Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sinterklaas 2019 in Zwolle: alle informatie op een rij

Door Hilke Vos 12 november 2019

Ach, wat kijken we stiekem allemaal uit naar het moment dat de Sint weer in het land is. We kunnen nu écht aftellen: de Sinterklaasintocht 2019 in Zwolle vindt al bijna plaats, namelijk op zaterdag 16 november. Dit moet je allemaal weten:

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Hoe laat begint de intocht van Sinterklaas in Zwolle?

Organisator Stichting Evenementen Zwolle (SEZ) heeft weer een mooi programma in elkaar gezet. Om 13.30 uur moet iedereen zich verzamelen op het Rodetorenplein voor het Grote Sinterklaasfeest. Volgens de organisatie kun je trouwens beter iets eerder komen, want er wordt grote drukte verwacht. Om 14.20 uur komt de Sint net als vorig jaar aan via het water en daarna volgt een parade door de stad. Tussendoor, om 14.00 uur, vindt nog een ‘waterspektakel’ plaats.

sinterklaasintocht-zwolle
Foto | indebuurt Zwolle

Wat is de route van de intocht in Zwolle?

Ook dit jaar zal de Sint verrast worden met een grote parade door de binnenstad, inclusief gave wagens, mascottes en sprookjesfiguren. De parade vertrekt om 15.00 uur vanaf de Buitenkant. Via de Vispoorterbrug, Thorbeckegracht, Diezepoorterbrug, Kerkstraat, Ter Pelkwijkstraat, Gasthuisplein, Oude Vismarkt, Korte Ademhalingssteeg komt Sinterklaas om 16.00 uur aan op het Grote Kerkplein.

sinterklaas-route-zwolle
De route van Sinterklaas door Zwolle. Foto | Google Maps

Sinterklaasfeest Academiehuis en Grote Kerkplein

Vanaf 14.00 uur vinden er op het Grote Kerkplein diverse activiteiten plaats voor kinderen in de leeftijd tot ongeveer tien jaar. Je kunt je laten schminken, echte circusacts doen, kleuren en spelletjes doen. Aan de ouders is ook gedacht: lekker gezellig even bijkomen en genieten van een hapje en drankje terwijl de (iets oudere) kids op het plein hun gang gaan. Vanaf 15.00 uur start het programma in het Academiehuis.

En dan wat nieuws: rond 16.00 uur komt Sinterklaas dus op het plein aan. Alleen gaat hij daarna naar het Academiehuis (Grote Kerk) voor het ontvangst. De mascottes en sprookjesfiguren zijn ook op het plein aanwezig. Durf jij Piet een handje te geven?

sinterklaasintocht-zwolle
Blije gezichtjes aan de kade in afwachting van de Sint | Foto: indebuurt Zwolle

Parkeren en verkeersmaatregelen

Je kunt tijdens de intocht gewoon parkeren in de Zwolse binnenstad. Wel is bij de garage Q-Park Centrum een moment van oponthoud als de optocht ter hoogte van de Diezerpoortenbrug – Pletterstraat – Kerkstraat is. Oponthoud geldt ook voor geparkeerde voertuigen op parkeervakken Spoelstraat. Dit is een locatie voor kort betaald parkeren. Voor vergunninghouders is parkeren aan de Buitenkant niet mogelijk. Zij worden verzocht elders in het vergunninghoudersgebied te parkeren. Op deze dag geldt een wegsleepregeling voor geparkeerde voertuigen die zich bevinden op de Buitenkant en op de route van de intocht.

Verkeersmaatregelen tijdens de optocht

Vanwege de aankomst van Sinterklaas op het Rodetorenplein zijn de Jufferenwal, Rodetorenplein, Buitenkant en Vispoortenbrug, en daarmee ook de rijroute Buitenkant en Nieuwstraat na 12.00 uur afgesloten voor In verband met de optocht zijn Kerkstraat – Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat – Gasthuisplein – Oude Vismarkt tussen 15.00 en 17.00 uur afgesloten voor al het verkeer. De fietsbrug Rodetorenbrug is tussen 13.00 en 15.00 uur afgesloten omdat deze brug als VIP-desk gebruikt wordt.

Vanwege de diverse activiteiten op het Grote Kerkplein is dit plein tussen 13.00 en 17.00 uur afgesloten voor het verkeer. Daarmee is ook de Sassenstraat niet bereikbaar via Grote Kerkplein voor het gemotoriseerde verkeer.

Op de route van de optocht staan op meerdere plekken dranghekken. Vanaf moment van plaatsen tot aan het opruimen van de hekken is de omgeving afgesloten voor het verkeer. Dit is tussen 12.00 – 17.00 uur. Zodra mogelijk wordt de weg weer vrij gegeven voor het verkeer. Bevoorradend verkeer met bestemming winkels in de binnenstad dat via de Nieuwstraat rijdt, kan dit doen vóór 12.00 uur en na 17.00 uur.

Openbaar vervoer

De stads- en streekbussen die van en naar het station rijden, gaan via de route Eekwal – Pannekoekendijk. In verband met afsluiting van Rodetorenplein – Buitenkant rijden stadslijnen 2 en 3 vanaf begin van de dienst tot 17.00 uur een omleidingsroute via Pannekoekendijk. Vanaf 17.00 uur wordt de gebruikelijke route weer gereden. Centrumhalte aan Pannekoekendijk blijft dus in gebruik. Ook stadslijn 4 rijdt tussen 12.00 en 17.00 uur via Pannekoekendijk in plaats van de gebruikelijke route via Wilhelminasingel – Kerkstraat.

Waar kan ik heen als ik de Sinterklaasintocht in andere wijken wil zien?

sinterklaasintocht-zwolle-2017
Sinterklaas 2017 in hartje Zwolle. Foto | indebuurt Zwolle

Natuurlijk komt de Sint niet alleen aan in hartje Zwolle. Een week later, op zaterdag 23 november (en zelfs op zaterdag 30 november!), zijn er ook intochten in o.a. Stadshagen, Zwolle-Zuid en Assendorp. Informatie over de verschillende intochten in de Zwolse wijken vind je hier:

In deze wijken in Zwolle vindt de intocht van Sinterklaas 2019 plaats

Goed nieuws, want Sinterklaas komt ook in 2019 weer naar Zwolle! Natuurlijk komt de Goedheiligman sa...

Weerbericht Sinterklaas 2019 in Zwolle

Paraplu, dikke sjaal of zonneklep? Zaterdag 16 november vindt de sinterklaasintocht 2019 plaats in Zwolle en we zijn natuurlijk rázend benieuwd naar de weersvoorspellingen. En wat blijkt: het wordt KOUD, dus pak jezelf en je kids goed in.

weer-sinterklaasintocht-zwolle

Sinterklaasintocht 2019: dit wordt het weer in Zwolle

Paraplu, dikke sjaal of zonneklep? Zaterdag 16 november vindt de sinterklaasintocht 2019 plaats in Z...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.