Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het verhaal achter deze foto is specialer dan je zou denken

Aangeboden door Gooody Fooods 12 oktober 2019

Wat is nu het verschil tussen biologische producten en de kaas, melk en eieren die je in de gewone supermarkt bij jou om de hoek koopt. Roelant de Vletter brengt het in beeld met deze wel heel bijzondere afbeeldingen, oftewel stijgbeelden. ”Stijgbeelden laten zien hoeveel leven in producten zit.”

”Niet iedereen ziet het gelijk, of wil het zien”, vertelt Roelant terwijl hij ons het stijgbeeld van supermarktmelk en biologische melk laat zien. Anderen waren zo onder de indruk dat ze hun eetpatroon volledig omgooiden. Maar waarom?

Levenskracht

”Biologische producten hebben veel meer levenskracht in zich.” Aan de buitenkant zien de producten er misschien hetzelfde uit, de inhoud verschilt wel degelijk. Roelant legt het ons uit: ”Snijd een biologische komkommer en een ‘gewone’ komkommer maar eens in plakjes en laat het een tijdje in folie liggen. Na twee weken is de supermarktkomkommer snot geworden, terwijl de biologische komkommer juist verder groeit.”

Van links naar rechts: gewone melk uit de supermarkt, biologische melk uit de supermarkt en melk van biologische landbouw.

Zorgen

Het heeft allemaal te maken met de bodem waar de producten hun oorsprong hebben. ”Als de bodem niet vitaal is, eten de koeien niet goed en geven ze ook geen gezonde melk.” Met de stijgbeelden wil Roelant laten zien hoe het gesteld is met de landbouw en dus onze voeding. ” Ik vind het zorgelijk hoe onze bodem wordt uitgebuit.” Het idee ontstond toen hij als leraar op een middelbare school werkte. ”Leerlingen hadden totaal geen kennis meer van de natuur en die kennis is juist belangrijk om goed voor de aarde te kunnen zorgen.”

Roelant de Vletter met zijn boeken in Natuurwinkel Gooody Fooods | indebuurt

Stijgbeelden

Hoe zit dat? ”Als je de bodem verwaarloost, alleen met chemicaliën behandelt of onkruid behandelt met gif raakt ze uitgeput. Een biologische wei heeft bijvoorbeeld een veel vollediger eco-systeem”, vertelt Roelant. ”Daar groeit meer dan één soort gras, dat proef je!” En kun je dus zien in de stijgbeeldenboeken van Roelant.

Babymelkpoeder uit de gewone supermarkt
Biologische babymelkpoeder
Moedermelk

 

Gooody Fooods

Inmiddels heeft Roelant al vijf boeken geschreven en wordt hij vaker ingehuurd om allerlei producten te vergelijken; van winterpenen tot eieren. Zijn boeken zijn exclusief te koop bij Natuurwinkel Gooody Fooods. Wil je meer weten over het stijgbeeldenonderzoek? Check de website of kom langs in de winkel.


Meer over Gooody Fooods ontdekken?

Gooody Fooods speciaalzaken

Vandaag gesloten

Potgietersingel 1, Zwolle

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.