Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Daarom is het nu zo lastig om een huis te kopen in Zwolle

Aangeboden door Rodenburg Makelaars Zwolle 26 oktober 2020

De coronacrisis heeft een grote impact op de Zwolse woningmarkt. Het woningaanbod neemt af, terwijl de huizenprijzen stijgen. Niet eerder hadden woningzoekers zo weinig keuzemogelijkheden, blijkt uit de kwartaalrapportage van Rodenburg Makelaars.

”De Zwolse woningmarkt draait op volle toeren”,  vertelt Oscar van Schaverbeke van Rodenburg Makelaars. ”We hadden verwacht dat de coronacrisis zou zorgen voor een afzwakkende verkoopdynamiek en normaliserende prijzen. Tot nu toe is het tegenovergestelde waar.”

Meer woningen te koop, minder aanbod

In Zwolle werden in de eerste zes maanden van de coronacrisis ruim tien procent meer woningen te koop gezet, vergeleken met dezelfde periode in 2019. ”Sinds de start van de crisis zetten meer woningeigenaren hun huis te koop. Ze vrezen voor een toekomstige prijsdaling”, legt Oscar uit.

Dit betekent echter niet dat het woningaanbod toeneemt. In zowel Zwolle bereikte het aanbod in oktober een historisch laagtepunt. Woningzoekers in Zwolle kunnen voor het eerst kiezen uit minder dan tweehonderd woningen. Hoe zit dat?

”De verkoopsnelheid op de Zwolse woningmarkt heeft een record bereikt”

”De extra aanwas leidt niet tot een aanbodstijging, doordat de woningen snel worden verkocht. Sinds de start van de coronacrisis vinden verkopers steeds sneller een koper voor hun woning”, verklaart de makelaar. ”De gemiddelde verkooptijd is inmiddels één tot twee weken korter dan vorig jaar. In Zwolle is zelfs sprake van een recordsnelheid.”

Prijsstijgingen op de Zwolse woningmarkt

Sinds het begin van de coronacrisis kwam ook de prijsontwikkeling op de Zwolse woningmarkt in een stroomversnelling. ”Gedurende 2019 namen de prijsstijgingen nog een gematigdere vorm aan, maar in 2020 is de toename verdubbeld”, aldus Oscar. In Zwolle zijn de prijzen gestegen met negen procent op jaarbasis. In vergelijking met Deventer en Apeldoorn betalen kopers in Zwolle gemiddeld de hoogste prijs voor hun nieuwe woning. In het afgelopen kwartaal bedroeg de gemiddelde verkoopprijs € 312.000.

De verkooptoename is het sterkst in de hogere prijsklassen. ”Als je kijkt naar vorig jaar is het aantal verkopen van woningen in Zwolle met een vraagprijs hoger dan € 450.000 verdubbeld. Er zijn daarentegen minder woningen met een vraagprijs lager dan € 250.000 verkocht.”

”Woningzoekers laten zich niet afschrikken”

Opvallend is dat er dit jaar ook in de zomer veel huizen te koop werden aangeboden. ”Normaal neemt de aanwas in de vakantieperiode juist af”, stelt Oscar. In Zwolle zijn deze zomer twintig procent meer woningen verkocht dan in 2019. ”Hieruit blijkt dat woningzoekers zich niet laten afschrikken door de coronacrisis, maar juist gedreven zijn om alsnog tot aankoop over te gaan.”Deze bijdrage wordt je aangeboden door Rodenburg Makelaars Zwolle. Meer over Rodenburg Makelaars Zwolle ontdekken?

Rodenburg Makelaars Zwolle

makelaars

Vandaag gesloten

Aagje Dekenstraat 51 , Zwolle

Bekijk meer:makelaars

adv.