Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sabine (19) verhuisde van Brabant naar Zwolle: ‘Hier heb ik écht het uitgaan ontdekt’

Door Melanie Borgman 20 november 2018

Het is zover! Je gaat studeren. Maar hiervoor moet je wel verhuizen naar de grote stad. Spannend? Zéker. Want hoe overleef je je studententijd in een onbekende omgeving? Deze uitdaging greep de Brabantse Sabine Braaksma met beide handen aan. “Ik kende Zwolle alleen van naam.”

Ruim twee jaar geleden ruilde de toen 17-jarige Sabine het vertrouwde Brabant in voor de bruisende Hanzestad om journalistiek te studeren aan hogeschool Windesheim. “Ik heb lang getwijfeld of ik de opleiding in Tilburg of in Zwolle moest gaan volgen, maar eenmaal bij de open dag op Windesheim sprak de sfeer mij direct aan. Opeens stond ik voor een belangrijke keuze. Ik kon binnen mijn comfortzone blijven door thuis te blijven wonen, maar mij niet prettig te voelen op school of ik kon het avontuur aangaan en verhuizen naar Zwolle om daar te studeren op een school met een fijne sfeer. Ik koos voor het avontuur.”

De zoektocht naar een woning

Het zoeken van een kamer ging bij Sabine niet zonder slag of stoot. Ze stond nergens ingeschreven en met een makelaar schoot het niet op. Na wat tegenslagen kwam ze bij SSH terecht; een organisatie die studenten huisvest in verzorgde woningen. “De communicatie verliep makkelijk en na wat contact was daar ineens dé mail waarin stond dat ik in aanmerking kwam voor de woning. Eindelijk een woonruimte! Twee dagen later zat ik met mijn ouders in de auto onderweg naar Zwolle. Ik weet nog goed dat ik met mijn neus tegen de autoruit naar buiten keek. Ik wilde niks missen van wat ik om mij heen zag!”

“Ik koos voor het avontuur!”

Besef en heimwee

Zonder verwachting stapte de nuchtere Brabantse in het Zwolse studentenleven. Tijdens de eerste bezichtiging leerde ze twee huisgenoten kennen met wie ze direct een klik had. “Het was gezellig, waardoor ik al snel dacht dat het op mijzelf wonen wel mee zou vallen. Volgens mij besefte ik nog niet helemaal dat dit mijn nieuwe thuis was. Totdat de heimwee erin hakte en ik mij echt afvroeg waar ik aan begonnen was. Ik was tenslotte nog maar 17 jaar.” Toch herpakte Sabine zich snel en maakte ze nieuwe vrienden. “De mensen die ik hier heb leren kennen zorgden ervoor dat ik mij minder eenzaam voelde. Ik moest nog wel erg wennen aan het feit dat er ’s middags geen moeder op mij zat te wachten met een pot thee.”

Foto: Indebuurt Zwolle

Zwolse kroegjes en stadsparken

In Brabant was Sabine niet zo snel in een kroeg te vinden, maar nu ze haar draai in Zwolle heeft gevonden kan ze wel genieten van een dansje en een drankje. “Op dinsdagavond is het Voute Verzoekjes Avond in het Vliegende Paard. Fantastisch! Stadscafé Blij vind ik ook een leuke plek om gezellig een drankje te drinken. Hier heb ik pas echt het uitgaan ontdekt.” Maar waar Sabine het meest van geniet is de natuur. “Zwolle heeft veel mooie parken. Ik kom regelmatig bij plas de Wijde Aa. Dit ligt op loopafstand van mijn huis, net als Park Aa-landen. Daarnaast vind ik Park de Wezenlanden en het Engelse Werk ook waanzinnige plekken om tot rust te komen. In Brabant wordt alles volgebouwd met gebouwen maar hier is er gewoon nog ruimte voor de natuur, daar hou ik echt van.”

Brabantse Zwollenaar

Ondanks dat ze op jonge leeftijd op zichzelf is gaan wonen in een stad ver van haar vertrouwde omgeving heeft ze een belangrijke les geleerd: “Laat je niet tegenhouden door wat anderen vinden of zeggen. Ik heb zo vaak te horen gekregen dat ik met een half jaar toch wel weer thuis zou zijn vanwege de grote afstand. Maar ik had het geen moment willen missen. Het is een enorme ervaring, maar let ook op je eigen grenzen en trek op tijd aan de bel als je het even moeilijk hebt. Ik had graag gewild dat iemand dat tegen mij had gezegd voor ik aan dit avontuur begon.” Terug naar Brabant zit niet in haar planning, daarvoor vindt ze de stad veel te mooi en fijn. “Ik ben verliefd geworden op Zwolle!”

Zwollenaar van de Week

Ook met je snoet in de rubriek ‘Zwollenaar van de Week’? Stuur ons je een berichtje, plannen wij een interview met je in!

Drummer Tim de Wijk opent nieuwe studio in Zwolle: ‘Ook lesgeven is mijn passie’

Nielson, René Froger, 'zomaar' wat artiesten met wie de Zwolse drummer Tim de Wijk op het podium sto...

adv.