Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Café de Tagrijn heeft wel een hele bijzondere gevel en dit is waarom

Aangeboden door De Tagrijn 2 juli 2019

Misschien heb je het al zien staan: op de gerenoveerde gevel van de Tagrijn prijken sinds kort de rood-blauwe letters ‘Billard’. Wat is het verhaal achter deze letters?

Onder 24 verflagen…

Tijdens het renoveren van de gevel, vorige zomer, deden Fedde Bakker en kleurhistoricus Bert Jonker een wel hele bijzondere ontdekking. Onder 24 lagen verf kwamen de letters ”Billard’ tevoorschijn, oud-Nederlands voor ‘biljart’. De letters stammen uit de tijd dat fotografie nog niet bestond en geven een stukje historie prijs van het café. Het moet rond 1850 zijn geweest dat er een biljart in de Tagrijn zat. De letters zijn dus meer dan honderd jaar oud. Wauw!

Hier zie je de 24 lagen verf microscopisch uitvergroot, bijzonder heh!

Één van de oudste cafés van Zwolle

Wist je dat de Tagrijn één van de oudste cafés van Zwolle is? In 1423 werd er een muurtoren gebouwd op de plek waar de Tagrijn nu zit. De toren was onderdeel van de stadsmuur die Zwolle bescherming bood tegen ongewenste gasten. Na de afbraak van ‘de Zwanentoren’, ergens in 1800, werd Buitenkant 8 gebouwd. Omstreeks die periode kwam de eerste ‘tapper’ (zo noemden ze een barman vroegâh) in het pand. Later zat er koffiehuis in, huisden er verschillende cafés en zelfs een bordeel totdat Theo Dragt het pand in 1976 omdoopte tot de Tagrijn.

1928: toen in het pand van de Tagrijn nog café ’t Schippersveerhuis zat.

Billard

Inmiddels zwaait Fedde Bakker de bierafschuimer in het café en ziet de gevel van de Tagrijn er weer uit als in 1800. ”We hebben de gevel in oude ere hersteld, helemaal volgens de oude kleurstelling, met de kleuren van toen,” vertelt Fedde trots. De rood-blauwe kleuren zijn er waarschijnlijk op gezet door de eerste tapper van Buitenkant 8: G. Huyer. Grote kans dat deze kroegeigenaar een biljart in zijn kroeg had. Voor iedereen die anno 2019 graag wil biljarten in het voormalige ‘billard’… Er staat er een tafelbiljart in de Tagrijn!

Nog een paar mooie kiekjes van toen… en nu!

Beeld | de Tagrijn
Beeld | de Tagrijn
De Tagrijn | Rink Fotografie
rose terras

De rosé van het jaar 2019 drink je bij dit Zwolse café

Zwoele zomeravonden op het terras met een lekker glaasje rosé. Heaven! De rosé van het jaar is offic...


Meer over De Tagrijn ontdekken?

De Tagrijn

cafés

Gesloten16:00 - 00:00

Buitenkant 8, Zwolle

Bekijk meer:cafés

adv.