Toen in Zwolle: omrijden omdat er geen Rodetorenbrug was
Nu kunnen we het ons niet meer voorstellen, maar vóór 2013 was er nog geen brug tussen de Pannekoekendijk en…
Hij is niet meer weg te denken uit de skyline van Zwolle: de Hanzeboog. De kilometerlange spoor- en fietsbrug strekt pas sinds 2010 over de IJssel.
De hoofdoverspanning van de Hanzeboog is in twee dagen tijd in elkaar gezet. De bouw van de nieuwe en sloop van de oude brug was echt een happening. Er kwamen veel mensen, vooral treinliefhebbers, kijken.
De Hanzeboog is gekomen om de oude spoorbrug te vervangen. Die kwam uit 1864. Schepen botsten vaak tegen de pijlers van de oude brug op, of schippers vergaten dat de kajuit te hoog was om onder het vaste brugdeel door te varen. Hierdoor ontstonden er ook vaak problemen op het spoor. De Hanzeboog heeft geen pijlers en is zo hoog gebouwd dat grote schepen hier goed onderdoor kunnen varen.
In de volksmond wordt de Hanzeboog ook wel de rode brug genoemd, al is hij toch niet zo rood meer als in het begin. Nee, het is geen filtertje! Het vuurrode is ondertussen vaalroze te noemen. In 2027 staat er weer een verfbeurt op de planning.
De tekst gaat verder onder de foto
Over de kleur gesproken: de brug had mogelijk De Rode Loper geheten. Het was samen met de Hanzebrug en de Hanzeboog één van de drie namen die waren gekozen. Deze keuzes kwamen uit meer dan 200 suggesties van lezers van de Stentor. Uiteindelijk heeft de Hanzeboog gewonnen. Achteraf gezien misschien niet zo’n gekke keuze, gezien de huidige vaalroze kleur.
In onze gids
Populaire rubrieken