Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoveel parkeerboetes deelde de scanauto vorig jaar uit in Zwolle

Door Hilke Vos 24 juni 2019

De witte Renault Zoe al gespot in Zwolle? Sinds vorig jaar rijdt er een scanauto in onze stad om iedereen die niet legaal parkeert op de bon te slingeren. Dat blijkt behoorlijk succesvol. Het AD onderzocht hoeveel meer boetes er zijn uitgedeeld in grote steden sinds de komst van de scanauto.

De scanauto maakt het werk van parkeerwachters een stuk makkelijker. In plaats van dat ze te voet alle auto’s langs moeten, doet de auto het werk voor ze. Met een scanner op het dak kijkt de scanwagen naar alle nummerborden. Heb jij geen parkeergeld betaald, of geen vergunning? Dan krijg je een boete op je deurmat.

Driedubbele werking

Door deze uitvinding worden er landelijk véél meer boetes uitgedeeld dan in het pre-scanauto-tijdperk. En dat niet alleen, want gemeentes met zo’n auto innen ook nog eens meer parkeergeld én het scheelt personeelskosten. Bert van Wee, Hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft legt het uit aan het AD: “Controles zijn goedkoper, er komt meer geld binnen uit boetes en doordat mensen weten dat de pakkans groter is, gaan ze eerder parkeergeld betalen.’’

Zoveel bracht de scanauto in Zwolle op

De scanauto in onze Hanzestad is vorig jaar mei ingezet, voor een periode van een jaar (als proef). Er werden dat jaar 13.171 naheffingen opgelegd, dat is meer dan de 12.766 boetes in 2017. De gemeente kan nu nog geen onderscheid maken tussen de tijd voor én na scanauto, dus met hoeveel procent de boetes sindsdien zijn toegenomen is niet duidelijk. Bestuurders maakten wél veel vaker bezwaar: 1663 tegen 979 keer.

In andere steden steeg het aantal boetes nog veel harder: in Rotterdam worden er sinds het invoeren van de scanauto ongeveer 80 procent meer boetes uitgedeeld, in Den Haag is het aantal boetes verdubbeld.

Meer weten over de scanauto (en hoe de boetes tot stand komen)?

scanauto-zwolle

Uh, wat doet deze aparte witte auto in Zwolle?

Al een witte Renault Zoe gespot in Zwolle? Is een (volledig elektrische) scanauto, die de gemeente h...

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.