Mysterie: wat was de Hofvlietvilla in Zwolle vóórdat het een brasserie werd?
In de rubriek Zwolse mysteries behandelen we wekelijks een vraagstuk waarvan je je misschien altijd al hebt afgevraagd hoe het…
Zwolle heeft een rijke geschiedenis. Waarschijnlijk eet je weleens in een restaurant zonder te beseffen hoe bijzonder de historie van het pand eigenlijk is. Was het een hoefsmid, een klooster of een pakhuis? Deze restaurants in de binnenstad zagen er vroeger heel anders uit.
Van oorsprong is de plek waarop de Hofvlietvilla staat een eiland. Of eigenlijk een schiereiland, dat precies lag tussen het Zwarte Water en het Smalle Gat, een klein riviertje dat later is gedempt. De villa is gebouwd in 1929 op de hoek van het Zwarte Water en de stadsgracht, dat toen nog een rustiek hoekje van de stad was. Pas in 1972, sinds de demping van het Smalle Gat, was Huize Nieuw Hofvliet geen eiland meer. Heel veel jaren werd het pand in ere hersteld en medio 2015 opende de Hofvlietvilla de deuren als brasserie voor het Zwolse publiek.
Een eeuwenoud gebouw in Zwolle is het Refter op het Bethlehemkerkplein. Van oorsprong behoorde het refter (een bijgebouw) samen met de Bethlehemkerk bij een middeleeuws klooster, stellen Zwollenaren Friso Schotanus en Sjoerd Litjens. De kloosterlingen aten volgens Friso en Sjoerd in het bijgebouw, dat je dus het refter noemt. Met die theorie is niet iedereen het eens. Volgens het Zwols Erfgoed werd het refter niet als eetzaal, maar vermoedelijk als administratiegebouw gebruikt.
Wat we wel weten, is dat het refter in de eeuwen daarna een tijdje dienst heeft gedaan als kazerne voor het leger van Napoleon. Er zijn zelfs schermlessen en toneelvoorstellingen gegeven. Ongeveer 100 jaar geleden diende het gebouw als gemeentelijke handelsschool, tot 1966. Daarna was de Zwolse VVV een tijdje gevestigd in het pand. Sinds 2016 zit de horecazaak het Refter in het historische pand.
Nu grand café en tapasbar Las Rosas, maar in 1972 nog Hotel Muthert. Eigenaar Chris Muthert knapte oude hotels op en werd destijds eigenaar van dit hotel, café en restaurant. In 1987 werd Hotel Muthert omgetoverd tot Balkanrestaurant. Benieuwd naar de geschiedenis van dit gebouw? In dit artikel lees je hoe Las Rosas er 110 jaar geleden uitzag.
Als je bij Restaurant Poppe binnenstapt, zie je gelijk aan de ingang dat het pand ooit een hoefsmederij was. Door de deuren van houtwerk gingen vroeger de paarden naar binnen om beslagen te worden.
Hoefsmid Dirk Poppe huisde vanaf 1820 in het pand aan de Bollenhoek (nu Luttekestraat). De plek van de smederij was heel gunstig. Schuin tegenover de hoefsmid werd op de Blijmarkt de paardenmarkt gehouden. Bovendien konden de koetsiers en boeren die via de Nieuwe Havenbrug of de Kamperpoorterburg Zwolle inreden direct hun paarden bij hoefsmid Poppe brengen voor nieuwe ijzers. Inmiddels runnen Sander en Nienke Struick er een restaurant.
Je kan je het misschien niet meer voorstellen, maar ruim zestig jaar geleden kon je met een boot aanmeren bij het Hopmanshuis. Het Zwolse gebouw, waar je tegenwoordig restaurant Bokkers te Buiten vindt, lag aan twee zijden aan het water. Het Hopmanshuis werd in 1663 gebouwd door de Zwolse handelaar Claes Cock en was destijds, zoals ook op foto’s is te zien, vanaf twee kanten vanaf het water bereikbaar. Lang was het een belangrijk gebouw waaruit kooplieden handel dreven. Er werden goederen opgeslagen die per boot werden aangeleverd.
Benieuwd waarom Bokkers te Buiten nu niet meer is omgeven door water? Check dan dit artikel.
Wie kent Villa Suikerberg niet? Het lunchcafé ligt in hartje Zwolle aan de Potgietersingel. Rond 1600 zou er op de plek van Villa Suikerberg een oud klooster hebben gestaan. De eerst volgende archivering komt uit 1875. Destijds zou er een een neoclassicistisch tuinhuisje zijn ontstaan uit een pand aan de Blijmarkt. Dat tuinhuisje vormt het linker gedeelte van de huidige Villa Suikerberg. Uit gegevens blijkt dat het in 1892 nog diende als theehuis.
Op 2 juli 1892 zou architect H. van Dijk bij de gemeente Zwolle een aanvraag hebben ingediend voor het verbouwen van het tuinhuis naar een woonhuis. Tot 2009 werd de villa particulier bewoond. Het was zowel van binnen als van buiten in een zeer vervallen staat. In 2011 startte familie Wijermars het lunchcafé Villa Suikerberg.
Je kunt het je waarschijnlijk niet voorstellen, maar vroeger fungeerde het witte complex aan de Oude Vismarkt als een heus gasthuis met een enorme ziekenzaal. In het pand vind je nu onder andere eetcafé Lekker Zwols en lunchroom Croissant Pigalle.
Het Heilige Geest Gasthuis werd in 1302 gesticht door het stadsbestuur. Bedelaars konden hier eten, zieken werden verzorgd en pelgrims en andere mensen zonder vaste verblijfplaats vonden hier onderdak. In de veertiende eeuw was het een bejaardentehuis. Een grote brand in 1851 verwoestte een gedeelte van het gasthuis. Hierna werd het pand verbouwd en het is nog tot 1924 gebruikt als verpleeghuis.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Zwolle en blijf op de hoogte van alles over en rondom Zwolle.
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper
Topper
Topper
Topper
Topper
Topper
Topper