6 x zo maak je van jouw huis in Zwolle een plantenparadijs

Als Zwolse plantenliefhebber weet je het als geen ander: er past altijd nog wel ergens een plant bij in huis. Toen het plantenvirus je eenmaal te pakken had, hield niets je meer tegen. Door de jaren heen is je huis steeds meer op een jungle gaan lijken. Toch vind je altijd weer een nieuw plantje, op deze (soms wel bijzondere) plaatsen…

De plantenbieb

Wat is er nu leuker dan gratis plantjes ‘shoppen’ in Zwolle? Net als de minibieb, zijn er ook plantenbiebjes. In plaats van boeken, vind je bij een plantenbieb plantjes in de houten kast. Zaden en bloempotten zijn ook welkom.

Het is de bedoeling dat degene die een stekje, bloempot of een zakje zaden meeneemt, er ook weer iets voor in de plaats terugzet. Zo blijft de minibieb gevuld. In dit artikel vind je de plantenbiebjes in Zwolle. In de gemeente zijn momenteel vier initiatiefnemers, waaronder twee in Diezerpoort en twee in Westenholte. Ook in de buurt, zoals in ‘s-Heerenbroek en Hattem, vind je stekjeskasten. Heb je zelf ook zaadjes, stekjes of bloempotten over? Dan kun je er zelf ook een starten.

stekjeskast zwolle
De stekjeskast van Marjolijn heet de Greenhouse en staat voor haar huis aan de Radewijnsstraat in Zwolle. Foto: Marjolijn Wibier.

Het plantenasiel

Het dierenasiel kennen we allemaal wel, maar wist je dat er ook zoiets als een plantenasiel bestaat? Het plantenasiel is de plek om planten die je over hebt naartoe te brengen. Maar als je een nieuwe plant wilt, is het plantenasiel ook de plek om een geredde plant te adopteren. Samen met de plantenverzorger kijk je dan welke plant past bij jouw woonsituatie. Jij blij, plant blij.

Een plant adopteren

Sinds december 2014 werkt Stichting Focus samen met het Plantenasiel Zwolle, een non-profitorganisatie aan de Zerboltstraat in Zwolle. Ze zijn elke woensdag- en vrijdagmiddag open van 14.00 tot 16.00 uur. “Mensen brengen hier planten heen die ze zelf niet meer kunnen of willen verzorgen, of die bijna dood zijn”, vertelde ‘plantendokter’ Priscilla eerder. “Wanneer kamerplanten hier zijn opgenomen en in goede conditie verkeren komen ze beschikbaar voor adoptie.”

plantenasiel
Foto | Stichting Focus

Plantenwinkels in Zwolle

Natuurlijk is het leuk om een plant te adopteren, maar op zoek naar een nieuwe parel in de winkel is ook geweldig. Urenlang rondneuzen op zoek naar een nieuwe aanwinst voor in jouw huis. Heb je een nieuwe exemplaar gevonden? Dan moet er natuurlijk wel een mooie bloempot bij. De bloemen- en plantenzaken in Zwolle, zoals Huisje Boompje Plantje, Bloemen van Blok en Aan de Zeven Alleetjes, hebben het allemaal in huis. En wat dacht je van de tuincentra, zoals Tuinland en Intratuin, in Zwolle? Ook daar kun je jouw plantenhart ophalen.

Esmée Milan in de winkel van Huisje Boompje Plantje. Foto: indebuurt Zwolle

Facebookgroepen

Ook online is er veel plantenliefde te vinden. Er bestaan zoveel Facebookgroepen dat je door de bomen (of planten) bijna het bos niet meer ziet. Zo zijn er ook groepen voor plantenliefhebbers in Zwolle en omgeving.

Wil je een stekjeshandel beginnen? Dat kan ook op Facebook. In sommige groepen, zoals deze Zwolse, kun je jouw stekjes of planten ruilen. Dat geldt ook voor deze Zwolse stekjesruilpagina. En als je met het handen in het haar zit omdat een plant staat dood te gaan, dan zijn er ook Facebookgroepen waar je plantenexperts om advies kunt vragen om jouw plantjes te redden.

Foto (ter illustratie) van stekjes: Unsplash

Dat kan ook nog: stekstations maken

Zo vader, zo dochter. Bert en Lotte bundelen hun krachten samen en maken onder de naam Van Hout naar Nieuw stekstations (vaasjes voor plantenstekjes) van gerecycled hout. Een uit de hand gelopen hobby. “Ik vind het leuk om van gebruikt hout weer nieuwe dingen te maken. Zo kan ik zorg dragen voor de wereld waarin we leven”, vertelt Bert.

