Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: Is dit hét moment om je huis te verkopen?

Aangeboden door Veerman Makelaardij 11 december 2019

Stel je voor: je bent toe aan een nieuwe woning en wil je huidige graag verkopen. Maar is dit wel een goed moment om je huis te verkopen? Het is een vraag die veel mensen bezig houdt. We schakelden daarom Reinier van Veerman Makelaardij in en hij kwam met het verlossende antwoord…

De Doornweg, Pijlkruid, Traaipad, Hooilandstraat en Paasloostraat. Het zijn zomaar wat straten in Zwolle waar Veerman Makelaardij huizen in de verkoop heeft staan. Maar doen de bewoners er goed aan om hun huis juist nu – de huizenprijzen zijn afgelopen jaar behoorlijk gestegen – te verkopen? Het antwoord… Jazeker!

Goed moment om je huis te verkopen

Volgens Reinier Veerman, makelaar bij Veerman Makelaardij, is dit hét moment om je woning te verkopen. En wel om de volgende redenen:

De lage hypotheekrente

Heb je onlangs geïnformeerd naar jouw hypotheekmogelijkheden? Dan heb je misschien wel gemerkt dat de rente nog steeds behoorlijk laag is. ”Dat komt onder andere doordat de banken en andere hypotheekverstrekkers op dit moment zelf voordelig kunnen lenen van de Europese Centrale Bank”, legt Reinier uit. ”De rente is op dit moment nog steeds laag en dat zal waarschijnlijk de komende tijd nog zo blijven, ook in 2020, zo is de verwachting.”

Gunstig voor woningkopers, want daardoor is het erg aantrekkelijk om een hypotheek af te sluiten. Door die lage rente kopen mensen, volgens Reinier, weer sneller een woning.

Garantie

Maar er is nog meer goed nieuws op het gebied van hypotheken:

”De woningen zijn ook dit jaar duurder geworden. De gemiddelde huizenprijs over de maanden juni, juli en augustus was € 309.203. Omdat de kostengrens voor NHG-hypotheken gekoppeld is aan dit gemiddelde, gaat ook de NHG-grens omhoog”, vertelt Matthias Broertjes, persoonlijk adviseur bij SNS Bank. Maar wat is die NHG en wat heb jij eraan? De NHG is de Nationale Hypotheek Garantie. Wanneer je voldoet aan de voorwaarden, betaalt NHG jouw eventuele hypotheekschuld terug aan de bank. Fijn, wanneer je bijvoorbeeld onverhoopt je baan verliest. Daarnaast betaal je meestal minder rente met een NHG-hypotheek.

Matthias vervolgt: ”De zogenoemde kostengrens voor een NHG-hypotheek stijgt volgend jaar van € 290.000 naar € 310.000. Wil je een huis kopen met energiebesparende voorzieningen, dan kun je zelfs maximaal € 328.600 lenen met NHG.” Top, want nu kun je met een duurder huis dus ook gebruik maken van het vangnet. Dit zorgt er voor dat mensen sneller een woning kopen, waardoor de kans ook groot is dat je huis snel wordt verkocht.

Het pand van Veerman Makelaardij | Foto Veerman Makelaardij

Verkopersmarkt (veel vraag, weinig aanbod)

Veel mensen checken Funda elke dag om te kijken naar de nieuwe aanwas van woningen. Wat dan opvalt is dat het aanbod op dit moment vrij beperkt is, terwijl de vraag juist relatief hoog is. Volgens Reinier is er zelfs sprake van een woningtekort, mede doordat er minder nieuwbouwwoningen zijn opgeleverd dan verwacht. ”Je hebt vast en zeker gehoord over de huidige stikstofproblematiek; dit draagt zeker niet bij aan de woningbouw. Door het schaarse aanbod en de grote vraag naar woningen stijgen de huizenprijzen nu al enkele jaren hard.”

Klinkt niet gelijk als goed nieuws… Of toch wel? ”Doordat het aanbod achterblijft, worden woningen in de regel snel verkocht. Meestal zelfs binnen een kwartaal.” Kortom, een mooi moment om jouw woning te koop te zetten!

Binnenkijken bij de gloednieuwe woning van familie de Vries: ‘Dankzij Veerman Makelaardij konden we er zo in’

Verhuizen kan best spannend zijn: het kopen van een nieuw huis, het verkopen van je vertrouwde plekk...

Meer over Veerman Makelaardij ontdekken?

Veerman Makelaardij makelaars

Frankhuizerallee 2, Zwolle

Bekijk meer:makelaars

adv.