Deel Assendorperstraat in Zwolle op de schop: dit zijn de plannen
Het gebied tussen de Sassenpoortenbrug en het Dominicanenklooster wordt grondig aangepakt. Zo krijgen fietsers en voetgangers straks meer ruimte in…
Zeg je Assendorp, dan zeg je Assendorperstraat. De weg, met onder meer het Dominicanenklooster, de vele winkeltjes en oude woningen, is al decennialang een populaire en drukke straat. In dit artikel zie je hoe de Assendorperstraat er vroeger uitzag.
Voor sommigen misschien door de vele bomen niet direct herkenbaar: de Assendorperstraat. Gelukkig is in de verte, aan de kerkspits van de Dominicanenkerk, goed te zien dat het hier om de welbekende weg gaat. Deze prentbriefkaart is gemaakt in 1910.
Hier, op dit ingekleurde beeld ergens tussen 1905 en 1911, zien we het Dominicanenklooster beter. In de loop van de jaren is er wel wat veranderd. Zo heeft de kloostertuin hier nog een houten schutting in plaats van een stenen muur. De linden aan de straat zijn relatief jong; die werden in 1905 geplant.
Hier zie je de Assendorperstraat naar het oosten in 1925. Op de prentenbriefkaart zie je rechts Tourist Rijwielen van P. Koetsier, aan de Assendorperstraat 138. Tegenwoordig vind je daar Klaasboer. En spot je links de muurreclame voor Blue Band?
Hier zie je de straat in 1925 weer vanuit een andere kant, met in het midden Slagerij J. Bomhof. Op dit adres zit tegenwoordig geen slagerij meer, maar Snackpoint Kolk. De weg was destijds ook meer opgefleurd met groene tuintjes.
Op deze prentenkaart is de Assendorperstraat met het Dominicanenklooster rond 1925 te zien. Op de voorgrond zie je jongens op fietsen.
Op deze foto uit 1930 zie je opnieuw het welbekende Dominicanenklooster. De huisjes links herken je misschien niet. Die zijn volgens informatie van Collectie Overijssel tussen 1963 en 1964 afgebroken. Ze waren gebouwd door de Zwolse vereeniging, met als doel om arbeiderswoningen te realiseren. Voor de twintig woningen moest je een huur betalen van – let wel – één gulden per week. Verder konden de huurders wekelijks een kleine bijdrage storten, zodat ze op den duur eigenaar van de woning werden. Poepen deed je in de poepton buiten op straat. De huisjes worden gezien als het beginpunt van waar Assendorp ooit is begonnen.
Zoals je op eerdere foto’s kon zien, had de Assendorperstraat ooit bomen. Deze linden zijn volgens informatie van Collectie Overijssel in 1905 geplant. In 1936 werden ze weer weggehaald. Op de winterse foto (uit 1930-1935) zijn verder een paard en wagen, links een transportfiets en rechts een bakkerskar te zien.
Nog een kiekje vanuit de lucht: op deze luchtfoto zie je het Dominicanenklooster aan de Assendorperstraat, ergens tussen 1935 en 1940. Ten noordoosten is dan nog weinig bebouwing. Linksboven zie je de voormalige Sint Thomasschool.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Zwolle en blijf op de hoogte van alles over en rondom Zwolle.
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper
Topper
Topper
Topper