Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo ziet Zwolle er over vijf jaar – waarschijnlijk – uit

Door Hilke Vos 16 oktober 2019

Zwolle groeit en dat blijft nog wel een tijdje zo. Al die ‘extra’ mensen moeten toch ergens wonen, studeren, picknicken en shoppen – en dus ziet Zwolle er over een jaar of vijf alweer best anders uit. Wellicht wat lastig voor te stellen, maar met deze plaatjes komen we een heel eind:

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Weezenlanden-Noord

weezenlanden
© Nijhuis

Verhuisplannen? De nieuwbouwwijk Weezenlanden-Noord, tegenover het provinciehuis, krijgt een flinke metamorfose en ziet er over vijf jaar héél anders uit. Er komen namelijk zo’n vijfhonderd woningen, met een mix tussen (sociale) huur en koop. In het hoogste gebouw komen duurdere appartementen en penthouses, parkeren kan straks in een (half) verdiepte parkeergarage. Op de begane grond van verschillende complexen worden commerciële ruimten ingericht, zoals een koffiecorner of kinderopvang.

Dit-is-nu-de-status: de sloop van de eerste flats vindt waarschijnlijk plaats in 2021. Er wordt rekening gehouden met de huidige bewoners doordat ze de mogelijkheid krijgen terug te keren. Naar verwachting wordt het eerste complex, met sociale huurwoningen van Openbaar Belang, in 2023 opgeleverd (bron De Stentor).

weezenlanden

Dit zijn de plannen voor de nieuwbouwwijk Weezenlanden-Noord

Verhuisplannen? De nieuwbouwwijk Weezenlanden-Noord, tegenover het provinciehuis, krijgt een flinke ...

Passerelle

passerelle
Foto | Gemeente Zwolle

Heel handig! De overstap van trein naar bus en andersom wordt straks makkelijker: het busperron heeft over vijf jaar een rechtstreekse opgang vanuit de reizigerstunnel en de toekomstige passerelle. Uitstappen kan bij een speciale uitstaphalte nabij de tunnelingang of bij één van de nabijgelegen haltes. De passerelle landt aan de noordzijde van het station aan, tussen het stationsgebouw en het combi-gebouw.

Dit-is-nu-de-status: op dit moment is er nog geen concrete planning wanneer de passerelle gebouwd gaat worden, zo laat de gemeente weten.

Fietsenkelder

fietsenstalling-nieuw
Afbeeldingen | Gemeente Zwolle

Over vijf weten we niet beter: dan stallen we ons fietsje in de fietsenstalling onder het Zwolse Stationsplein (inclusief roltrappen, doe maar luxe!). De grootte van de ‘ondergrondse’ is te vergelijken met het oppervlak van een voetbalveld; er passen dan ook maar liefst 5.475 (!) fietsen in.

Dit-is-nu-de-status: in augustus is aannemer Boskalis Nederland gestart met de aanleg van een héle grote bouwkuip, een tijdelijke, waterkerende constructie die nodig is om metersdiep in de grond bouwwerkzaamheden uit te voeren. De nieuwe fietsenstalling is naar verwachting in augustus 2020 klaar.

Werkzaamheden station Zwolle

Say what? Bouwkuip bij station Zwolle ter grootte van voetbalveld

Ja heus, we krijgen een ondergrondse! Een fietsenstalling dan, onder het Zwolse Stationsplein, met p...

Stationsplein Noord

collage-station-zwolle
Afbeeldingen | Gemeente Zwolle

Het Stationsplein herken je over vijf niet meer terug hoor. De rotonde op de kop van de Stationsweg is dan (als het goed is) vervangen door een andere inrichting, waardoor het monumentale stationsgebouw beter tot zijn recht komt. Denk aan een spiegelvijver met daklicht, groenvakken met bomen en zitranden en sfeervolle verlichting. Oh, en de boel is een stuk beter toegankelijk voor fietsers en voetgangers (fijn!).

