Sinterklaasintocht Zwolle 2017: deze dingen moet je weten

Door Hilke Vos 14 november 2017

Hoe is bijna zover: zaterdag 18 november begint rond 14.30 uur de intocht van Sinterklaas in Zwolle. Wij vertellen je alles wat je moet weten, zoals de afsluitingen in de stad en hoe de route loopt.

Hoe laat begint de intocht van Sinterklaas in Zwolle?

Ook dit jaar komen Sinterklaas en zijn Pieten per boot aan in de binnenstad van Zwolle. Op zaterdag 18 november varen ze via het Zwols IJsselkanaal en het Zwarte Water naar de binnenstad waar de boot bij het Rodetorenplein aanmeert. Om circa 14.30 uur wordt de Sint door burgemeester Henk Jan Meijer samen met de Zwolse kinderen verwelkomd op het Rodetorenplein. Goed om te weten: tijdens de boottocht tussen 14.00 en 14.30 uur moet het verkeer rekening houden met oponthoud bij de beide bruggen.

Wat is de route van de intocht in Zwolle?

Om circa 15.00 uur vertrekt Sinterklaas met zijn Pieten in optocht door de stad vanaf het Rodetorenplein naar het Grote Kerkplein. De route van de intocht is als volgt: Rodetorenplein – Buitenkant – Vispoortenplas – Thorbeckegracht – Diezerpoortenplas – Kerkstraat – Ter Pelkwijkstraat – Gasthuisplein – Oude Vismarkt – Korte Ademhalingssteeg – Grote Kerkplein.

De aankomst op het eindpunt is rond 16.00 uur. Voor het stadhuis op het Grote Kerkplein vinden diverse activiteiten plaats tot 17.30 uur. De route Blijmarkt – Praubstraat – Grote Kerkplein – Sassenstraat is daarom afgesloten.

sinterklaas2015

Verkeersmaatregelen tijdens de intocht

Vanwege de aankomst van Sinterklaas op het Rodetorenplein zijn de Jufferenwal, Rodetorenplein, Buitenkant en Vispoortenbrug, en daarmee ook de rijroute Buitenkant en Nieuwstraat na 12.00 uur afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

En in verband met de optocht zijn Kerkstraat – Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat – Gasthuisplein – Oude Vismarkt tussen 15.00 en 17.00 uur afgesloten voor al het verkeer. De fietsbrug Rodetorenbrug is tussen 13.00 en 15.00 uur afgesloten omdat deze brug als VIP-desk gebruikt wordt.

Parkeren in de binnenstad

Parkeren in de binnenstad is gewoon mogelijk. Wel is bij de parkeergarage van Q-Park een moment van oponthoud als de optocht ter hoogte van de Diezerpoortenbrug – Pletterstraat – Kerkstraat is. Oponthoud geldt ook voor geparkeerde voertuigen op parkeervakken Spoelstraat. Dit is een locatie voor kort betaald parkeren.

Voor vergunninghouders is parkeren aan de Buitenkant niet mogelijk. Zij worden verzocht ergens anders in het vergunninghoudersgebied te parkeren. Op deze dag geldt een wegsleepregeling voor geparkeerde voertuigen die zich bevinden op de Buitenkant en op de route van de intocht.

Openbaar vervoer

De stads- en streekbussen die van en naar het station rijden, gaan via de route Eekwal – Pannekoekendijk. In verband met afsluiting van Rodetorenplein – Buitenkant zullen stadslijnen 2 en 3 vanaf begin van de dienst tot 17.00 uur een omleidingsroute via Pannekoekendijk rijden. Vanaf 17.00 uur wordt de gebruikelijke route weer gereden. De haltes Eekwal en Pannekoekendijk blijven dus in gebruik.

Waar kan ik heen als ik de Sinterklaasintocht in andere wijken wil zien?

Natuurlijk komt de Sint niet alleen aan in hartje Zwolle. Een week later, op zaterdag 25 november, zijn er ook intochten in Stadshagen, Berkum, Zwolle-Zuid, Assendorp, Westenholte en Aa-landen. Bekijk hier alle informatie over de verschillende intochten.

Wat wordt het weer tijdens de Sinterklaasintocht in Zwolle?

Zoals het er de hele week uit ziet: bewolking en een flinke kans op regen. Bekijk hier de actuele weersverwachting.

via GIPHY