Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bij Villa Berkum is vooral het familiegevoel belangrijk: ‘Dit is écht hun thuis’

Aangeboden door Stepping Stones 21 september 2020

Een fijne, waardige en liefdevolle plek om te wonen voor ouderen met geheugenproblemen: dat is Villa Berkum. Deze maand opent Stepping Stones een eerste zorgvilla in Zwolle. ”We gaan voor het familiegevoel”, aldus locatiemanager Aly Elsman en woonzorgcoördinator Janneke Verhoek.  

In een rustige wijk in Zwolle, tussen de Overijsselse Vecht en de Nieuwe Vecht, staat Villa Berkum. Een ruime zorgvilla met 24 sfeervolle appartementen, gezamenlijke, lichte ruimtes en een mooie besloten tuin met terras.

Volledige zorg op maat

Ouderen die steeds meer moeite krijgen met zelfstandig wonen en niet meer thuis kunnen wonen, krijgen in Villa Berkum 24/7 zorg op maat. ”De geheugenproblemen kunnen ervoor zorgen dat mensen vergeten te eten of te drinken of zorgen voor vereenzaming”, vertelt Aly. ”Dat is vaak een reden dat iemand er voor kiest om hier te komen wonen. Zo krijgen de ouderen de zorg die ze nodig hebben en hebben meer contact met anderen.”

Tekst gaat verder onder de gallerij.

De gemeenschappelijke ruimtes van Villa Berkum:

Thuis voelen

Van begin af aan zien bewoners van Villa Berkum dezelfde medewerkers. ”Bekende gezichten zijn heel belangrijk voor mensen met dementie”, legt Janneke uit. ”En zo bouw je ook een band op. Onze medewerkers eten samen met de bewoners. Ouderen die graag koken, kunnen aan de slag in de keuken. Bloemschikken, schilderen, samen spelletjes doen: het kan allemaal, maar het hoeft niet. We runnen samen een huishouden, dat maakt het bijzonder. Het belangrijkste is dat iedereen zich thuis voelt. Bewoners kunnen hun eigen spullen meenemen. Ook huisdieren zijn welkom, mits ze er zelf voor kunnen zorgen.”

Stepping Stones biedt een compleet zorgpakket: maaltijden, activiteiten, de was. De huisarts en de fysiotherapeut is om de hoek en er komt, als dat gewenst is, een specialist ouderengeneeskunde aan huis. Alles wordt geregeld voor de bewoners.

Geen vaste bezoekerstijden

Ook werkt Stepping Stones nauw samen met de familie van de ouderen en wordt de buurt betrokken bij het leven in de zorgvilla. Aly: ”We vinden het belangrijk om samen een gezellig huishouden te creëren, daarom zijn vrienden en familie ook altijd welkom. Dat draagt bij aan het huiselijke gevoel dat wonen in Villa Berkum zo prettig maakt. We werken niet met vaste bezoekerstijden. Ook buurtbewoners en vrijwilligers kunnen deelnemen aan activiteiten of een kopje koffie komen drinken. Door de coronamaatregelen kunnen we helaas niet iedereen meer zomaar ontvangen, maar gelukkig is er nog steeds veel mogelijk.”

Tekst gaat verder onder de gallerij.

Een appartement in Villa Berkum:

Elke dag activiteiten

Zo is er in de villa elke dag een activiteit. ”Dit kan een wandeling zijn, het lezen van de krant of we lopen samen naar de bakker om een broodje te halen”, vertelt Janneke. ”Het is maar net wat past bij de behoeftes van de ouderen. Zo ging ik altijd met een bewoner naar de visboer. Dat deed hij al jaren. Samen haalden we zo mooie herinneringen op.”

‘We willen iemand leren kennen’

Ouderen voelen zich vaak snel thuis in de zorgvilla’s van Stepping Stones. ”We zorgen er echt voor dat we de bewoners leren kennen. Dat begint al bij de eerste ontmoeting.”

Janneke: ”We komen ook altijd eerst thuis kijken voordat iemand bij ons komt wonen. Dan merk je al of de omgeving past bij iemand. Tijdens het eerste kennismakingsgesprek krijg je een goede indruk van iemands leefstijl. Die informatie neem je mee als iemand besluit hier te komen wonen. Het gaat om de kleine dingen: hoe iemand zijn koffie drinkt, zijn jas dicht knoopt, het lievelingseten… Die persoonlijke aandacht is voor ons heel belangrijk want zo kunnen we mensen beter begrijpen en problemen voorkomen.”

Tekst gaat verder onder de gallerij.

De tuin van Villa Berkum:

 

Een écht thuis

Aly vult aan: ”De medewerkers hier weten precies hoe zij met ouderen met geheugenproblemen om moeten gaan. Ze kunnen de bewoners ook begeleiden indien er achteruitgang optreed. Vaak is de familie bang dat hun vader of moeder naar een verpleeghuis moet als klachten verergeren. Het is de intentie van de medewerkers van Villa Berkum dat mensen er kunnen blijven wonen tot het eind van hun leven. Dit is écht hun thuis. Juist dat maakt Villa Berkum zo mooi!”

Vrijblijvend kennismaken met de zorgmedewerkers van Villa Berkum of wil je een rondleiding? Neem dan contact op via de oranje knop.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Stepping Stones. Meer over Stepping Stones ontdekken?

adv.