Hoeveel inwoners heeft Zwolle? Wie is burgemeester? Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden? Op deze pagina vind je praktische informatie over de stad Zwolle, haar inwoners, bedrijven en bezienswaardigheden.

Hoeveel inwoners heeft Zwolle?

Zwolle telde eind december 2016 125.539  inwoners, met een bevolkingsdichtheid van 1.106 inwoners per vierkante kilometer. De leeftijdcategorie 45 t/m 64 jaar is met 25% het sterkst vertegenwoordigd. Met 52% zijn de meeste personen ongehuwd. Daarnaast is 7% procent van de inwoners gescheiden en 4% getrouwd.

Thorbeckegracht in Zwolle
Thorbeckegracht in Zwolle

In welke wijk wonen de meeste mensen?

Stadshagen 23.352

Ittersum 14.935

Schelle 14.715

Aa-landen 13.063

Assendorp 12.729    

Diezerpoort 10.254     

Holtenbroek 9.969

Wipstrik 6.471

Westenholte 5.337

Berkum 4.236

Binnenstad 3.526

Kamperpoort-Veerallee 2.912

Marsweteringlanden 1.174

Hanzeland 1.018

Vechtlanden 994

Soestweteringlanden 866

Poort van Zwolle 358

Wat maakt Zwolle zo bijzonder voor ondernemers?

Zwolle is economisch gezien een succesvolle regio in Nederland. Zwolle staat in de top vier van economische toplocaties, blijkt uit het jaarlijks onderzoek van Elsevier en Bureau Louter. De sterke wil tot samenwerken is dan ook kenmerkend voor Zwolle. De mogelijkheden voor economische samenwerking en investeringen worden bekeken vanuit de vier O’s: ondernemers, overheid, onderzoek en onderwijs. Via deze samenwerkingen wil Zwolle aan een optimale omgeving voor vernieuwend ondernemerschap werken. Maar ook de betrokken inwoners zijn kenmerkend voor het ondernemerschap van Zwolle. Zij staan open voor nieuwe ontwikkelingen en kijken met een blik naar buiten om met elkaar nieuwe kansen te creëren. Samen dingen tot stand brengen is heel normaal voor Zwollenaren.

Hoe zit het met het verleden?

Overal in het centrum van Zwolle zijn de sporen van het rijke verleden terug te vinden. Zwolle kwam door de handel over de rivier de IJssel al in de vroege Middeleeuwen tot bloei. In de 15e eeuw ontwikkelde Zwolle zich tot machtige Hanzestad. Als je door de stad loopt, stuit je om de haverklap op historische elementen. De Peperbus, de karakteristieke gevels, de verdedigingsmuur, de Sassenpoort en de stervormige stadsgracht zijn de publiekstrekkers bij uitstek.

sassenpoortzwolle
Foto Sassenpoort Zwolle

Waar staat Zwolle om bekend?

Zwolle heeft zijn authentieke sfeer en charme als Hanzestad! Het rijke verleden van Zwolle is dan ook overal terug te vinden en te proeven. Zwolle zit vol culinaire verrassingen en verschillende internationale keukens. Voor elke smaak wat wils. De Zwolse Mosterd, Zwolse Balletjes en Zwolse Whiskey zijn hemels voor je smaakpapillen!

Zwolle heeft alles wat je van een eigentijdse stad verwacht, zonder dat het de charme en knusheid van het verleden verliest.

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Zwolle?

De Zwolse binnenstad barst van de interessante highlights. Een aantal handvatten die je zeker ‘moet doen’ willen we je niet onthouden:

  • Bezoek de 14e eeuwse Sassenpoort
  • Beklim de Peperbus
  • Bezoek een museum (museum de Fundatie of het Stedelijk Museum Zwolle)
  • Boek een rondvaart door de stadsgrachten
  • Bewonder de mooiste boekhandel van Nederland: Waanders in de Broeren
  • Shop in de Diezerstraat en ontdek vooral de kleine winkeltjes in de zijstraten

Bekijk ook ons lijstje met de zes bekendste bezienswaardigheden in Zwolle.

peperbusjandrost
Foto Peperbus Zwolle

Wie zijn de burgemeester en wethouders van Zwolle?

De burgemeester van Zwolle is Henk Jan Meijer (Wassenaar, 5 augustus 1951) en hij is lid van de VVD. Op 1 augustus 2000 werd Henk Jan Meijer burgemeester van Zwolle. De wethouders zijn Nelleke Vedelaar (PvdA), Filip van As (ChristenUnie), Jan Brink (D66), Ed Anker (ChristenUnie) en René de Heer (VVD).

Hoe is het met de bereikbaarheid van Zwolle?

Zwolle is goed bereikbaar via verschillende wegen en ligt centraal in ons land. Het ligt namelijk aan de twee grootste snelwegen van Nederland: de A50 en A28.

Liever met de trein? Via de Hanzelijn ben je met iets meer dan zestig minuten vanuit Amsterdam in Zwolle. Maar ook vanuit het noorden, oosten, midden en zuiden, is Zwolle snel te bereiken. Zwolle is niet voor niets het tweede spoorwegknooppunt van Nederland. Vanaf het station loop je ongeveer in een kwartier naar de grote markt in het centrum. Raadpleeg de website van de NS voor vertrektijden.

Heb je geen zin om naar het centrum te lopen? Syntus Overijssel verzorgt het plaatselijke busvervoer. Raadpleeg voor routes en vertrektijden 9292ov.

Ook om te varen is de ligging van Zwolle ideaal. Het ligt aan de hoofdvaarweg de IJssel.

Hanzeboog
Foto Hanzeboog