Nieuwbouw in Zwolle: deze woningen worden dit jaar gebouwd of opgeleverd

Op zoek naar een huis of appartement in Zwolle? Ook in 2022 gaat op verschillende plekken in Zwolle de schop in de grond. Sommige projecten zijn al begonnen, anderen gaan dit jaar van start. In dit lijstje hebben we alle nieuwbouwprojecten op een rijtje gezet. Zo check je welke huizen en appartementen dit jaar gebouwd of opgeleverd worden.

Sloop Hudson’s Bay, nieuwe appartementen

Het pand van Hudson’s Bay in hartje Zwolle gaat grotendeels tegen de vlakte en wordt omgetoverd een gloednieuw pand. Straks vind je daar onder andere een supermarkt, horeca en appartementen. Er komen zo’n 150 koop- en huurappartementen die tot elf verdiepingen hoog worden gebouwd. Met een oppervlakte van minstens 50 vierkante meter en maximaal 150 vierkante meter is het ene appartement groter dan het andere appartement.

Bouwplannen en inschrijven: eigenlijk zou de sloop van Hudson’s Bay dit voorjaar beginnen, maar dat wordt iets later: waarschijnlijk in het derde kwartaal van 2022. Eind 2024 moet het Handelshuys af zijn. Inschrijven kan via het contactformulier van de site van Handelshuyszwolle.

Handelshuys Zwolle
Het Handelshuys vanuit het Vliegerplein in Zwolle. Foto: Junco B.V.

Lees meer:

 • 50 hotelkamers en 150 appartementen: dit weten we al over de opvolger van Hudson’s Bay in Zwolle

  Misschien had je het al meegekregen: het pand van Hudson’s Bay gaat grotendeels tegen de vlakte en wordt omgetoverd een gloednieuw…

  Handelshuys Zwolle

Zwartewaterallee

Dit jaar begint de bouw van 1300 nieuwe woningen over de gehele Zwartewaterallee. Dat is een gebied dat grofweg ligt tussen het Deltion College en winkelcentrum de Dobbe. De oude Kwikfit-garage wordt omgetoverd tot een 65 meter hoog wooncomplex met 145 woningen. Ook komen er nieuwe woningen in de omgeving van winkelcentrum De Dobbe (300 stuks), in en naast oude kantoorgebouwen (445), bij en naast woonzorgcentrum Havezate (160) en aan de Zwartewaterallee (250).

De tekst gaat verder onder de foto.

Locaties van de nieuwe woningen. Foto: gemeente Zwolle

Bouwplannen en inschrijven: naar verwachting worden de eerste woningen dit jaar opgeleverd en de laatste woningen in 2030. Je kan op de hoogte worden gehouden van het project via de website Zwartewateralleezwolle.

Lees ook:

 • Op zoek naar een betaalbare woning in Zwolle? Hier komen zo goed als zeker 1300 appartementen

  Goed nieuws als je een woning zoekt in Zwolle! De kans is groot dat er aan de Zwartewaterallee in Zwolle…

  zwartewaterallee

Wijthmen

Wijthmen krijgt er nieuwbouwwoningen bij. Eind 2020 gaf Wethouder Ed Anker samen met de projectontwikkelaars het officiële startsein voor de bouw. In het gebied worden ongeveer 112 woningen gebouwd op een stuk grond van 4,2 hectare. De grond bevindt zich aan de Erfgenamenweg, dichtbij het Kulturhus en de basisschool van Wijthmen. De huizen zijn volgens de wethouder voor elke doelgroep geschikt: ”Starters krijgen een kans op een betaalbare woning, voor ouderen komen er levensloopbestendige woningen en ook voor mensen die willen doorstromen naar een andere woning is hier aanbod.”

Bouwplannen en inschrijven: de verkoop van de eerste fase van het project staat gepland voor het vierde kwartaal van 2022. Eind 2023 moeten de eerste woningen gebouwd zijn. Je kunt je aanmelden via de projectwebsite.