Dit-is-nu-de-status: de realisatie van de ondergrondse fietsenstalling op het Stationsplein is medio maart dit jaar van start gegaan. Tijdens voorbereidende werkzaamheden zijn helaas onverwachte grindlagen en grondwaterverontreiniging aangetroffen, daarom moet de aannemer een iets ander plan trekken. Als gevolg hiervan worden het heringerichte Stationsplein en de vernieuwde Stationsweg later afgerond dan de oorspronkelijke planning in augustus 2020.

Katwolderplein

2593_katwolderplein_fotomontage_04
Foto © Nijhuis Rijssen

Het Katwolderplein is voorlopig nog een bouwput, maar verandert langzamerhand in een prachtig plekkie inclusief drie woonprojecten (217 woningen). Denk aan het Katwolderplein Blok B, Katwolderplein Blok C en Kop van Hoog.

Dit-is-nu-de-status: Katwolderplein Blok C wordt nu gebouwd en de verwachte oplevering staat gepland voor 2020, net als Kop van Hoog.

2593_katwolderplein_fotomontage_04

Dit gaat er allemaal gebeuren met het Katwolderplein in Zwolle

Na een periode van voorbereidingen, plannen maken en contracten is vandaag (11-7) een groot bouwbord...

Weeshuispassage

© KroesePaternotte, adviseur namens de eigenaar van de Weeshuispassage.

Eindelijk weten we wat er met de Weeshuispassage-Zuid in hartje Zwolle gaat gebeuren. Een deel ging in 2017 al op de schop, nu is de rest aan de beurt. De rotte appel in de binnenstad wordt deels gesloopt en verder grootschalig opgeknapt, zo meldde eerder dit jaar De Stentor.

Brasserie Het Vliegerhuys krijgt een centrale plek, met een plein tussen het terras en de Hudson’s Bay, aldus het dagblad. De panden aan de Spiegelstraat, tussen Het Vliegerhuys en de Hudson’s Bay, worden gesloopt, zodat een open plein ontstaat. Ook krijgen een hoop winkels vernieuwde gevels én komt er een grote winkel van Costes met op de helft van de begane grond The Cotton Club, een winkel van The Sting. Nu alleen nog even afwachten wat er met Hudson’s Bay gaat gebeuren, gezien het warenhuis gaat sluiten…

Dit-is-nu-de-status: wanneer de bouw (of sloop) start is nog niet helemaal duidelijk, maar we weten zeker dat de Weeshuispassage er over vijf jaar een stuk frisser uitziet!

Dit zou er mogelijk met Hudson’s Bay kunnen gebeuren

De kogel is nu toch écht door de kerk: Hudson’s Bay sluit eind dit jaar de deur in Zwolle. Wat de de...

Nieuwe sorteerfabriek

prezero
Impressie van het nieuwe sorteercentrum. © Prezero

De verwerking van plastic afval vindt eind dit jaar praktisch naast de deur plaats, zo meldde De Stentor eerder. Nu gebeurt dat nog in Duitsland, door het gebrek aan sorteercapaciteit voor PMD (plastic, metaal en drankverpakkingen) in Nederland. Het Duitse bedrijf PreZero bouwt momenteel een enorme, hypermoderne sorteerfabriek pal naast afvalbedrijf Rova op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle, waar straks PMD-afval uit heel noord- en oost Nederland verwerkt wordt. Handig!

Dit-is-nu-de-status: de bouw is al even gestart, eind dit jaar opent de fabriek waarschijnlijk de deuren. De werving van medewerkers is inmiddels begonnen.

What else?

Natuurlijk gaat er nog veel meer veranderen, maar we hebben niet overal plaatjes van helaas. Denk aan de nieuwe Americahal en de uitbreiding van de Woonboulevard. Jij nog suggesties? Laat het ons weten, vullen wij de lijst aan.

Binnenkijken bij de Zwolse Eline: ‘We zitten graag aan onze zelfgemaakte eettafel!’

Een okergele bank, tientallen lijstjes in de hoek van de woonkamer en een zelfgemaakte eettafel. Het...

Binnenkijken bij Nadia (25) in Assendorp: ‘De kroonluchter scoorde ik voor tien euro!’

Aan de rand van de Zwolse wijk Assendorp woont de 25-jarige Nadia in haar karakteristieke stulpje. R...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Nieuws

adv.