‘Met het Kattegat festival willen we onze bruisende community op de kaart zetten’
Ooit verslavingszorg Tactus, inmiddels een gezellige community in een complex met containerwoningen. Aan deze bruisende plek aan de Oostzeelaan in Zwolle kleeft...
Wat begon als een plaats voor tijdelijke huisvesting groeide uit tot een heuse woongemeenschap. Danielle Weener (30) woont inmiddels al drie jaar in een containerwoning in het Kattegat. ”Eigenlijk wil ik hier niet meer weg!”
Op 24 augustus wordt de tweede editie van het Kattegat Festival gehouden. Met een beetje pech is dit de laatste editie van het festival op deze locatie. De bewoners moeten namelijk binnen een jaar hun vrolijk beschilderde containers verlaten.
”Dat schilderen mag nu, want we moeten toch weg,” vertelt Danielle, coördinator van de kunst- en vormgeving van het Kattegat Festival. De bewoonbaarheid van de containers neemt langzaam af. ”Dat zie je aan de ongelijkheden op de vloer.” Danielle wijst naar de vloer terwijl we door de hal lopen. ”Af en toe hebben we ook last van lekkages.” Toch hoopt ze dat het besluit uitgesteld wordt. ”Eerder dacht ik er nog wel eens over om te verhuizen naar een andere stad, maar ik voel me hier inmiddels zo thuis!”
Danielle opent de deur open van haar container, waar ze samen met haar cavia en kat woont. Inclusief keuken en badkamer is de ruimte ongeveer 26 vierkante meter groot. ”Je hebt ook kleinere containers. Dit is een anderhalf, ik heb ook in een ‘1’ gewoond en dat was wel erg krap. Maar die mensen lossen het creatief op met kastjes aan de muren of scheerlijnen aan het plafond. Chris, één van mijn huisgenoten, heeft onder zijn bed allemaal hokjes en laatjes gemaakt. Handig en het ziet er ook nog ééns leuk uit.”
Als we vragen of ze nooit ruimer zou willen wonen, schudt ze haar hoofd. ”Ik vind dit juist fijn, toen ik hier kwam wonen moest ik veel spullen weggooien, dat voelde erg bevrijdend.” Toch is ze ook erg blij met de gemeenschappelijke ruimtes. ”Het atelier is mijn lievelingsplekje en ik ben graag in de moestuin, lekker tuinieren.”
Shoppen voor de inrichting van haar container doet Danielle bij de kringloop, ‘schatten zoeken’ noemt ze het zelf. ”Ik ben er veel te vaak,” vertelt ze lachend. ”Ik vind het leuk om spullen op te knappen en ben een echte hamsteraar, maar ik geeft ook veel weg. De inrichting van mijn container wisselt dus nog wel eens, maar bevat wel een aantal vaste elementen.”
”Ik ben sfeergevoelig en omring me graag met spullen die veel voor me betekenen, zoals foto’s, schilderijen en andere kunst.” Het meest dierbare in haar woning zijn haar gitaren. ”Muziek is naast illustreren een grote passie en hobby. Ik zou zelf nooit het podium op gaan, maar ik houd wel erg van muziek maken, dat doe ik vaak op mijn kamer of met vrienden.”
Kattegat is een echte community geworden. ”We huren via Carex, zij geven ons de vrijheid er van te maken wat we willen. We mogen meebeslissen over wie hier komt wonen, zodoende is het meer een leefgemeenschap geworden.” En de plek is populair, na het festival van vorige zomer ontstond er zelfs een wachtlijst voor de woonruimte aan de Oostzeelaan. Inmiddels wordt er gebrainstormd over de opvolging voor het containerdorp. De Kattegatters zijn elkaar namelijk nog lang niet zat!
De bewoners zijn tussen de 20 en 35 jaar. Er wonen voornamelijk muzikanten, kunstenaars, sociale werkers en een paar studenten. Ook werken én eten ze samen.”Vaak met een hele groep. Via WhatsApp kun je je opgeven, dan betaal je een paar euro en kun je mee-eten. Super gezellig, vooral nu het zomer is gaan we samen zwemmen of maken we kampvuurtjes in de tuin.”
De Kattegatters doen veel samen, maar als je je even wilt afzonderen kan dat ook. ”Ik heb mijn eigen keuken en badkamer, dat is wel prettig. Het lijkt me heavy als je in een woongemeenschap leeft waar je deze faciliteiten ook moet delen.” Desondanks delen de bewoners lief en leed met elkaar. ”We zijn heel open en zorgen voor elkaar. Vorig jaar was ik een lange periode ziek, toen was het wel heel fijn dat ik huisgenoten had die ik om hulp kon vragen, dat is heel waardevol!”
Tekst gaat verder onder de foto’s
Ben jij benieuwd hoe gezellig het is in het containerdorp? Op 24 augustus ben je van twaalf tot twaalf van harte welkom op het Kattegat Festival. De toegang is gratis! Het geld dat verdiend wordt gaat in het Kattegat-potje voor de volgende editie, die op deze locatie (zodra de woningen leegstaan) of op een nieuwe plek gehouden zal worden. Meer lezen over de community?
In onze gids
Populaire rubrieken