Beeld via Gemeente Zwolle

Schuttervaerkade 

Het betonnen kantoorgebouw aan de Schuttevaerkade, praktisch in hartje Zwolle, moet plaatsmaken voor zo’n honderd woningen. Er komen zes gebouwen, waarvan eentje van veertig meter, meldde de Stentor in juli vorig jaar. De eyecatcher van het project wordt de Westertoren, het grootste gebouw met een aantal penthouses inclusief groot dakterras. Doordat het gebouw naar boven toe smaller wordt, wordt de hoogte volgens de projectsite extra benadrukt.

Bouwplannen en inschrijven: de bouw begint waarschijnlijk halverwege dit jaar, zei Ronald Huijssoon van ontwikkelaar Slokker Vastgoed in 2021 tegen de Stentor. Geïnteresseerd? Je kan je aanmelden via de projectsite.

Foto: Gemeente Zwolle

(Duin)woningen in Stadshagen

Je hoeft niet meer naar Zandvoort te verhuizen voor een uitzicht op de duinen. In Duinzicht, een nieuwe buurt aan de rand van de Milligerplas, komen 51 nieuwe woningen. De woningen van Duinzicht worden gebouwd in een nieuwe wijk aan de noordzijde van Stadshagen. Breezicht grenst aan de Mastenbroekenpolder en de Milligerplas. Een tuin heb je niet, maar wel twee terrassen. Het terras op de eerste verdieping loopt altijd over in het duingebied.

Bouwplannen en inschrijven: de bouw van de woningen start begin 2022. De woningen worden in 2023 opgeleverd. De verkoop is gestart en inschrijven kan hier.

De Tippe
In het gebied de Tippe, een nieuwe buurt in Stadshagen, gaan de eerste woningen vanaf 19 januari in de verkoop. In de buurt komen 35 woningen. Bijvoorbeeld gelegen aan het water, maar ook als rijtjeswoning of met een extra verdieping. Aanmelden kan hier.

Milligerplas
Milligerplas. Foto: indebuurt Zwolle

Weeshuispassage

Altijd al willen wonen in de binnenstad? In de Weeshuispassage – pal naast het andere nieuwbouwproject van het Handelshuys – komen 122 appartementen. De meeste woningen bevinden zich bovenop de bestaande winkels. De appartementen variëren tussen de 40 en 110 vierkante meter groot en zullen de 700 en 1500 euro per maand kosten.

Bouwplannen en inschrijven: afgelopen zomer is de bouw van de appartementen begonnen. De verwachte oplevering is in oktober 2022. De inschrijving gaat via Huis van Verhuur, maar begin 2022 komt er nog een speciale website voor het project.

Weeshuispassage
De bouw van de Weeshuispassage is gestart. Foto: indebuurt Zwolle.

Palestrinalaan

In de wijk Holtenbroek aan de Palestrinalaan komen 74 nieuwe appartementen. De flats die er nu staan, worden gesloopt. In de plaats komen twee gebouwen die ieder plaatsbieden aan 37 appartementen.

Bouwplannen en inschrijven: de bouw begint naar verwachting in het voorjaar van 2022. De oplevering staat gepland voor begin 2023. Meer over de plannen lees je op de site van woningcorporatie SWZ. De woningen worden verhuurd via Woningzoeker.

Holtenbroek
Holtenbroek. Foto | Indebuurt Zwolle

Nieuwbouwprojecten voor na 2022

Zwarte Water
Het gebied bij de jachthaven en het industrieterrein langs het Zwarte Water in Holtenbroek ligt deels achter hekken. Voor veel Zwollenaren is dit stukje Zwolle niet bereikbaar, maar dat gaat flink veranderen. De plannen? 280 nieuwe woningen, een hotel, horeca en vooral meer groen. Er kan op z’n vroegst in 2024 gebouwd worden.

Tekst gaat verder onder de foto.

Zwarte Water Zwolle
Het gebied langs het Zwarte Water in Zwolle is volop in ontwikkeling. Foto: Google Maps.

NS-terrein
Hoe gaat het gebied tussen de zuidzijde van het station en Hanzeland er straks uitzien? Heel anders als het aan de gemeente Zwolle ligt. De plannen zijn om het gebied, dat nu volstaat met kantoren en industrie, om te toveren tot een bruisende plek. Het moet een gebied worden waar je een drankje doet, werkt, een expositie bezoekt, in een van de 1200 huizen woont en wandelt door een nieuw park. Er kan op z’n vroegst in 2024 gebouwd worden.

