Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Fithack! Zo word je fit zonder de sportschool: ‘Het hoeft niet perfect’

Aangeboden door Studio Fast 2 juni 2020

Al mogen de sportscholen waarschijnlijk 1 juli weer open, personal trainer Astrid van Studio Fast knalt lekker door. Wil je af van die coronakilo’s of wil je sporten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Goed nieuws: functioneel trainen is de nieuwe trend en guess what, dat blijkt ook prima buiten de sportschool te kunnen. ”Het draait niet om perfectie” , aldus Astrid.

Normaal geeft ze personal training bij Basic Fit in Stadshagen, nu gaat het allemaal net iets anders. ”We zijn eigenlijk gelijk al buiten gaan trainen. Ik merk hoe blij mijn klanten worden van zo’n uurtje buitensporten. Sporten is ook een uitje!”

Functioneel trainen

Is dat dan niet onhandig, dat buiten sporten? In de sportschool heb je immers alles bij de hand? ”We gaan aan de slag met oefeningen die het hele lichaam uitdagen of er wordt gebruik gemaakt van kettlebels of sandbags om de training zwaarder te maken: functioneel trainen. Doordat je uit je comfortzone wordt gehaald, behaal je juist resultaat!” Dus rijdt Astrid elke dag met haar bakfiets naar het park om daar haar trainingen te geven. ”Zelfs als de sportscholen straks weer open mogen, wil ongeveer de helft van mijn klanten graag buiten blijven sporten. Ze hebben er zoveel plezier in dat ze zelfs vaker komen.”

Gedragsverandering

Juist nu we allemaal veel thuiszitten en dus ook meer stilzitten, is het volgens Astrid belangrijk om in beweging te blijven. Maar voor de meeste mensen is dat, ondanks goede voornemens, toch niet zo gemakkelijk. ”Ze weten dat ze moeten bewegen en willen dat ook wel. Maar het daadwerkelijk doen is lastig. Nu de sportscholen gesloten zijn, valt de stok achter de deur weg. En dan komt het aan op discipline, dat moet uit jezelf komen”, legt Astrid uit. Die gedragsverandering, daar richt de personal trainer zich op.

Fitjourney

Astrid weet maar al te goed hoe lastig zo’n fitjourney kan zijn. ”Ik heb zelf in het verleden een hernia gehad en weet hoeveel energie en wilskracht het kost om je fitte doelen te bereiken, hoe het is om een lichaam te hebben wat niet werkt.”

De Zwolse wilde als kind sportleraar worden, maar kwam uiteindelijk via een omweg dertien jaar geleden in de fitnesswereld terecht. ”Ik heb SPH gedaan, wat nu eigenlijk heel goed van pas komt bij de gedragsverandering die nodig is bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Toen ik aan het revalideren was van mijn hernia moest ik de sportschool in. Daar viel het kwartje, hier ligt mijn hart!”

‘Doen wat je leuk vindt’

Ze ging eerst aan het werk als groepslesinstructeur. ”Ik dacht: iedereen staat hier met een ander doel. Mensen komen en gaan. Hoe mooi zou het zijn als ik ze persoonlijk zou kunnen begeleiden en kunnen helpen met een duurzame leefstijl!” Inmiddels werkt ze fulltime als personal trainer in Stadshagen. Haar missie: Zwollenaren laten ontdekken hoe leuk gezond leven en bewegen is!

Bij het aanleren van een fitte en gezonde leefstijl sta jij als klant centraal. ”Iedereen is anders. Ik kijk dus heel goed naar wie ik voor me heb staan. Waar komt bepaald gedrag vandaan en wat heb jij nodig om je leefstijl te veranderen? Veel mensen vinden bewegen niet leuk; samen gaan we het plezier in sporten terugvinden. Is dat hoelahoepen, prima! Ga doen wat je leuk vindt, want dan houd je het vol!”

‘Het perfecte trainingsschema bestaat niet’

Volgens Astrid hoeft het niet perfect, als het maar wel functioneel is. ”Het perfecte trainingsschema bestaat niet. Maar veiligheid en de perfecte uitvoering van de techniek is juist wel heel belangrijk. Ook voor voeding geldt: er zijn honderden diëten. Ga op zoek naar iets wat past in je leefstijl en wat je lang kunt volhouden.” Naast personal trainer is Astrid namelijk ook voedingsadviseur, sportvastencoach en leefstijlcoach. Wat je doel ook is, Astrid gaat graag met je aan de slag! ”Ik ga samen met je op zoek naar een leefstijl die bij jou past. Het belangrijkste is dat jij je er gelukkig en fit bij voelt.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Studio Fast. Meer over Studio Fast ontdekken?

Studio Fast sport en bewegen

Overtoom 1, Zwolle

Bekijk meer:sport en bewegen

adv.