Peter is mentor: ‘Het is onvoorstelbaar wat sommige mensen meemaken’

Aangeboden door Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland

Mentor Peter | Eigen beeld

Kwetsbare mensen hebben soms wat extra hulp nodig om de regie over hun eigen leven te houden. Bijvoorbeeld een jongvolwassene met een verstandelijke beperking of een hulpbehoevende senior. Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland zorgt voor werving, opleiding en ondersteuning van vrijwillige mentoren. Wil jij ook echt iets voor een ander betekenen?

Peter van Geldere (68) is mentor bij Stichting Mentorschap: “Het werk geeft mij zoveel voldoening”, vertelt hij. ”Met iets kleins kun je al zoveel voor mensen betekenen. Iedereen zou mentor moeten worden.”

Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland zoekt mentoren voor personen die door hun ziekte of beperking soms moeite hebben met het begrijpen van informatie en het nemen van beslissingen. Een mentor helpt hen de regie te houden over hun verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling.

Van beroepsofficier naar mentor

Mentor Peter werkte 37 jaar als beroepsofficier bij de Koninklijke Landmacht. Na zijn pensioen deed hij samen met zijn vrouw vrijwilligerswerk in Gambia. ”We zagen daar veel ellende. Toch gaf het een goed gevoel iets te kunnen doen. Hetzelfde geldt voor het mentorschap. Je kunt mensen helpen die zichzelf niet redden. Sommige cliënten zijn dement, hebben een verstandelijke beperking, hebben hun partner verloren of hebben door een conflict geen contact meer met hun familie. Het is onvoorstelbaar wat sommige mensen meemaken. Ik ben blij als ik hun leven een stukje mooier kan maken.”

Je hebt geen ervaring nodig bij Mentorschap Nederland. Zodra je start als mentor, krijg je trainingen en workshops van de stichting om jouw rol als mentor zo goed mogelijk te vervullen. Na het leertraject word je goed begeleid en ondersteund. ”Zelfs op mijn leeftijd leer ik nog ontzettend veel van dit werk”, zegt Peter. ”Het geeft me veel nieuwe inzichten over het leven.”

Vlak voordat ze stierf, was de hele familie toch bij elkaar

Luisterend oor

Peter woont in Steenwijk, maar helpt mensen in regio Zwolle. ”Ik ga waar mensen mij nodig hebben”, zegt hij. Op dit moment helpt Peter twee mensen. ”Stichting Mentorschap koppelt de cliënten zorgvuldig aan de mentoren. Je gaat eerst op bezoek om kennis te maken. Het moet natuurlijk wel klikken.”

Je werkt als mentor ongeveer vier uur per maand en gemiddeld één uur per week. Reiskosten worden vergoed. Hoe vaak je op bezoek gaat, hangt af van jouw cliënt en het doel dat jullie samen voor ogen hebben. Peter is gepensioneerd en kan zijn eigen tijd invullen. ”Ik denk dat dit werk ook goed te combineren is met een baan, mits je goed kunt plannen”, stelt hij.

Peter komt wekelijks bij zijn cliënten over de vloer. ”Ik praat met ze en bekijk wat ik voor ze kan doen. Je bouwt echt een band op met de mensen. Ik weet wat er in ze omgaat.”

Praktische hulp

Mentoren bieden niet alleen een luisterend oor. Peter helpt zijn cliënten ook met praktische zaken. ”Ik begeleid nu een echtpaar van tachtig samen met mijn vrouw, die ook mentor is. Beiden hebben lichamelijke klachten en krijgen niet de zorg die ze verdienen. Ik overleg met zorgverleners en bekijk wat er mogelijk is. Ze wonen nu nog zelfstandig. Misschien verhuizen we ze in de toekomst naar een aanleunwoning of een verzorgingstehuis”, legt Peter uit.

Afhankelijk van de zorg- en woonsituatie overleg je ook met andere betrokkenen, bijvoorbeeld met de huisarts of de wooncoördinator. ”Ik help nu ook een man met beginnende dementie”, zegt Peter. ”Hij woont in een verzorgingstehuis. We willen natuurlijk dat hij zich daar prettig voelt. Daarom spreek ik regelmatig met de mensen die hem verzorgen.”

Lees verder onder de video >

Video: Mentorschap

Mentoren van Stichting Mentorschap kijken vaak mee in zorgdossiers en schuiven aan tijdens overleg met andere betrokkenen. De stichting wordt hiervoor benoemd door de rechter. ”Het is belangrijk dat je weet wat er speelt”, zegt Peter. ”Bij de cliënt, maar ook bij de mensen die de zorg leveren. Iedereen heeft zijn eigen beleefwereld. Bij demente mensen klopt die perceptie niet altijd. Goed communiceren met alle partijen is daarom cruciaal.”