In stekstations kan je plantjes stekken. Soms groeien stekjes naast planten, maar het kan ook zijn dat je een stukje van een bestaande plant moet afknippen. Dit deel plaats je in het stekstation. Dan is het even wachten totdat de wortels in het water gaan groeien. Als de wortels genoeg gegroeid zijn kan je het stekje als nieuw plantje potten. Wat ook kan, is de stations met reageerbuisjes gebruiken om bloemen in te zetten. Voor Bert en Lotte dagelijkse kost: zij maken deze stekstations zelf.

Bert en Lotte zijn niet de enigen die stekstations maken. Ook de Zwolse Loes en Rogier van Houtje Touwtje maken handgemaakte plantenhangers en stekstations van – je raadt het al – hout en touw.

Foto: Van Hout Naar Nieuw.

Mogen we een kijkje nemen in jouw jungle/plantenparadijs?

Zelf planten shoppen is leuk, maar het is misschien nog wel leuker om inspiratie op te doen en binnen te kijken in het plantenparadijs van een andere plantenliefhebber. En dat is precies wat wij willen doen! Heb jij jouw huis omgetoverd naar een ware jungle of ben je de tel kwijt van het aantal planten, zoals Iris? Dan komen wij graag bij jou binnenkijken. Lijkt dat je wel wat? Stuur ons dan een mailtje naar [email protected].

Iris heeft meer dan 85 planten in haar huis. Foto: indebuurt Zwolle.

Ook interessant:

Meer in deze categorie

Winkelen

Ga naar “Een overzicht: deze winkels gingen in september 2022 open of dicht in Zwolle”

Een overzicht: deze winkels gingen in september 2022 open of dicht in Zwolle

Studio Astrid
Ga naar “Nikky en Chantal runnen kledingboetiek Moony: ‘Als kleding niet mooi bij iemand staat, zeggen we dat’”

Nikky en Chantal runnen kledingboetiek Moony: ‘Als kleding niet mooi bij iemand staat, zeggen we dat’

Moony
Ga naar “Helmplicht en dure benzine: dit vervoersmiddel is dé oplossing voor veel Zwollenaren”

Helmplicht en dure benzine: dit vervoersmiddel is dé oplossing voor veel Zwollenaren

Aangeboden door Phatfour

Phatfour bikes | Foto: Bartjong | DC Bikes

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle Kruidvat vitaminen, mineralen en supplementen van € 4,98 voor € 3,74”

Alle Kruidvat vitaminen, mineralen en supplementen van € 4,98 voor € 3,74

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Comfy collection sweaters, joggingbroeken en beanies € 7,99”

Comfy collection sweaters, joggingbroeken en beanies € 7,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak** M t/m XL € 12,99”

Huispak** M t/m XL € 12,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Alle Lenor van € 21,95 voor € 10”

Alle Lenor van € 21,95 voor € 10

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • UBN Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Consulent Bijzondere Bijstand Energietoeslag”

Consulent Bijzondere Bijstand Energietoeslag

 • Wyzer
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Vacature WMO Consulent”

Vacature WMO Consulent

 • Wyzer
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Pedagogisch Medewerker BSO TSO en VSO”

Pedagogisch Medewerker BSO TSO en VSO

 • Prokino Kinderopvang
 • Parttime
Ga naar “Medewerker Uitkeringsadministratie”

Medewerker Uitkeringsadministratie

 • Wyzer
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Collect-a-Con Zwolle”

Collect-a-Con Zwolle

 • 3 december 2022
pokemon
Ga naar “Muziek aan het Plein”

Muziek aan het Plein

 • Van 14 aug t/m 9 okt
Ga naar “Halloween in Zwolle”

Halloween in Zwolle

 • Van 27 okt t/m 30 okt
halloween-zwollehalloween-zwolle
Ga naar “Kerstmarkt Westenholte”

Kerstmarkt Westenholte

 • 14 december 2022
Zwolse-kerstmarkten-zwolle
Ga naar “Kerstmarkt in Zwolle”

Kerstmarkt in Zwolle

 • Van 1 nov t/m 23 dec
kerstmarkt Zwollekerstmarkt Zwolle