Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronavirus in Zwolle: dit zijn de laatste ontwikkelingen

Door MichellevdMolen 12 maart 2020

Het aantal besmette patiënten in Nederland loopt flink op. Ook in Zwolle is het coronavirus geconstateerd. Er ontstaan veel vragen rondom deze situatie. Wij proberen er een aantal te beantwoorden.

Dit artikel wordt niet meer geüpdatet.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Wat weten we over het aantal besmettingen in Zwolle?

coronavirus in Zwolle
Foto | ANP

Op maandag 2 maart werd de eerste coronapatiënt in Zwolle gemeld. Geen Zwolse inwoner, maar een personeelslid van het Zwolse bedrijf Engie. De vrouw voelde zich niet lekker en ging naar huis. De twintig medewerkers werkzaam op dezelfde afdeling, werden verzocht voorlopig thuis te werken. De vrouw en haar man gingen in thuisisolatie.

Zaterdagavond 7 maart werd het coronavirus vastgesteld bij een Zwollenaar. Het gaat om een medewerker van het Isala-ziekenhuis, werkzaam op de afdeling dermatologie. Nadat de inwoner ziek werd, is er geen contact geweest met patiënten of collega’s. De inwoner zit in thuisisolatie, net als de partner. “De medewerker kwam met klachten van een reis terug en heeft direct het ziekenhuis ingelicht. We hebben zelf een test afgenomen en die bleek positief. Het RIVM heeft dat zaterdagavond kunnen bevestigen”, meldt woordvoerder van Isala Gerben Hart aan De Stentor. Alle zorg in het ziekenhuis gaat gewoon door.

Dinsdag 10 maart is bij een docent van het Deltion College in Zwolle het coronavirus vastgesteld. De docent is de derde coronapatiënt gelinkt aan Zwolle. Hoe de docent besmet is geraakt, is nog niet bekend.

Donderdag 12 maart berichtte De Stentor dat in het ziekenhuis Isala in Zwolle een tweede medewerker besmet geraakt met het coronavirus. Deze persoon is in contact gekomen met verschillen collega’s en patiënten. Het ziekenhuis probeert de situatie te controleren, door deze mensen in isolement te plaatsen.

Inmiddels ligt het aantal gemelde besmettingen in Zwolle nu op 92. Het werkelijke aantal ligt volgens de GGD IJsselland hoger, doordat niet iedereen met een mogelijke besmetting op corona getest wordt.

Wat zegt de GGD?

coronavirus in Zwolle
Foto | Pexels

De medewerker van het Isala ziekenhuis is niet in een risicogebied geweest en er is geen link met andere coronabesmettingen in Nederland. De GGD onderhoudt persoonlijk contact met de Zwolse inwoner en neemt alle benodigde maatregelen, zoals isolatie van de inwoner en contactonderzoek. Alle zorg in het ziekenhuis gaat gewoon door.

Burgemeester Snijders wordt door de GGD op de hoogte gehouden over verdere ontwikkelingen:

“Gezien het tempo waarin het virus zich nu in Nederland verspreidt, hielden we al rekening met een eerste besmetting in Zwolle. Ik kan me voorstellen dat Zwollenaren vragen hebben naar aanleiding van deze melding. Het is goed om te weten dat dezelfde adviezen van toepassing blijven, zoals goed handen wassen. Inwoners en werkgevers met vragen over corona, kunnen zich het beste laten informeren op de websites van GGD IJsselland en het RIVM.”

Daarnaast adviseert de GGD het volgende om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen:

  • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociale contacten.
  • Als je geen klachten hebt, werk zoveel mogelijk thuis of probeer je werktijden te verspreiden als je een cruciaal beroep hebt.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
  • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar

Welke maatregelen worden er genomen?

coronavirus in Zwolle
Foto | Pixabay

In de hoop de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zullen scholen, horeca, kinderopvang, sauna’s en sport- en seksclubs sluiten. Eten afhalen is wel mogelijk.

Tandartspraktijk Heeldemond met vestigingen in Zwolle en Wijhe vreest dat meerdere medewerkers corona hebben opgelopen. Daarom sluit de praktijk haar deuren, ook voor spoedbehandelingen.

De viering van 75 jaar vrijheid in Overijssel is voorlopig van de baan. Alle provinciale activiteiten van Overijssel Viert Vrijheid zijn in navolging van veel lokale vieringen afgelast, verplaatst of tot nader order uitgesteld.

Alle scholen en kinderopvang in Zwolle zijn gesloten. Maar er zijn uitzonderingen: ouders of verzorgenden met een cruciaal beroep kunnen nog wel gebruik maken van kinderopvang en/of opvang op school. Dit zijn de regels.

Dit jaar komt er geen eindtoets voor alle leerlingen uit groep 8, zo meldt het AD. Het schooladvies dat de leerlingen eerder dit jaar ontvingen, zal bepalen naar welke middelbare school ze gaan.

Met ingang van woensdag 18 maart gaat Keolis een aangepaste dienstregeling rijden in verband met de toenemende maatregelen rondom het coronavirus. Klik hier voor meer info.

Veel mensen houden zich aan de maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus, maar lang niet iedereen. Dat concludeert het kabinet tijdens de persconferentie op maandagavond 23 maart. Het gevolg: de maatregelen worden aangescherpt. Ook gaan evenementen tot 1 juni niet door.

Op 24 maart werd bekend gemaakt dat de centrale eindexamens voor middelbare scholieren niet door zullen gaan. Scholen moeten op basis van de schoolexamens gaan beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet, meldt NOS.

Op 31 maart blijkt tijdens de persconferentie dat de maatregelen worden verlengd tot en met 28 april. Klik hier voor meer info.

Is het coronavirus nu echt zoveel erger dan de ‘gewone’ griep?

coronavirus in zwolle
Foto | Pixabay Gerd Altmann

Er wordt volop bericht over het virus, het RIVM en de GGD zitten er bovenop en huisartsen hebben een meldplicht. Maar waarom eigenlijk? Een griep is altijd vervelend. Maar het coronavirus, officieel: COVID-19, is een nieuw virus. Mensen hebben daar nog geen weerstand tegen opgebouwd, zoals bij een ‘gewoon griepje’ wel het geval is. Hoewel veel mensen alleen milde symptomen krijgen als ze ziek worden, zijn er ook mensen voor wie het virus wel gevaarlijk(er) kan zijn. Denk hierbij aan ouderen of mensen met een medische aandoening. Daarom is het van groot belang dat het virus zich zo min mogelijk verspreidt.

Waar in Nederland zijn coronabesmettingen?

Op onderstaande kaart is gemakkelijk te zien waar en hoeveel mensen er in Nederland op dit moment positief getest zijn op het coronavirus. De kaart wordt dagelijks van een update voorzien, zodat je altijd op de hoogte blijft.


Meer vragen? Kijk dan op de website van het RIVM of bel met het publieksinformatienummer 0800 – 1351.

Evenementen

Tot 1 juni zijn alle bijeenkomsten en evenementen verboden, ook als het gaat om bijeenkomsten met minder dan honderd personen. Ook bepaalde bedrijven en zelfs kerken sluiten de deuren. Bekijk hieronder welke maatregelen worden getroffen:

Lees meer

Nieuwe maatregelen tegen coronavirus: dit betekent het voor Zwolle

Evenementen met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast tot 6 april 2020. Voor Zwoll...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.