Samen werken aan een betere toekomst

Peter haalt veel voldoening uit het werk als mentor. ”Je werkt samen aan een betere toekomst. Sommige mensen zijn erg eenzaam. Ze hebben helemaal geen contact met hun familie. Ik had een tijdje geleden een oudere dame als cliënt. Ze had geen contact meer met haar kinderen. Maar vlak voordat ze stierf, was de hele familie toch bij elkaar. Dat gaf een ontzettend goed gevoel.”

Wil jij ook mentor worden?

Wil jij net zoals mentor Peter iets voor een ander betekenen? Op 26 oktober 2021 organiseert Stichting Mentorschap van 10.00 uur tot 11.00 uur een online event via Zoom. Je kunt vragen stellen, krijgt meer informatie en hoort ervaringen van mentoren.

Maak jij het verschil? Voor anderen én jezelf? Meld je dan nu aan voor het online event. Mail naar [email protected] of bel. Kun je niet event aanwezig zijn bij het event, maar heb je wel interesse? Neem dan contact op met Stichting Mentorschap. Dat kan door te bellen, mailen of via het online contactformulier.

Meer informatie?

Nog meer weten over de rol van mentor bij Mentorschap? Luister hier naar de podcast of lees online meer over deze maatschappelijke functie.

Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland

Postbus 250, 6950 AG Dieren

Meer informatie

Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland

Postbus 250, 6950 AG Dieren

Meer informatie

Meer in deze categorie

Partnerbijdragen

Ga naar “Haartrends 2022: dit zijn de 4 kapsels en haarkleuren voor deze winter”

Haartrends 2022: dit zijn de 4 kapsels en haarkleuren voor deze winter

Aangeboden door Studio Kam & Schaar

Studio Kam en Schaar
Ga naar “Beschuit met muisjes: zoveel baby’s zijn dit jaar geboren in Zwolle”

Beschuit met muisjes: zoveel baby’s zijn dit jaar geboren in Zwolle

Aangeboden door Independer

Ga naar “Niet koken met kerst en toch een topdiner: zo regel je dat”

Niet koken met kerst en toch een topdiner: zo regel je dat

Aangeboden door Slagerij van Guilik

In onze gids

Ga naar “Wayback Burgers Zwolle”

Wayback Burgers Zwolle

 • Diezerkade 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
wayback burgers zwolle
Ga naar “Slagerij van Guilik”

Slagerij van Guilik

 • Deventerstraatweg 20
 • Slagers
 • 09:00 - 17:00
van guilik

Nu geopend

Ga naar “Het Refter”

Het Refter

 • Bethlehemkerkplein 35a
 • Cafés
 • 11:00 - 03:00
hetrefter

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Vuurwerk bij Henk Gerrits Tweewielers”

Vuurwerk bij Henk Gerrits Tweewielers

 • Geldig t/m 31 december 2021
vuurwerk-afsteken
Ga naar “Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99”

Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 december 2021
Ga naar “Blond Amsterdam Happy servies van € 7,95 voor € 5,96”

Blond Amsterdam Happy servies van € 7,95 voor € 5,96

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 december 2021
Ga naar “Bestway Opblaasbare Slaapbank Multi Max Ii € 29,99”

Bestway Opblaasbare Slaapbank Multi Max Ii € 29,99

 • Big Bazar
 • Geldig t/m 5 december 2021
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel 500 stukjes van € 11,29 voor € 6,99”

Jan van Haasteren puzzel 500 stukjes van € 11,29 voor € 6,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 december 2021

Vacatures

Ga naar “Verhuurmedewerker (40 uur)”

Verhuurmedewerker (40 uur)

 • MVGM Vastgoedmanagement Zwolle
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Medewerker bediening”

Medewerker bediening

 • Veluwse Bron
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Communicatiemedewerker met focus op online”

Communicatiemedewerker met focus op online

 • Aberson
 • Parttime

Topper

Ga naar “Beauty Wellness Medewerker”

Beauty Wellness Medewerker

 • Veluwse Bron
 • Parttime

Topper

Ga naar “Saunameester”

Saunameester

 • Veluwse Bron
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Dag vol Gedrag – Windesheim Zwolle”

Dag vol Gedrag – Windesheim Zwolle

 • 12 januari 2022
Calo - Hogeschool Windesheim