk ‘een man uit Zwolle’. De lijn van de Zwolsmanweg naar Zwolle is letterlijk en figuurlijk wat langer dan die vanuit Nunspeet.
 3. De Zworrelstraat in Herwijnen. De grote vraagt blijft wel wat de betekenis van een ‘zworrel’ is. Wij hebben geen idee… wie het weet mag het zeggen.

Bron: overstraatnamen.nl en BNR

Lees ook:

Mysterie: waarom komt Zwolle niet voor in Monopoly en andere steden wel?

Zodra je de vraag hoort, wil je het antwoord weten: waarom zitten Amsterdam, Haarlem en Arnhem wel i...

Nostalgie! De Assendorperstraat in Zwolle door de jaren heen

Sarmad en Marloes moderniseerden hun huis in Assendorp: ‘Voor de komende 30 jaar zijn we klaar’

adv.