Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een kijkje achter de schermen bij Zwolse Theaters: ‘De pruiken worden gemaakt van echt haar!’

Aangeboden door Zwolse theaters 9 november 2019

De voorstellingen van de Nederlandse Reisopera bij Zwolse Theaters worden altijd druk bezocht. Reden genoeg om een kijkje achter de schermen te nemen bij de uitverkochte opera ‘Jevgeni Onjegin’. 

Challenge

Bij het Odeon in Zwolle beginnen de repetities een paar dagen van tevoren, maar de voorbereidingen voor de opera zijn al een behoorlijke tijd aan de gang. ”Het selectieproces duurt maanden, al dan niet jaren”, vertelt Hinke Wissink, marketeer bij de Nederlandse Reisopera.

‘Jevgeni Onjegin’ is het resultaat van een ontwerpwedstrijd van de Nederlandse Reisopera. Het artistieke team van de productie bestaat uit de winnaars van de Reisopera Concept Challenge van 2018, die gehouden werd voor jonge theatermakers in het operavak.

Toegankelijk

De Nederlandse Reisopera wil operavoorstellingen toegankelijk maken voor iedereen en deze pocketopera is daar een voorbeeld van. De voorstelling duurt negentig minuten en is een verkorte versie van de opera van Tsjaikovski. ”We streven er naar de toegangsprijzen laag te houden, zo houd je opera laagdrempelig.”

Het decor is al  bijna af! | Foto indebuurt

Perfectionisme

Het is de dag van de generale repetitie. Morgen zal de première plaatsvinden in Schouwburg Odeon. De repetities beginnen vandaag extra op tijd (om 19:oo), dus de sterspelers zitten al een paar uur van tevoren in de make-up. Kleedsters lopen af en aan, want vooral de kostuums hebben veel voorbereiding nodig. Zodra de kostuums aan zijn, krijgt de cast een kamerjas aan om te voorkomen dat er vlekken op de kostuums komen.

”Bij de opera is alles tot in te puntjes verzorgt; die hang naar perfectionisme zie je terug in de details van de kleding, maar ook in het decor.” Het decor en de kostuums maakt de Nederlands Reisopera zelf, wat vrij uitzonderlijk is in Nederland, weet Hinke ons te vertellen. Zelfs de pruiken worden gemaakt van echt haar!

We krijgen een kopje koffie aangeboden van één van de acteurs | Foto indebuurt

De cast lijkt heel kalm, zijn er dan helemaal geen zenuwen? ”Het is altijd spannend om je ‘kindje’ aan de buitenwereld te laten zien, maar de cast is er in getraind hun zenuwen in bedwang te houden.”

Must see!

De voorstelling ‘Jevgeni Onjegin’ toert op dit moment door Nederland. Maar er staan nog meer voorstellingen van de Nederlandse Reisopera op de planning in Zwolle. In februari kun je genieten van de klassieker L’Orfeo en in april kun je de volledig Nederlandstalige opera Bruid Te Koop! gaan zien in Theater De Spiegel. Een must see!

Behind the scenes

Op het podium staat alles al klaar | Foto indebuurt
''We doen altijd een soundcheck, de akoestiek is immers bij elke zaal anders'' | Foto indebuurt
Toi-toi-toi! | Foto indebuurt
Nog even een hapje eten | Foto indebuurt
Voor deze kaptafels is het nog rustig... | Foto indebuurt
Maar hier wordt al druk gemakeupt | Foto indebuurt
Wist je dat de pruiken worden gemaakt van echt haar? | Foto indebuurt
Zo worden de kostuums vervoerd | Foto indebuurt
''Er waren twee verhuiswagens nodig om het decor en de kostuums te kunnen vervoeren'' | Foto indebuurt
Alles ligt klaar voor de grote dag | Foto indebuurt
De première van Jevgeni Onjegin in Schouwburg Odeon | Foto indebuurt

Meer over Zwolse theaters ontdekken?

Zwolse theaters theaters

Op aanvraag

Blijmarkt 25 (Schouwburg Odeon), Zwolle

Bekijk meer:theaters
binnenkijken-bij-zwolse-theaters-de-makkers-14-1

Binnenkijken bij: in de kleedkamers bij Yuna en Fieke van De Makkers

We kennen natúúrlijk allemaal het Odeon en de Spiegel van Zwolse theaters. Maar stiekem willen we al...

adv.