Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

[VIDEO] Maaike test een ijsbad in Zwolle: ‘Ik voel me weer helemaal fit’

Door Maaike van der Ploeg 13 maart 2020

Er zijn weinig mensen die vrijwillig in een ijskoud bad van twee graden Celsius stappen. Toch zou het nemen van zo’n koud bad verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Daan Vitaal nodigde ons uit om zelf een lesje ‘koudetraining’ te proberen. Redacteur Maaike ging de uitdaging aan! 

Op zoek naar een manier om beter om te gaan met angst en stress, en om voorgoed van zijn slaapprobleem af te komen, kwam Daan van de Konijnenburg (31) in aanraking met koudetraining. ”Ik ben er letterlijk ingedoken. Het gaf mij zoveel inzicht en ik merkte al snel voordelen. Toen ben ik begonnen met het geven van trainingen, om anderen ook te kunnen helpen.”

Trigger

Daan legt uit dat je door in contact te komen met je lichaam en je ademhaling spierspanning kunt verminderen. ”Het ijsbad is een trigger voor spierspanning, het kan je leren bewust te ontspannen en je gedachten onder controle te krijgen.” It’s all in the mind! Dat merk ik al als ik thuis oefen met koude douchen. Op dagen dat ik gestrest en moe ben, is de drempel een stuk hoger om onder de koude straal te stappen. Maar op het moment dat ik denk: hé dit valt best mee, ontspant ook mijn lichaam en voelt de koude douche soms zelfs prettig.

Uitdaging

Waar is koudetraining goed voor? ”Het ijsbad leert mensen die snel en veel spanning opbouwen de vaardigheden stress te reguleren. Daarnaast is koudetraining goed voor je algehele gezondheid. Ook sporters die sneller willen herstellen hebben baat bij koudetraining”, legt Daan uit. Voor anderen is het ijsbad, net als voor mij, vooral een uitdaging. Ik beken dat ik het best spannend vind. Mijn trainer stelt me gerust: ”De training is zo opgebouwd dat het vertrouwen in je lijf ten opzichte van de kou wordt opgebouwd. Ik leer je alle technieken die je nodig hebt om veilig het ijsbad in te stappen en begeleid je door het hele proces. Als het nodig is nemen we iets meer tijd.”

Voorbereiding

In de week voor de training heb ik elke dag een koude douche genomen om mezelf voor te bereiden op de challenge. Toch is ervaring niet nodig als je een koudetraining bij Daan gaat doen. ”Door mijn ruime ervaring in het begeleiden van ijsbaden en koudetrainingen kan ik vrijwel iedereen in een half uur leren hoe ze veilig een ijsbad kunnen nemen. Mocht het echt veel angst opwekken en durf je er echt niet in, dan gaan we daar mee aan de slag. Zo haalt iedereen het maximale uit de training.

Het doel

Het ijsbad is dan ook niet het doel an sich. ”Het patroon waar je tijdens de training mee oefent, kom je ook in het dagelijks leven tegen. Je leert te ontspannen terwijl je lichaam onder hoge stress komt te staan. Als je het hier kan, kun je ook andere stressvolle situaties aan, verklaart Daan. Met dat in gedachten, stap ik het donkere water in. ”Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk gaat liggen”, geeft Daan aan. ”Anders maak je het jezelf alleen maar moeilijker.” Daar gaan we dan!

Foto | indebuurt

Pijn!

Op het begin voel ik alleen maar pijn, gek genoeg heb ik het niet eens echt koud (dat komt pas uren later). Mijn ademhaling krijg ik gelukkig al snel onder controle, wel moet ik constant de neiging onderdrukken om op te staan. Fijn is anders! ”Probeer je spieren te ontspannen en richt je op het tikken van de klok. Lukt dat?”, vraagt Daan. Op het moment dat ik besluit me over te geven aan de situatie, voelt de pijn in mijn ledematen ook dragelijker. Ik stap ontspannen het bad uit, waar een trotse Daan voor me klaar staat met een zachte handdoek. Zo, dat viel eigenlijk best mee!

Eye-opener

”Ben je nu helemaal verfrist?”, vraagt een vriendin me naderhand. Ondanks dat ik het een paar uur na de training wel even koud hebt gehad (gelukkig zat ik toen warm op kantoor met een kop hete thee) voel ik me de rest van de dag verrassend energiek. Dat brakke maandaggevoel is in één klap verdwenen. Ik voel me weer helemaal fit!

Voor mij was de training een eye-opener: ik ben veel sterker dan ik denk, en die positieve mindset pakt niemand me nog af!

Meer weten over koudetraining of wil jij ook eens een plonsje wagen in het ijsbad van Daan Vitaal? Hier vind je meer informatie.

LPG bio beauty store

[VIDEO] Een strakker figuur met deze massage, wij testen het voor je!

Gaat plastische chirurgie je een stap te ver, maar wil je wel een strakker figuur of gladdere huid? ...

Watertanden! Dit Zwolse restaurant heeft een speciaal menu met al jouw favorieten

Nog even wachten, maar binnenkort kun je bij Coperto Restobar genieten van een speciaal menu: het 'C...

Coronavirus in Zwolle: dit zijn de laatste ontwikkelingen

Het aantal besmette patiënten in Nederland loopt flink op. Ook in Zwolle is het coronavirus geconsta...

adv.