Zo gaat (een deel van) De Spoorzone eruit zien
Aangeboden door VanWonen Vastgoedontwikkeling B.V.

De Spoorzone, hét nieuwe stadsdeel van Zwolle, krijgt steeds meer vorm. Zo ook Lurelui-West: het deelgebied tussen het spoor, de Willemsvaart en de IJsselallee. Verschillende corporaties, waaronder VanWonen, werken gezamenlijk aan een plan voor het gebied. Eén ding kunnen we al verklappen: het wordt groener, levendiger en er komen meer woon- en werkvoorzieningen.
De Spoorzone is wel honderd hectare groot en bestaat uit verschillende deelgebieden. Eén van de deelgebieden is Lurelui-West. Coalitie Lurelui-West bestaat uit corporaties deltaWonen en SWZ, Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO), ontwikkelaars BEMOG, VGBZ en VanWonen. Deze partijen slaan de komende tijd de handen ineen om dit deel van de Spoorzone vorm te geven.
Duurzaam, groen en samen
Lurelui-West ondergaat de komende jaren een metamorfose. Het wordt daarmee een nieuw, bruisend economisch gebied van Zwolle. De coalitie werkt samen aan de gebiedsontwikkeling. ”Lurelui-West wordt een nieuwe levendige, duurzame en groenstedelijke entree van de stad, waar Zwollenaren prettig leven, wonen, werken en recreëren”, vertelt Marcel de Ruiter, manager duurzaamheid & innovatie en projectontwikkelaar bij VanWonen.
De corporaties hebben dezelfde visie en ambities voor het woongebied. Het gebied wordt een ontmoetingsplek. ”We willen de deeleconomie hier vormgeven. Maar ook groen en duurzaam zijn belangrijke pijlers. Denk hierbij aan meer groen in de vorm van daken en gevels en het gebruik van natuurlijke producten. Ook gezamelijke werk- en sportplekken, een café voor ZZP’ers, meer natuur aan de Willemsvaart en rondom het spoor, zijn ideeën die nu op tafel liggen.”
Meer woongelegenheid en culturele activiteiten
Verder wordt er nagedacht over hoe er meer woongelegenheid gecreeerd kan worden. ”Waarschijnlijk niet in de breedte, maar in de hoogte.” No worries, Zwolle krijgt geen wolkenkrabbers. ”De hoogbouw in Zwolle verschilt per gebied. Hier zijn regels voor vastgelegd”, legt Marcel uit.
Lurelui-West wordt hoe dan ook een levendig gebied. ”En we willen dat dit zo blijft. Daarom denken we nu ook na over hoe de culterele activiteiten in Gerrits Tuin straks een blijvend karakter kunnen krijgen.”
Bewoners denken mee
De komende tijd ontwikkelt de coalitie een visie voor het deelgebied. Hierin wordt niet alleen de gemeente, maar ook de buurt betrokken. Het gesprek met de Wijkvereniging Veerallee is al opgestart. ”We horen graag van de bewoners wat zij nog missen in de buurt. Hun wensen en behoeften spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van het uiteindelijke plan.”