Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo vermogend is de gemiddelde Zwollenaar

Door Hilke Vos 18 november 2019

Natuurlijk hangt rijkdom niet alleen af van je banksaldo. Zaken als gezondheid en geluk spelen ook een grote rol. Maar als we het over harde knaken hebben, hoe rijk zijn wij dan? En hoe vermogend is de gemiddelde Zwollenaar?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rekende uit hoeveel vermogen de bijna 7,7 miljoen huishoudens in Nederland gemiddeld hadden in 2018, zo meldt De Stentor. Het vermogen bestaat uit bezittingen zoals bank- en spaartegoeden en geld dat in een eigen woning, of onderneming zit. Daar worden eventuele schulden vanaf getrokken.

Uit de cijfers blijkt dat het vermogen van een doorsnee huishouden in 2018 in Nederland 38.400 euro bedroeg, tienduizend euro meer dan een jaar eerder. Dit komt vooral doordat woningen in waarde blijven stijgen.

Hoe zit dat in Zwolle?

In 2018 was in Zwolle het doorsnee vermogen 27.800 euro per huishouden. Dat is een verandering van 44,0 procent ten opzichte van 2017; toen was het doorsnee vermogen namelijk 19.300 euro. Sowieso zitten we ietwat aan de lage kant als we naar het landelijke gemiddelde kijken. Zou volgens het CBS kunnen komen omdat in grotere steden meer jongeren wonen, plus mensen met een niet-westerse migratieachtergrond en personen die een uitkering ontvangen. Deze groepen hebben doorgaans minder vermogen.

Gluren bij de buren

Even gluren bij de buren dan maar? Het gemiddeld eigen vermogen per huishouden in Deventer is 23.200 euro; de gemeenten Staphorst en Dalfsen hebben in deze regio de rijkste doorsnee huishoudens. Landelijk gezien zitten de rijkste huishoudens in Bloemendaal en Laren. Dit zijn de enige gemeenten met een doorsnee vermogen van boven de drie ton.

Bekijk hieronder het doorsnee vermogen per gemeente:

Decemberstress? Voor een écht bijzonder kerstdiner moet je hier zijn

Gezellig die kerstdagen: lekker koken en lang tafelen met vrienden en familie. Voor degenen die al i...
kalsbeek willem

Willem Kalsbeek stopt na bijna 50 jaar motorhandel in Zwolle: ‘Een hele moeilijke keuze’

Ooit gestart als fietsenverkoper, nu al lange tijd een begrip in de motorwereld. Een schitterende ti...
hondenmenu

Borrelen met je hond in hartje Zwolle: ‘Doe maar een koffie en een kluifbot’

"Doe maar een bakje koffie en wat lekkers voor mijn hond." Kijk vooral niet gek op als iemand zo'n b...

Pietenpret! Hier in Zwolle kun jij je cadeautjes laten inpakken

Sinterklaas is afgelopen weekend officieel aangekomen in Zwolle. Let's get this party started! Aanst...

 

Meer over

Nieuws Wonen

adv.