Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnengluren bij de watertoren op de Turfmarkt (dit is de status!)

Door Hilke Vos 12 maart 2018

We kennen natúúrlijk allemaal de watertoren op de Turfmarkt. In 1892 gebouwd voor de verbetering van de slechte kwaliteit van het Zwolse water en momenteel in de steigers vanwege de bouw van nieuwe appartementen. Wij van indebuurt wilden even gluren en beklommen de toren samen met Mark Broekhuijsen, commercieel manager van Nijhuis Bouw.

De watertoren is al jaren ‘in handen’ van projectontwikkelaar Nijhuis Bouw uit Rijssen. “In 2001 heeft de eigenaar de toren voor een miljoen gulden gekocht”, vertelt Mark ons. “Het idee was om het gebied te herontwikkelen, maar de crisis gooide roet in het eten. In 2013 hebben we het project echter weer opgepakt en vorig jaar zijn we gestart met sloopwerkzaamheden.”

nijhuis
Foto | indebuurt Zwolle

Oude toren in nieuw jasje

Wat gaat er eigenlijk precies gebeuren? Nou, de dikke buitenschil van de toren wordt verwijderd en het dak is er inmiddels af. Leuk om te weten: die schil bouwde men decennia geleden ter bescherming om de bestaande toren heen, vanwege de slechte staat. Momenteel wordt er een nieuwe ommanteling teruggebouwd aan de bovenzijde. De verbreding loopt naar beneden door om ruimte te bieden aan de lift en het trappenhuis. Het is de bedoeling om de oude stomp terug te brengen, zegt Mark. “De oude watertoren wordt straks gehuld in een nieuw jasje, compleet met een nieuw groen dak.”

En het leukste: je kunt er straks wonen, want er komen 21 fraaie huurstulpjes in de toren. “Op de eerste zes verdiepingen komt één appartement per verdieping. De gevel van het onderste deel wordt teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat uit 1892. De bovenste vijf verdiepingen, in het brede gedeelte van de toren, tellen straks drie appartementen per woonlaag.”

watertoren-nu-en-straks
Links hoe de toren de laatste jaren was en rechts hoe de toren er straks uitziet.

Rond wonen

Qua inrichting moet je wel een beetje creatief zijn, want de onderste zes appartementen zijn helemaal rond. Wel lekker ruim trouwens met een oppervlakte van 75 tot 65 vierkante meter (hoe hoger de toren, hoe smaller de woningen). De huurwoningen vanaf verdieping zeven zijn iets kleiner, maar bieden wel een geweldig uitzicht. En dat hebben we mogen ervaren, want gewapend met bouwhelm zijn we via kleine trappen en ladders helemaal naar boven geklommen. Voor zover het af is dan, want de penthouses en het nieuwe dak moeten nog gebouwd worden. Bijzonder!

dsc_0057
De originele ramen. Foto | indebuurt Zwolle

Open dag

Ook net als wij alvast een kijkje nemen? Kan, want in mei of juni wordt een open dag georganiseerd voor belangstellenden (de precieze datum volgt nog). Dan de hamvraag: wanneer is de boel klaar? “We mikken qua oplevering op oktober”, laat Mark weten. “Nog ruim voor die tijd gaan de appartementen in de verhuur.”

Bekijk hier de foto’s van de toren:

In maart stonden we op de toren, alleen zat het dak er toen nog niet op. Foto | indebuurt Zwolle
Foto | indebuurt Zwolle

adv.