Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Winterstorm Ciara onderweg naar Zwolle en dit moet je weten [update]

Door Hilke Vos 8 februari 2020

Het is menens: het KNMI heeft code oranje afgegeven voor zondag 9 februari. Winterstorm Ciara zal met windstoten van 100 tot 130 (!) kilometer per uur vast en zeker veel problemen gaan veroorzaken, ook in Zwolle. 

Het is nog geen echte winter geweest in ons kikkerlandje; we moeten het doen met een extra lange herfst. Schaatsen kan alleen maar op de kunstbanen en voor de sneeuw moet je naar de bergen. Het gaat nog niet vriezen of sneeuwen, maar wél stormen! De storm trekt eerst boven de landen aan de andere kant van de Noordzee maar komt daarna onze kant op. Zeker zondag maar ook maandag kan het héél slecht weer worden.

Ciara

Met windstoten van wel 110 tot 120 kilometer per uur kan dit een zware jongen worden. Of moeten we zeggen ‘een zware dame’. De storm krijgt een namelijk een naam Ciara, een primeur voor Nederland. Het KNMI werkt daarvoor samen met de weerinstituten van Groot-Brittannië en Ierland. “Voorwaarde is wel dat de storm code oranje of rood moet veroorzaken in een van die landen”, zegt Maurice Middendorp van Buienradar tegen RTL Nieuws. Nou, en dat gaat gebeuren, want volgens het weerstation geldt vandaag code oranje voor het hele land. En zoiets schijnt zelden voor te komen.

NS, auto- en vliegverkeer

Treinen rijden zondag grotendeels volgens de dienstregeling, al waarschuwt NS wel dat er gedurende de dag ritten uit kunnen vallen door bijvoorbeeld vallende takken op het spoor. Houd de website van NS dus goed in de gaten, of blijf gewoon lekker thuis, indien mogelijk.

Ga je de weg op? Rijkswaterstaat geeft aan zeer voorzichtig te zijn en zegt dat auto’s met caravan, vouwwagen, aanhanger of een lege truck sowieso niet moeten gaan rijden. Luchthavens in het land hebben tot dusver nog geen vluchten geschrapt, maar afhankelijk van de lokale omstandigheden kunnen de maatschappijen besluiten hun toestellen aan de grond te laten staan.

Afgelastingen

Door het hele land zijn sportwedstrijden, evenementen en markten afgelast vanwege de storm. ,,Windkracht 8 à 9 met stoten van 10 à 11 beaufort is niet te doen met je fiets op het strand, en zelfs gevaarlijk’’, laat bijvoorbeeld de organisatie van een mountainbikewedstrijd weten (bron: De Stentor).

Let op je spullen

Volgens Weerplaza is de storm zondag erg heftig; ‘extreem weer met wind die veel kracht heeft’. De kans is aannemelijk dat we hinder gaan ondervinden van de storm, dus zorg dat je je spullen goed opbergt, zodat ze niet los kunnen vliegen (denk aan tuinmeubilair).

Geen stilte na de (winter)storm

Na de storm is er ook nog eens kans op winterse neerslag: hagel of natte sneeuw. Daar worden wij natuurlijk ook niet vrolijk van. Je hebt in ieder geval wel een goed excuus om lekker thuis te blijven en te Netfli… eh, werken.

boom-op-weg

Storm op komst! Zo kun je storm- en waterschade melden in Zwolle

Oei! Aankomend weekend gaat het flink stormen in Nederland. Ook in Zwolle. De storm heeft voor het e...
storm in zwolle anp

Storm in Zwolle: dit was twee jaar geleden de schade

Oei! Aankomend weekend gaat het flink waaien in Nederland, ook in Zwolle. De storm heeft voor het ee...
Hoogwater

De IJssel stijgt flink: dit moet je doen bij een overstroming in Zwolle

Hoog water in Zwolle! Het water in de IJssel gaat de komende dagen flink stijgen, maar het is nog ge...

adv.