Huizenprijzen blijven stijgen: dit betaal je gemiddeld voor een vierkante meter in Zwolle

Aangeboden door Rodenburg Makelaars Zwolle 29 januari 2019

Dat het gekkenhuis (ha-ha) is op de Zwolse huizenmarkt, weten we onderhand wel. Woningen zijn binnen een paar dagen verkocht voor een bedrag dat ver boven de vraagprijs ligt én er lijken meer verkocht-borden dan te-koop-borden in tuinen te staan. Hoe was dat in 2018 in Zwolle? Wij vroegen het Oscar van Schaverbeke van Rodenburg Makelaars.

Prijsstijging

In Zwolle is de gemiddelde vierkante meterprijs gedurende 2018 met maar liefst 18% gestegen. Dat is uitzonderlijk hoog! Eind 2018 betaalde je circa € 2.450 per vierkante meter. Doordat er veel nieuwbouwwoningen zijn verkocht in het derde kwartaal, was er een prijsdaling in het vierde kwartaal. In steden als Deventer (€ 2.200) en Apeldoorn (€ 2.400) wordt minder betaald voor een vierkante meter woonruimte. Het gemiddelde in heel Nederland ligt op € 2.750 en er was een prijsstijging van 10% in 2018.

rodenburg aanbod en verkopen per kwartaal
Aanbod en verkopen per kwartaal in Zwolle.

Hoe dan?

Er stonden nog nooit zó weinig woningen te koop als op dit moment (sinds het begin van de registratie in 2008). Eind vorig jaar zelfs 256 stuks, een derde minder dan een jaar eerder. Niet zo gek dus dat mensen die een leuk stulpje in Zwolle zoeken het lastig hebben. De hoge prijsvraag en de afnemende beschikbaarheid van woningen zorgen voor een hele krappe huizenmarkt in onze gemeente.

dakterrasbijdesassenpoort
Het adembenemende uitzicht op de Sassenpoort | Foto: indebuurt Zwolle

Nieuwbouwaanbod

Gelukkig niet alleen maar slecht nieuws: vergeleken met 2017 zijn er meer nieuwbouwwoningen verkocht in het afgelopen jaar. Maar dit zorgde niet voor veel verandering op de markt: in het vierde kwartaal van 2018 namen zowel het aantal verkopen als het nieuwbouwaanbod weer af. Een ruim woningaanbod kunnen we de komende tijd wel vergeten. De krappe omstandigheden blijven. Vooral in de wijken Assendorp en Stadshagen blijft het aanbod ver achter de woningvraag.

rodenburg aanbod en verkopen woninggrootte en type

Kopen is gunstiger

Hoe komt het eigenlijk dat iedereen op zoek lijkt te zijn naar een koophuis in onze Hanzestad (naast dat Zwolle natuurlijk een geweldige stad is om in te wonen)? De grote vraag naar woningen wordt mede veroorzaakt door de historisch lage (hypotheek)rente en de relatief hoge huren in de vrije sector. Daardoor is kopen momenteel gunstiger. Grote kans dat – zodra de rente weer stijgt – de vraag naar huizen iets zal afnemen en het aanbod weer ruimer zal worden.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig met de aankoop of verkoop van een (nieuwbouw)woning? Schakel dan een aankoopmakelaar in. Deze komt op voor jouw belangen. Rodenburg weet wat er leeft in de stad en heeft al ruim tachtig jaar (!) ervaring. Meer weten? Neem gerust contact met Oscar, of neus even rond op de website van Rodenburg.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Rodenburg Makelaars Zwolle Meer over Rodenburg Makelaars Zwolle ontdekken?

Rodenburg Makelaars Zwolle makelaars

Nu gesloten08:30 - 17:30

Aagje Dekenstraat 51 , Zwolle

Bekijk meer:makelaars
stadsvilla's-eekwal-woonfabriek-nieuwbouwwoningen

9 x Zwolse nieuwbouwprojecten, dit is de status

Sommige nieuwbouwprojecten zijn al bijna af, anderen moeten nog worden gebouwd. Er wordt momenteel v...

adv.