Als we nog iets verder kijken, worden er in het hele gebied rondom de Spoorzone in totaal 2900 huizen gebouwd. Bijvoorbeeld vanaf 2023 in Hanze-Oost, op de plek waar vroeger het Hanzebad was gevestigd.

Swipe verder voor meer bouwplannen.

Boven C&A in hartje Zwolle
De kans is groot dat je straks boven de C&A in hartje Zwolle kan wonen. Een Zwols samenwerkingsverband heeft voor de locatie een plan gemaakt, waarbij bovenop het bestaande gebouw nieuwe verdiepingen met in totaal 68 huurwoningen komen. Over een eventuele bouwdatum is nog niets bekend.

Tekst gaat verder onder de foto.

C&A
Foto | indebuurt Zwolle

Voormalige IJsselcentrale in Harculo
Ook het gebied van de voormalige IJsselcentrale in Harculo in Zwolle gaat flink op de schop. De plannen? 500 nieuwe woningen én 70 nieuwe huizen in het Prof. Feldmannpark. Ook is er in het gebied ruimte voor horeca, cultuur, recreatie (zoals een strand) en evenementen. Een voorzichtige schatting is dat het nog wel vijf jaar duurt voordat er gewoond kan worden.

Weezenlanden-Noord
Er zijn ook plannen om huizen te bouwen in Weezenlanden-Noord. In dit parkachtige gebied tussen het Provinciehuis, de Rechtbank en het Thomas a Kempis College moeten de komende jaren ongeveer 500 woningen worden bijgebouwd. Zwollenaren mogen nog hun mening geven over het ontwerpbestemmingsplan. Dat kan op 2 februari.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Nieuwbouw

Ga naar “Van woningen tot nieuw park: zo ziet het gebied vlakbij station Zwolle er straks uit”

Van woningen tot nieuw park: zo ziet het gebied vlakbij station Zwolle er straks uit

Koggepark Zwolle
Ga naar “140 nieuwe appartementen op plek KwikFit in Veerallee: dit zijn de plannen”

140 nieuwe appartementen op plek KwikFit in Veerallee: dit zijn de plannen

nieuwe woningen veerallee zwolle
Ga naar “Nieuwe woningen in De Tippe in Zwolle (en deze stulpjes worden nu gebouwd)”

Nieuwe woningen in De Tippe in Zwolle (en deze stulpjes worden nu gebouwd)

tippe stadshagen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10”

Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “LED-lichtgordijn € 9,99”

LED-lichtgordijn € 9,99

 • Lidl
 • Geldig t/m 26 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Magic Village ledkerstboompjes voor € 3,99”

Magic Village ledkerstboompjes voor € 3,99

 • Action
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “AH Rundergehakt 300 gram van € 7,38 voor € 6”

AH Rundergehakt 300 gram van € 7,38 voor € 6

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Consulent mens en werk”

Consulent mens en werk

 • Driessen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Coördinator Onderhoud! In deze veelzijdige functie ben je verantwoordelijk voor de regie en coördinatie van het planmatig onderhoud.”

Coördinator Onderhoud! In deze veelzijdige functie ben je verantwoordelijk voor de regie en coördinatie van het planmatig onderhoud.

 • Effectus-HR namens Woningstichting Openbaar Belang
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Planner”

Planner

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Bakwagenchauffeur €2650,- per maand”

Bakwagenchauffeur €2650,- per maand

 • Wolfram Chain N.V.
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Zwolle”

Kerstmarkt in Zwolle

 • T/m 23 dec
kerstmarkt Zwollekerstmarkt Zwolle
Ga naar “Kerstmarkt Westenholte”

Kerstmarkt Westenholte

 • 14 december 2022
Zwolse-kerstmarkten-zwolle
Ga naar “Midwinter Spooktocht”

Midwinter Spooktocht

 • Van 17 dec t/m 18 dec
Midwinter spooktochtMidwinter spooktocht
Ga naar “Swolsche lichtjestocht”

Swolsche lichtjestocht

 • 11 december 2022
fietslichtjestocht
Ga naar “Fraterhuis Talks”

Fraterhuis Talks

 • T/m 7 dec