Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Betaal jij te veel voor jouw huis? Zo bereken je het!

Aangeboden door Van Bruggen Adviesgroep Zwolle 8 oktober 2019

Door de gestegen huizenprijzen hebben veel mensen overwaarde op hun huis, waardoor de hypotheekrente verlaagd kan worden. Geld waar jij van kunt profiteren. Hé, dat is interessant! Maar hoe kom je erachter of er overwaarde op jouw huis zit en wat kun je ermee?

Wat is overwaarde

Overwaarde is het verschil tussen de waarde van de woning en de hypotheek. Dit ontstaat als jouw huis meer waard is dan de hypotheek. Het huis wordt meer waard als de huizenprijzen stijgen of als je een deel van de hypotheek aflost. Ruim tachtig procent van alle huizenbezitters kan een flinke winst maken als ze hun huis zouden verkopen. De gemiddelde overwaarde ligt rond de €128.000 (cijfers ABN Amro via RTLZ). Dat is een hoop geld!

Hoe bereken je het?

Of er sprake is van overwaarde, kun je in principe zelf berekenen: trek de hypotheekschuld af van de waarde van jouw woning. Als er een positief getal uitkomt, is er sprake van overwaarde. Maar dan moet je natuurlijk wel weten wat jouw huis waard is. Aan het begin van het jaar ontvangt elke huizenbezitter een WOZ-beschikking. De waarde in deze beschikking is bepalend voor de berekening. Wil je weten hoeveel jouw huis op dit moment waard is? Vraag een waardebepaling aan of laat een taxatie uitvoeren.

Wat kun je ermee?

Zolang je jouw huis nog niet verkocht hebt, bestaat de overwaarde natuurlijk alleen op papier. Als je het huis verkoopt krijg je een hoop extra geld, ka-ching! Maar er zijn nog meer manieren om van de overwaarde te profiteren. Je kunt de hypotheekrente verlagen en dus minder betalen voor je huis. Handig! Maar je kunt er ook voor kiezen de overwaarde te reserveren om de inboedel voor een volgende woning te betalen, als appeltje voor de dorst. Of je belegt het geld in een woning voor de verhuur. Laat je hier wel goed over adviseren!

Advies

Wil jij weten hoe je het beste kunt profiteren van de overwaarde op jouw huis? Rémon Knikker van Van Bruggen vertelde hier meer over in de uitzending Kijkers aan Z op RTLZ. Bekijk het programma hier terug. Weten of jij overwaarde hebt? Financieel adviseur Rémon kijkt graag met je mee! Maak een afspraak via de website, het eerste gesprek is gratis én vrijblijvend.


Meer over Van Bruggen Adviesgroep Zwolle ontdekken?

Van Bruggen Adviesgroep Zwolle dienstverlening

Gesloten08:30 - 17:30

Molenweg 242, Zwolle

Bekijk meer:dienstverlening

adv.