Van freelance journalist naar juf Jantine: ‘Ik had niet verwacht dat ik er zo van zou genieten’

Aangeboden door Hatseklas

Jantine geniet erg van het voorlezen aan de kinderen van groep drie en vier | Foto indebuurt

Heb je altijd al interesse gehad in het onderwijs? Dan is dit het moment om die carrièreswitch te maken. Er is een schrijnend tekort aan leraren in Nederland én er zijn mooie programma’s waar je goed wordt opgeleid. Journalist Jantine maakte de switch naar het basisonderwijs en vertelt je waarom ze hier geen seconde spijt van heeft gehad.

Lerarentekort

Om het schrijnende lerarentekort aan te pakken slaan de lerarenopleidingen Windesheim, Hogeschool Viaa en de Hogeschool KPZ Zwolle de handen ineen. Samen met de mbo-scholen Deltion en Landstede in Zwolle en Aventus in Apeldoorn en vijftig schoolbesturen in de regio startten ze onder de naam Hatseklas een campagne om kansen te creëren voor carrièreswitchers. Of je jezelf nou ziet werken in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of mbo: dit is hét moment om de stap te wagen.

De afgelopen twee jaar zijn er speciale opleidingstrajecten voor herintreders en zij-instromers van start gegaan. In schooljaar 2020-2021 heeft Hatseklas met 270 potentiële carrièreswitchers gekeken naar hun mogelijkheden om de stap naar het onderwijs te maken. In 2019 maakte Jantine die switch en ze rondt nu bijna haar deeltijdopleiding voor basisschoolleerkracht af op de Hogeschool KPZ Zwolle. “Het was geen kinderdroom, maar ergens wist ik altijd al dat ik het onderwijs in wilde.”

Een sprong in het diepe

Na jarenlang gewerkt te hebben als freelancejournalist besloot Jantine het roer volledig om te gooien. “Ik merkte dat ik mijn enthousiasme voor het schrijversvak een beetje was verloren. Ik besloot verder te kijken. Dit was best een grote stap, maar ik ben er maar gewoon in gesprongen.”

Toch kwam haar keuze niet uit de lucht vallen. “Ik heb eerst een half jaar bij verschillende basisschoolklassen in Lelystad meegekeken, om sfeer te proeven en wat ervaring op te doen. Na een tijdje dacht ik: ja, dit zie ik mezelf wel doen!” Een informatieavond van het SKO (onderwijsorganisatie in Flevoland en de Veluwe) over Hatseklas gaf de doorslag. Nu volgt ze een tweejarige deeltijdopleiding waarbij ze drie dagen per week voor de klas staat en twee avonden per week (en regelmatig een zaterdag) les heeft in Zwolle.

Ik wist niet dat basisschool leerkrachten zoveel moeten weten!

“Het is best druk, helemaal in combinatie met mijn gezin, maar wel te overzien en bovendien erg leuk.” Jantine koos bewust voor de deeltijdopleiding. “Ik heb nu bijna mijn diploma op zak. Ik vond het vanaf het begin fijn om te weten dat ik dit in twee jaar kon bereiken. Daarnaast begin je gelijk al met stage lopen. De uren die ik maak als beginnend leerkracht krijg ik ook betaald.”

Filmmomentje

In groep drie en vier voelt Jantine zich helemaal op haar plek. “Het geeft zoveel voldoening om de kinderen te leren lezen. Soms beleef ik echt een filmmomentje: zo’n saamhorig gevoel zoals in de films Brammetje Baas of Meester Kikker. En het voorlezen, daar geniet ik zo van! Natuurlijk is het ook wel eens lastig. Het orde houden bijvoorbeeld… Je wilt een veilig klimaat creëren in de klas, zonder dat ze elkaar de hersens inslaan”, lacht ze.

Bonte verzameling

De deeltijdklas is een bonte verzameling vanuit verschillende sectoren. Jantine heeft klasgenoten uit de bankwereld en de optometrie, maar er zitten ook dansleraressen en zelfs een voormalig begrafenisondernemer naast haar in de schoolbanken.

Alle carrièreswitchers in de klas worden klaargestoomd voor het basisonderwijs. “We krijgen praktische tips, uitvoerbare dingen, waar je gelijk mee aan de slag kunt. Dat is fijn”, vertelt Jantine. ”Het is echt een leuke school! De docenten zijn bevlogen en betrokken en de lessen zijn erg inspirerend.”

