Sneak peek: binnenkijken bij de (vernieuwde) Grote Kerk in Zwolle

Door Hilke Vos 15 april 2019

Hoe bijzonder: (onder begeleiding) een kijkje nemen in de Grote of Sint-Michaëlskerk, die sinds begin dit jaar in de steigers staat. De kerk wordt in een compleet nieuw jasje gestoken, om zo een aantrekkelijk centrum te creëren voor culturele en educatieve activiteiten. “Vooral de twee glazen puien aan weerszijden worden heel bijzonder”, aldus Gerben Pol van Het Academiehuis de Grote Kerk.

De Stichting Academiehuis wil het gebouw laten uitgroeien tot ‘een sociaal en cultureel centrum in het middelpunt van de stad’. “Het gebouw versterkt het hart van de stad als ontmoetingsplek, met een kwaliteit die past bij de presentatie van Fundatie, Waanders in de Broeren, Drostehuis en andere parels”, legt Gerben uit. “Om deze functie te kunnen vervullen is een aantal aanpassingen nodig aan het gebouw en de omgeving.”

Nieuwe vloer

De Grote Kerk staat vol tenten en overal hangen witte doeken. Een flinke verbouwing die nog tot en met halverwege juni duurt. De banken zijn er inmiddels uitgehaald, verder komt er gedeeltelijk een nieuwe vloer. “Alleen op de plek waar eerst de banken stonden en het middengedeelte van de kerk”, zegt Gerben. “Heel vroeger stonden hier trouwens ook geen banken. Pas na de beeldenstorm in 1580 – toen de kerk in handen van de protestanten kwam – kwamen er bankenblokken. Wel blijft uit iedere tijdsperiode een bank staan, een stukje historisch besef. We willen namelijk wel meer historie terugbrengen na de verbouwing.”

Grafzerken. Foto | indebuurt Zwolle

De nieuwe vloer – mét vloerverwarming – bestaat straks voor de helft uit beton en voor de helft uit hout. “Vrijwilligers hebben de oude houten vloer eruitgehaald. Op hun knieën moesten ze alle schroeven uit de vloer halen, een pittige klus.’’ Ook wordt de vloer verstevigd met meerdere betonlagen. “De vloer heeft er 600 jaar gelegen. Na de ingrepen die we nu doen kan ‘ie de eerste 6000 jaar mee…’’

Heel bijzonder: tijdens de werkzaamheden wordt van alles ontdekt, zoals een aantal oude grafzerken. “Zo ook eentje van Jan Hoonhorst, een oude stadstimmerman uit de achttiende eeuw. Zijn grafzerk krijgt nu een prominentere plek in de kerk.”

“Als je van de Fundatie naar Waanders wilt, loop je dwars door de kerk”

Wat gebeurt er nog meer?

Naast een nieuwe vloer worden o.a. de licht- en geluidsinstallaties verbeterd, krijgt de kerk toiletten in de kelder en komen er bij de entrees aan de noord- (Grote Markt) en aan de zuidzijde (Grote Kerkplein) glazen puien. Gerben: “Hierdoor wordt de fysieke toegankelijkheid van het gebouw aantrekkelijker. Als je van de Fundatie naar Waanders wilt, loop je straks dwars door de kerk. Bijzonder toch?”

Peilers

Volgens Gerben zijn er meerdere peilers waar Het Academiehuis zich op richt bij de vernieuwing van de kerk. “Zo licht de focus op educatie, cultuur en ontmoeting”, legt Gerben uit. “Denk bij educatie aan projecten die door studenten worden georganiseerd; we trekken samen met de Zwolse onderwijsinstellingen op en dat levert mooie initiatieven op komend seizoen. Op cultureel vlak hebben we ook Zwolse partners. Zwolse Theaters, het HCO, het Fraterhuis, allemaal programmeren ze bij ons. Qua verrijking en ontmoeting denken we aan een stilteruimte.”

boeken
Boekenmarkt. Foto | indebuurt Zwolle

Wat ook onder de peiler ontmoeting valt: de pas weer geopende boekenmarkt, waarvan de opbrengst is bestemd voor het behoud van de kerk. “Mensen vinden dit heel leuk. Het is ook een fijne dynamiek; we willen de boekenmarkt graag doorontwikkelen, bijvoorbeeld door middel van een iets mooiere aankleding. De boeken in mooie bakken, zitjes, tafels, een koffiehoek.”

Bijbel overschrijven

Een nieuw ‘event’ in de Grote Kerk: met heel de stad de Bijbel overschrijven – van 2 april tot 14 juni. “De eerste Zwolse Bijbel dateert uit de 15e eeuw, hoog tijd voor een versie anno nu. In de kantlijn is ruimte voor een eigen tekening of overdenking. Je hoeft niet per se te geloven hoor.” Tussen de verbouwingen door is een speciaal plekje ingeruimd waar geschreven kan worden.

Wanneer heropent de kerk?

De boekenmarkt en de ruimte waar je de Bijbel kunt overschrijven zijn nu al toegankelijk, de ‘rest van de kerk’ wordt in de tweede week van juni heropend. Gerben kijkt uit naar dat moment, al liggen er nog genoeg andere wensen. “Nu er in de basis goede faciliteiten zijn gaan we nadenken hoe we het verhaal van dit gebouw op een goede manier aan de bezoeker kunnen vertellen. Een audiotour is een wens bijvoorbeeld. Nog even sparen.. Alle hulp is welkom!”

kerk-zwolle
Foto | indebuurt Zwolle

Hoewatwaar: de boekenmarkt is open van dinsdag tot en met zaterdag, tussen 11.00 en 17.00 uur. Inloop voor allen die een stukje aan de nieuwe Zwolse Bijbel willen mee pennen: dinsdag tot en met vrijdag van 13.30 tot 16 uur, de koopavond op donderdag van 18.30 tot 20.30 uur en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur in de Grote Kerk (ingang Grote Markt).

Binnenkijker Sanne watertoren

Binnenkijken bij Sanne in de Zwolse watertoren: ‘Met dit uitzicht heb ik geen tv meer nodig!’

Wonen in de oude watertoren van Zwolle. Voor de 26-jarige Sanne uit Zwolle is het werkelijkheid. Afg...

adv.