Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waarom De Horecamannen nu niét massaal gaan bezorgen: ‘Wij nemen dit virus serieus’

Aangeboden door Ooster-Schelde 19 maart 2020

Nu veel horecagelegenheden voor een zware periode staan, zetten velen massaal in op bezorgen en afhalen. Henk Schippers van De Horecamannen vertelt dat ze geen bezorgservice willen worden, maar wel andere manieren bedenken om mensen tijdens deze crisis te kunnen helpen. ”Ik vind het belangrijk om een ander geluid te laten horen.” 

Afhalen kan nog wel bij Brasserie LoeZs, winkelcafé Engel en Brasserie GuuZs zijn gesloten. Vaste gasten van beide eetgelegenheden kunnen een bestelling plaatsen bij de brasserie. Die lunches worden bezorgd met de elektrische bakfiets die De Horecamannen hebben aangeschaft om hun gasten ook in deze moeilijke periode van dienst te kunnen zijn.”We vinden het belangrijk dat we kunnen blijven doen wat we deden, maar dit is niet de tijd om nieuwe segmenten aan te boren.”

Niet massaal bezorgen

Daarom gaan Henk Schippers en Arno de Boer, het brein achter ondernemingen als het schip de Ooster-schelde, winkelcafé Engel en sinds kort ook Brasserie GuuZs en LoeZs, niet massaal thuisbezorgen. ”We gaan niet bij elke deur in Zwolle langs voor een belegd broodje en een kopje koffie. Dat zou niet verantwoord zijn. We nemen dit virus heel serieus en willen niet bijdragen aan verdere verspreiding.”

Gasten die afhalen bij GuuZs en LoeZs worden opgeroepen afstand te houden, de pinautomaat en de kassa wordt na elk bezoek zorgvuldig schoongemaakt. Bij bezorging wordt contact zoveel mogelijk vermeden en kun je betalen met een Tikkie.

Zorgmedewerkers steunen

Het zijn vooral bedrijven en zorgmedewerkers die een bestelling plaatsen bij Brasserie GuuZs en LoeZs. De kleinschalige horecagelegenheden in Oosterenk bevinden zich dichtbij de Isala Klinieken en hadden dus regelmatig medewerkers uit het ziekenhuis te lunchen. ”We kunnen niet op dezelfde voet door en vinden het onverantwoord om dan maar vol in te zetten op bezorgen en afhalen. Maar we willen deze zorgmedewerkers zoveel mogelijk steunen. Dus om te voorkomen dat zij onnodig het ziekenhuis moeten verlaten, bezorgen wij met alle liefde hun lunch.”

De Horecamannen: Henk en Arno (links) en het team van Brasserie GuuZs (rechts, met in het midden bedrijfsleider Jordy).

Maatschappelijk verantwoord

Duurzaam en bewust ondernemen staat bij De Horecamannen hoog in het vaandel. ”We willen maatschappelijk verantwoord te werk gaan, ook nu.” Zo hebben de Zwolse ondernemers hun dieselbus verkocht om het milieu te sparen, en wordt er nu een elektrische fiets gebruikt voor de bezorging van de biologische maaltijden.

”De fiets mogen we tegen een zeer riante prijs lenen van Scholten Fietsgoed. Zo kunnen we toch doorgaan!

Nieuwe samenwerkingen

Het is volgens Henk hartverwarmend hoe veel ondernemers elkaar nu ondersteunen. Dit is helaas niet overal het geval, maar ik leer veel zakelijke partners nu van een andere kant kennen. Dat is echt ontzettend mooi om te zien!” De Horecamannen dragen zelf ook hun steentje bij. Het schip De Oosterschelde is beschikbaar gesteld voor een bedrijf in de uitvaartverzorging. ”Het is belangrijk dat mensen ook in deze crisis de ruimte hebben om gepast afscheid te nemen van hun geliefden.”

Geen risico nemen

Tot in ieder geval 6 april maken De Horecamannen bewuste keuzes, die nodig zijn om die piek van het virus de kop in te drukken. ”Pas als het verantwoord is gaan we winkelcafé Engel weer opstarten. Als ondernemer sta je voor een duivels dilemma, maar je kunt niet ten koste van alles opengaan.”

Henk roept andere ondernemers op om goed na te denken over welke keuzes zij maken in deze crisistijd. ”Je kunt niet de financiële gevolgen gaan dekken door extra in te zetten op bezorgen, dat schuurt met het ‘flatten the curve’ principe en de maatregelen die daar nu voor ingezet worden. Ik ga geen risico nemen en spelen met de gezondheid van medewerkers en gasten om de verliezen te beperken, dat zou onverantwoord zijn.”

Samen

Desalniettemin begrijpt Henk collega-ondernemers die hoog inzetten op bezorgservices of nieuwe initiatieven aanboren maar al te goed. ”Iedereen is bang om kopje onder te gaan. Je moet het je kunnen permitteren verlies te draaien. Maar we moeten hier samen doorheen, laten we dan ook allemaal ons best doen om het virus niet te verspreiden!”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Ooster-Schelde. Meer over Ooster-Schelde ontdekken?

Ooster-Schelde restaurants en horeca

GeopendHele dag

Pannekoekendijk 10, Zwolle

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.