Twijfels

De laatste twijfels die Jantine had over haar carrièreomslag was ze al snel kwijt. “Ik was in eerste instantie wel een beetje bang dat het onderwijs niet afwisselend genoeg voor me zou zijn. Maar nog geen dag is hetzelfde geweest! Ik wist niet dat basisschoolleerkrachten zoveel moeten weten!”

Alhoewel er veel is veranderd, is Jantine blij dat ze deze keuze heeft gemaakt. “Ik miste collega’s en mensen om mee te sparren. Dat heb ik nu vijfvoudig teruggekregen!”

Iets voor jou?

Misschien heb jij ook ooit met de gedachte rondgelopen om het onderwijs in te gaan of overweeg je nu om die stap te zetten. Tijdens de informatiebijeenkomst krijg je meer informatie over werken in het primair onderwijs. Je verkent welke opleidingen er zijn en welke route het beste bij jou past.

Ben je nieuwsgierig geworden? De online informatieavond is op woensdag 9 juni van 20.00 tot 21.00 uur. Alle mogelijkheden komen aan bod en ook wordt uitgelegd hoe het traject eruit ziet. Schrijf je in voor de online voorlichting. Je krijgt dan een link om de informatieavond bij te kunnen wonen. Deelname is kosteloos en iedereen tussen de 15 en 67 jaar die geïnteresseerd is in een baan in het onderwijs is welkom!

Meer in deze categorie

Partnerbijdragen

Ga naar “Boerin Andra maakt echte Italiaanse buffelmozzarella in Twente: ‘Hoe verser de mozzarella, hoe lekkerder’”

Boerin Andra maakt echte Italiaanse buffelmozzarella in Twente: ‘Hoe verser de mozzarella, hoe lekkerder’

Aangeboden door Birra Moretti

Ga naar “(Deels) gratis een opleiding volgen? Zo krijg jij dat voor elkaar”

(Deels) gratis een opleiding volgen? Zo krijg jij dat voor elkaar

Aangeboden door Horeca.nl

Ga naar “Geniet deze zomer van buitenvoorstellingen op de Veluwe”

Geniet deze zomer van buitenvoorstellingen op de Veluwe

Aangeboden door VisitVeluwe

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Dekbedovertrek* vanaf € 11,99”

Dekbedovertrek* vanaf € 11,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “BK Select pannen 50% korting”

BK Select pannen 50% korting

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “AH Galia- of cantaloupemeloen Los € 1,89”

AH Galia- of cantaloupemeloen Los € 1,89

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Alle Spa Fruit 1.25 literflessen van € 1,89 voor € 1”

Alle Spa Fruit 1.25 literflessen van € 1,89 voor € 1

 • Geldig t/m 14 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Hospitality medewerker”

Hospitality medewerker

 • bijHanZ
 • Fulltime
bijhanzzwolle

Topper

Ga naar “Junior monteur”

Junior monteur

 • Veneta.com
 • Fulltime
Veneta Zwolle vacatureVeneta Zwolle vacature

Topper

Ga naar “Afwasser”

Afwasser

 • Librije
 • Fulltime

Topper

Ga naar “doktersassistent huisartsenpraktijk”

doktersassistent huisartsenpraktijk

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Horeca Team Manager”

Horeca Team Manager

 • IKEA B.V.
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Het Land van OAK – wijnfestival mét biertuin, buitenbios en meer”

Het Land van OAK – wijnfestival mét biertuin, buitenbios en meer

 • Wijnbar OAK
 • Van 26 aug t/m 28 aug

Topper

Ga naar “Collect-a-Con Zwolle”

Collect-a-Con Zwolle

 • 3 december 2022
pokemon
Ga naar “Stadshagenfestival”

Stadshagenfestival

 • 27 augustus 2022
StadshagenfestivalStadshagenfestival
Ga naar “Stadsfestival Zwolle”

Stadsfestival Zwolle

 • Van 2 sep t/m 4 sep
stadsfestival 2
Ga naar “Kattegat 2022”

Kattegat 2022

 • Van 11 jun t/m 11 sep